Colaborarea parlamentară dintre PNL și USR nu a apus. După succesul unei legi privind încurajarea lecturii, Sebastian Burduja și Oana Murariu anunță o nouă inițiativă legislativă susținută de cele 2 partide


Colaborarea parlamentară dintre PNL și USR nu a apus. După succesul unei legi privind încurajarea lecturii, Sebastian Burduja și Oana Murariu anunță o nouă inițiativă legislativă susținută de cele 2 partide

Chiar dacă la nivel guvernamental cooperarea dintre PNL și USR s-a încheiat în luna septembrie, la nivel parlamentar cele 2 partide continuă să colaboreze în privința unor proiecte de lege. De pildă, deputații PNL Sebastian Burduja și Diana Morar au depus vineri o inițiativă legislativă, alături de deputata USR Oana Murariu, care constă în a le oferi judecătorilor posibilitatea de a retrage temporar dreptul de ședere în România în cazul cetățenilor străini care comit acte de violență domestică. 

Iniţiativa legislativă modifică şi completează Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, în sensul în care oferă instanţei de judecată, cu ocazia judecării ordinului de protecţie, posibilitatea stabilirii măsurii retragerii dreptului de şedere a străinului împotriva căruia s-a emis respectivul ordin de protecţie.

Potrivit proiectului, instanţa va putea institui măsura din oficiu, la cererea procurorului sau a victimei. Instituirea măsurii nu este obligatorie, fiind lăsată la aprecierea instanţei, în funcţie de natura şi gravitatea faptelor, împrejurările cauzei şi agresor.  

De asemenea, propunerea legislativă corelează dreptul substanţial instituit prin Legea nr. 217/2003 cu procedura corelativă ce trebuie să se regăsească în OUG nr. 194/2002. În acest sens, a fost calificată măsura retragerii dreptului de şedere a străinului drept o şedere ilegală în sensul art. 81, alin. (2) din OUG nr. 194/2002, pentru care să se aplice dispoziţiile privind returnarea.  

În ambele acte normative este prevăzut faptul că măsura retragerii dreptului de şedere, respectiv interdicţia intrării pe teritoriul României, este temporară şi corespunde duratei ordinului de protecţie (maximum 6 luni). După expirarea sau revocarea ordinului, străinul poate demara, din nou, întreaga procedură pentru acordarea unui nou drept de şedere pe teritoriul României. (sursa: news.ro)

Sebastian Burduja, pe Facebook: "Se vorbește mult despre violența domestică. Probabil că fiecare dintre noi avem cel puțin un vecin, o cunoștință sau chiar un membru al familiei care a fost victimă a unei agresiuni în familie.  

Pe lângă implicarea importantă a societății civile, în ultimii ani s-au făcut pași importanți și pe zona legislativă. De exemplu, în prima parte a anului a fost aprobat un proiect de lege care prevede monitorizarea agresorilor cu brățări electronice. Datorita noii legi, agresorii cu ordine de protecție nu vor mai putea sa le încalce la fel de ușor, iar victimele nu vor mai fi protejate doar pe hârtie.

Am purtat multe discuții cu cetățeni care mi-au semnalat situații de violență în care sunt implicați cetățeni străini. Și cred ca întâia datorie a statului român este să-şi protejeze cetăţenii.  

Astfel, împreună cu colegele mele deputat Diana Morar (PNL) și Oana Murariu (USR) am depus o propunere legislativă în acest sens.  

Soluția legislativă pe care o propunem este menită să descurajeze cetățenii străini veniți în România să genereze acte de violență domestică. Aceștia vor fi mult mai precauți în viața privată creată cu cetățeni români, știind că un comportament violent poate duce la pierderea dreptului de ședere, care este, în esență, un privilegiu pe care România îl oferă străinilor care respectă legile țării și pe cetățenii români.

Mulțumesc, Diana și Oana, pentru implicare și celor peste 40 de colegi parlamentari care au semnat inițiativa. Mai multe detalii, în link-ul din primul comentariu".

Oana Murariu, pe Facebook: "O nouă măsură legislativă împotriva violenței domestice

În căutarea altor soluții de prevenire a fenomenului, pe lângă proiectul purtării brățărilor electronice aprobat în prima parte a anului (față de care între timp am formulat interpelări pentru a grăbi implementarea), m-am implicat într-o nouă inițiativă legislativă prin care un cetățean străin cu un comportament violent în viața privată în relație cu un cetățean din România își poate pierde dreptul de ședere în țara noastră.  

