Parlamentarii conservatori din Marea Britanie se revoltă contra măsurilor sanitare cerute de propriul Guvern


  • ACP
  • Dec 15, 2021 16:42
  • 1666
Parlamentarii conservatori din Marea Britanie se revoltă contra măsurilor sanitare cerute de propriul Guvern

Guvernul lui Boris Johnson a primit marți o lovitură puternică din partea unei părți mari dintre susținătorii săi din Parlament. Mai precis, aproape o treime dintre membrii conservatori ai Camerei Inferioare (House of Commons) au votat împotriva noilor restricții privitoare la pandemie ce au fost cerute de premier.  

Numărul oficial de parlamentari conservatori care s-au opus planurilor pentru impunerea permiselor COVID-19 a fost ințial de 98, dar a fost revizuit ulterior la 99 de parlamentari. Printre cei care au votat împotriva guvernului s-a numărat și parlamentarul Louie French, care a fost ales ca membru conservator al Parlamentului abia la începutul lunii, iar fosta șefă conservatoare a Guvernului, Theresa May, s-a numărat printre alți 17 parlamentari care s-au abținut de la vot.

Această lovitură dată autorității premierului britanic, pe fondul măsurilor pe care acesta le vrea impuse deoarece spune că sunt necesare pentru a reduce răspândirea noii mutații Omicron a coronavirusului, marchează cea mai mare rebeliune împotriva sa și a Guvernului condus de el.  

Noile reguli, care includ obligativitatea portului măștii în locurile publice și folosirea pentru intrarea în unele locații a certificatelor de vaccinare ori a rezultatelor negative la testele pentru depistarea COVID- 19, au fost adoptate însă în mare parte datorită principalului partid de opoziție, Partidul Laburist.

Mulți conservatori consideră însă că unele dintre noile măsuri sunt "draconice" și spun că votul a fost un avertisment pentru premierul Johnson, care ar trebui să schimbe modul în care funcționează Guvernul, dacă nu vrea să se confrunte cu o criză majoră în propriul partid.  

Revolta actuală adaugă o presiune suplimentară asupra premierului Johnson, după scandaluri precum cel produs de petrecerile ținute în biroul său din Downing Street, anul trecut, când Marea Britanie era în lockdown.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.