Injustiția a decis: Dide, încă 30 de zile în arest pentru că a trimis la DIICOT produse cu care "nu s-ar putea droga nici o găină"


Injustiția a decis: Dide, încă 30 de zile în arest pentru că a trimis la DIICOT produse cu care "nu s-ar putea droga nici o găină"

Tribunalul Iași a decis vineri, 17 decembrie, prelungirea măsurii arestului preventiv în cazul activistului civic Cristian Dide, acuzat pe nedrept de procurori de trafic de droguri de risc. Sentința poate fi contestată în termen de 48 de ore. 

Redăm decizia instanței: "În baza disp. art.236 din Codul de procedură penală raportat la disp. art.234 din Codul de procedură penală şi art.235 din Codul de procedură penală, admite propunerea procurorului, formulată la data de 15.12.2021 în dosarul penal nr.360D/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, de prelungire a duratei măsurii arestării preventive în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Dide Cristian – Mihai, sens în care: Dispune prelungirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Dide Cristian – Mihai, cercetat în dosarul de urmărire penală nr.360D/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „trafic de droguri de risc” prev. şi ped. de art. 2 alin.1 din Legea nr. 143/2000, republicată cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal și „introducere în ?ară, fără drept, de droguri de risc” prev. şi ped. de art. 3 alin.1 din Legea 143/2000 republicată, cu aplicarea art. 35 din Codul penal, în condiţiile prevăzute de art. 38 alin. 1 din Codul penal, prin încheierea penală nr. 277/JDL/23.11.2021 pronunţată de judecătorul de drepturi și libertăți în dosarul penal nr. 6229/99/2021 al Tribunalului, menţinută şi rămasă definitivă prin încheierea penală nr.233/CDL/26.11.2021 pronunţată în dosarul penal nr. 6229/99/2021 al Curţii de Apel Iaşi (mandat de arestare preventivă nr.138/UP/23.11.2021 emis de Tribunalul Iaşi), pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 23.12.2021 până la data de 21.01.2022, inclusiv. Copie de pe dispozitivul prezentei încheieri se va comunica administraţiei locului de deţinere a inculpatului, respectiv Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă – IPJ Iaşi, pentru luarea măsurilor legale corespunzătoare. Constată că asistenţa juridică a inculpatului în prezenta procedură a fost asigurată de către un apărători aleşi. În baza art.275 alin.(3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare pentru procuror şi pentru inculpat. Soluţionată în camera de consiliu şi pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia procurorului şi a inculpatului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 17.12.2021, ora 16,00".

Amintim că activistul civic Cristian-Mihai Dide a fost arestat abuziv pentru faptul că a achiziționat legal produse pe bază de cannabis, ce aveau o cantitate de THC la un nivel sub 0,2%, pe care le-a trimis, ca formă de protest, la DIICOT, semnalând că această instituție are o atitudine brutală și lipsită de dialog atunci când este vorba de antreprenorii care doresc să dezvolte un business axat pe comercializarea cânepii, asta în timp ce justiția din România este inertă, chiar inexistentă uneori, în privința cazurilor de  proxenetism, trafic de minori și alte infracțiuni grave.  

Instanța, prin judecătoarea Alina Ungureanu, a transmis în cadrul motivării sentinței privind arestarea preventivă faptul că lăsarea în libertate a activistului civic ar fi generat "un sentiment acut de insecuritate în comunitate". (mai multe detalii AICI)

Procurorul care a solicitat arestarea preventivă pentru 60 de zile a activistului civic Cristian Dide are și alte antecedente privind abordarea disproporționată a unor situații. Ignorând, precum în cazul lui Dide, faptul că produsele în cauză au o cantitate de THC de sub 0,2%, procurorul DIICOT Iași, Vasile Airinei, a comis și alte abuzuri despre care ONG-ul Legalizăm a relatat AICI

Redăm un fragment dintr-un rechizitoriu întocmit de procurorul Vasile Airinei și concluzia trasată de ONG-ul Legalizăm în legătură cu reaua-credință de care dă dovadă: "<<Privarea de libertate a inculpaților F.O. și David Sebastian este imperios necesară pentru a descuraja persoanele care vor să deschidă societăți comerciale care să comercializeze inflorescențe de Canabis și Rezină de Canabis>> -Procurorul nu este interesat de concentrația de THC, el vrea să dea un exemplu din inculpați pentru oricine vrea să vândă orice specie de canabis".

Unul dintre ONG-urile lui Dide, Evoluție în Instituție, a publicat astăzi pe Facebook o postare în care evidențiază faptul că DIICOT mimează de fapt combaterea unor probleme precum traficul de droguri de risc, respectiv crima organizată. 

Evoluție în Instituție: "Are parte Cristian-Mihai Dide de un proces corect? Pe zi ce trece, pare că este doar o răzbunare a unui procuror lezat în orgoliu, care preferă să lupte cu toate armele, ca și când ar fi ultima bătălie a sa.  

Procurorul Diicot Iași, Vasile Airinei, și-a umflat mușchii încă o dată și a cerut prelungirea măsurii arestului preventiv cu încă 30 zile, iar judecătorul Alina Ungureanu a fost de acord.  

Vorbim aici de același procuror pe care Dide l-a ironizat într-o postare, citând o frază absurdă din rechizitoriul dosarului unui antreprenor de cânepă. (mai multe detalii AICI

Apoi, a trimis, în semn de protest, către Diicot Iași și către Diicot București, 2 colete conținând ulei și un mugure din cânepă. Produse pe care le-a cumpărat de pe site-ul Emag și de la Ferma Domnița Maria, și care sunt legale în Europa, cu un conținut foarte mic de THC, cu care nu se poate droga nici o găină.  

