După o serie de tergiversări, cererea DNA de percheziționare a deputatului Miuțescu a primit undă verde din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților


După o serie de tergiversări, cererea DNA de percheziționare a deputatului Miuțescu a primit undă verde din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a aprobat joi, 2 decembrie, în unanimitate, solicitarea DNA de încuviințare a percheziției informatice în cazul deputatului ex-PNL de Argeș, Adrian Miuţescu, acuzat de procurorii anticorupție de săvârșirea a 8 infracțiuni de folosire a influenței dintr-o funcție de conducere a unui partid, în acest caz din postura de președinte al PNL Argeș, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Într-o postare pe Facebook, deputatul USR Mihai Polițeanu a precizat că reprezentanții AUR și UDMR au lipsit de la ședința Comisiei Juridice de astăzi.

"Update: s-a votat în unanimitate încuviințarea percheziției.

De la ședința Comisiei juridice pentru încuviințarea percheziției informatice în cazul deputatului Miuțescu lipsesc reprezentanții AUR și UDMR. Este, totuși, cvorum. Prezenți 21 din 27. Se numără voturile acum", a precizat deputatul USR. 

Pe de altă parte, trebuie resubliniată lentoarea parcursului parlamentar în privința acestei cereri formulate de DNA. Deși procurorii DNA au solicitat în data de 24 noiembrie încuviințarea percheziționării informatice a deputatului Miuțescu, cererea a primit undă verde din partea Comisiei Juridice abia astăzi, pe 2 decembrie, ceea ce înseamnă că s-a depășit considerabil termenul prevăzut de lege. Mai precis, Comisia Juridică ar fi trebuit să dea undă verde solicitării DNA încă din data de 27 noiembrie. Mai mult decât atât, potrivit termenului legal, astăzi ar fi trebuit ca plenul Camerei Deputaților să se întrunească pentru a acorda votul final în legătură cu solicitarea DNA. Însă, cel mai probabil, votul va fi acordat abia pe 7 decembrie. Toate aceste tergiversări, așa cum reliefa și deputata USR Oana Murariu, de profesie avocat, afectează rolul percheziției de a-l surprinde pe ce-l vizat, ceea ce poate aduce prejudicii privind constituirea probatoriului. (mai multe detalii AICI)

CITIȚI ȘI: Deputatul Miuțescu, urmărit penal de DNA, a primit o mână de ajutor din partea useristului Mihai Badea. Filmul tergiversării solicitării procurorilor anticorupție privind percheziționarea informatică a parlamentarului ex-PNL de Argeș

Ce prevede Articolul 24 din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor: "(1) Cererea de reținere, arestare sau percheziție a deputatului ori a senatorului se adresează președintelui Camerei din care face parte de către ministrul justiției.

(2) Președintele Camerei din care face parte deputatul sau senatorul aduce de îndată cererea la cunoștința Biroului permanent, după care o trimite Comisiei juridice respective, care va întocmi un raport în termen de 3 zile. Hotărârea Comisiei juridice se adoptă prin votul secret al majorității membrilor săi.

(3) Cererea ministrului justiției, însoțită de raportul Comisiei juridice, se supune spre dezbatere și adoptare plenului Camerei din care face parte deputatul sau senatorul, în termen de 5 zile de la depunerea raportului".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.