Le mulțumesc colegilor mei deputați, Diana Morar (PNL) și Sebastian Burduja. (PNL), pentru implicarea în acest proiect.

Concret, ce prevede textul - cetățenilor străini, cu drept de ședere temporară în România, împotriva cărora un judecător a pronunțat un ordin de protecție din pricina violenței li se va putea revoca dreptul de ședere în țara noastră. Plecarea lor nu exclude, însă, obligațiile pe care le au în calitate de părinți, acolo unde este cazul.  

Practic, statul român retrage cetățenilor străini violenți privilegiul de intrare și ședere în țara noastră, proiectul având un scop în principal preventiv!

Reamintesc faptul că fenomenul violenței domestice a atins un nivel foarte ridicat în perioada pandemiei și avem nevoie de măsuri pe toate planurile, dar consider că o legislație cât mai cuprinzătoare poate să ajute considerabil.

Voi reveni cu actualizări pe măsură ce proiectul își urmează cursul în Parlament".

De asemenea, PNL și USR au reușit recent trecerea prin Parlament a unui proiect de lege prin care TVA-ul cărților electronice a fost redus, precum în cazul celor tipărite, la 5%. Legea a fost inițiată de deputații Cătălin Teniță și Sebastian Burduja, iar finalmente a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. 

Cătălin Teniță, pe Facebook: "Aceasta e prima mea lege care a fost promulgată de Președintele României, vinerea aceasta.

Cotă redusă de 5% la cărți și manuale electronice, audiobooks și abonamentele la presă online. Atât cele vândute de furnizorii de conținut din România, dar și de marile platforme digitale (Amazon, Apple, Google, etc).

Aplicabilă de la 1 ianuarie 2022. Probabil vom vedea efecte din 15 februarie - 1 martie.

Este o lege pe care am lucrat-o și promovat-o împreună cu Sebastian Burduja. Și pentru care amândoi am depus eforturi egale de convingere a colegilor și a autorităților.

Este o lege care a avut toate avizele și rapoartele pozitive (Consiliul Legislativ, CES, cele circa 10 comisii de la Senat și Camera Deputaților care au fost implicate). Și care a trecut cu cvasiunanimitate (2 voturi de abținere în plen, restul pentru).

Este un pas mic, dar care ajută un pic la digitalizarea culturii și a educației formale și informale. Și este o dovadă că putem lucra împreună.

Mulțumiri lui Sebastian, celor peste 100 de colegi semnatari (cei mai multi de la USR PLUS, evident), colegilor din Ministerul Finanţelor care au contribuit cu opinii, amendamente și reformulări. Și colegilor mei consilieri care sunt absolut beton; nu știu cum de am eu așa noroc la găsit oameni super".

Sebastian Burduja, pe Facebook: "Se spune că nu poți cumpăra fericire, dar poți cumpăra cărți, ceea ce de fapt e același lucru.

În ultimii ani, cărțile au căpătat diverse forme, în linie cu noile instrumente și tehnologice și digitale. Esența e aceeași. În ciuda avântului pieței de cărți electronice, inclusiv în România, aveam până de curând o inechitate la nivel de taxare: cărțile în format tipărit aveau TVA 5%, cele electronice 19%.

Cătălin Teniță, om bun si iubitor de carte, deputat USR, m-a cooptat acum câteva luni și împreună am inițiat, în strânsă legătură cu Ovidiu Alexandru Raetchi (fost deputat PNL și de asemenea mare susținător al cărților) și cu sprijinul colegilor parlamentari, un proiect de lege care aduce nivelul TVA pentru toate cărțile și publicațiile la 5%. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. E unul dintre momentele în care pot spune, ca reprezentant al Dvs. în Parlamentul României, că am satisfacția că rămâne ceva în urma noastră.

Proiectul este un sprijin important pentru piața de carte și o etapă dintr-un plan mai amplu de incurajare a lecturii în România. Preocuparea mea pentru acest subiect nu este nouă. De la proiectul #daocartemaideparte, la propunerea pentru Ziua Națională a Lecturii sau această lege, am vrut constant să atrag atenția asupra importanței cititului în viețile tuturor, indiferent de vârstă.

Și voi continua să o fac. Am pregătit și alte proiecte pentru incurajarea lecturii, pe care le voi promova în următoarele sesiuni parlamentare.

Și pentru că tot suntem în luna cadourilor și a sărbătorilor, vă provoc să dăruiți cărți, să citiți și să vă bucurați de magia cărților, indiferent de forma lor".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.