Căci da, în acest dosar se vorbește de droguri de risc doar pentru că legislația românească nu este aliniată cu cea europeană. Iar asta a fost miza acestor acțiuni ale lui Cristian Dide, de a deschide discuția despre produsele din cânepă. Sigur că înainte de a comanda aceste produse perfect legal, a avut multe petiții către instituții ale statului care nu ar fi trebuit să îi închidă ușa în nas, doar pe motivul că acolo lucrează niste dinozauri neasumați, care refuză chiar și o simplă dezbatere.  

Procurorul Airinei sigur că nu a destructurat vreo rețea de traficanți sau nu a prins pe Pablo Escobar în persoană, căci dacă Dide nu ii trimitea coletul și nu își făcea autodenunț, nu avea nici o idee.  

Procurorii DIICOT se fac că lucrează la trafic de droguri și crimă organizată, în țara europeana în realitate campioană UE la trafic de copii. ”Global Slavery Index” arată că România este între campioanele mondiale ale sclaviei moderne, cu majoritatea victimelor folosite pentru exploatare sexuală. În iunie anul acesta, Consiliul Europei, prin Grupul de Experți pentru Acțiune împotriva Traficului de Persoane (GRETA), a somat România să ia măsuri împotriva traficului de persoane, jumătate dintre românii traficați pentru scopuri sexuale fiind copii. DIICOT, instituția direct responsabilă pentru investigarea acestor crime, se face că plouă, în schimb îl arestează pe Cristian-Mihai Dide cu mare desfășurare de forțe pentru un protest-glumă, și confiscă suveniruri cu Bob Marley de la un om care nu pune gura pe o țigară, că așa e el, cu atât mai puțin pe o țigară cu cannabis.  

Și atunci, care este scopul acestei măsuri excesive? De ce motivările judecătoarei Ungureanu au fragmente din motivările clasice, ale traficanților de droguri? Poate îi este teamă de acest fenomen, care este în creștere, dar menținerea lui Dide în arest pentru încă 30 de zile nu rezolvă această problemă, din contră. Și în plus, scade încrederea în instituțiile statului și în justiție, tot mai mult.  

Și da, doamna Ungureanu, au fost sute de mii de oameni în stradă în 2017 care au cerut independența justiției. Și iar, sute de mii care au fost fugăriți de Jandarmerie pe 10 August 2018, tot pentru asta. Și să nu uităm că niște tineri au murit la Revoluție pentru libertate, în toate formele ei.  

Iar acum, un activist civic este arestat, fără să fie judecat și să aibă o sentință, pentru 60 de zile, într-un stat membru UE". 

De asemenea, ONG-ul Legalizăm al activistului civic Cristi Dide a remis un comunicat pe parcursul căruia a reliefat că produsele pe bază de cannabis ce au o cantitate de 0,2% THC nu au un efect psihoactiv. Nu în cele din urmă, organizația Legalizăm a trecut în revistă câteva elemente din legislația europeană cu privire la respectivele produse. 

Redăm comunicatul Legalizăm: "Ajută-ne să răspândim această informație!  

Comercializarea produselor din cânepă, în Europa, este reglementată de Regulamentul 1307/2013 și Regulamentul 1308/2013, prin care se permite circulația liberă a produselor din cânepă ce au până în 0,2% THC. Mai mult, în noiembrie 2020, Parlamentul European votează ridicarea acestei limite de THC pe care o poate conține planta de cânepă de la 0.2% la 0.3%, iar acest lucru ar trebui să fie aplicat în toate statele din UE.  

În Elveția, de exemplu, canabisul medicinal poate conține până la 1% THC, tocmai pentru că un procent atât de mic nu provoacă efecte psihoactive. Va dați seama cât de înapoiată e România dacă noi luăm la bani mărunți comercianții de cânepă ce au la vânzare produse cu 0,2% THC?  

Să consumi muguri de cânepă cu 0,2% - 0,3% THC te face la fel de high, cum te îmbată o bere fără alcool sau o ciocolată ROM, adică deloc!

Nu putem preciza de la ce nivel de THC devii high pentru că depinde foarte mult și de metabolismul fiecăruia dintre noi, cât și de experiență și rezistență, dar dacă Elveția (care nu este membră UE), o țară de 100 de ori mai dezvoltată decât România din toate punctele de vedere, consideră că un procent de 1% THC este inofensiv, de ce noi, Românii, alegem să dramatizăm și să exagerăm acest aspect? Ajungem să batem până și în poarta cultivatorilor de cânepă industrială, ceea ce ar fi o rușine în țările bine dezvoltate, cu o populație ce gândește deschis despre această plantă, din Europa.

Pentru că și România este o țară Europeană cerem să ne aliniem acestor regulamente, ba chiar a propunerii votate de Parlamentul European. Vrem să fim tratați normal, ca într-o țară europeană, de autoritățile românești. Vrem să nu mai fim considerați infractori doar pentru că alegem să ne tratăm diferit față de ceilalți…

High să legalizăm canabisul!  

Semnează Petiția AICI!

Dacă vrei să ne ajuți să grăbim procesul legalizării, ajută-ne cu o donație AICI!".

Sursa foto: Ziarul de Iași

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.