EXCLUSIV O candidată de nota 4 la concursul pentru funcția de director al Liceului Sfântul Sava, mărul discordiei la Colegiul Gheorghe Șincai. Ministerul Educației pregătește o serie de măsuri cu scopul evitării apariției unor noi situații de blocaj în cadrul competițiilor pentru conducerea unităților de învățământ


EXCLUSIV O candidată de nota 4 la concursul pentru funcția de director al Liceului Sfântul Sava, mărul discordiei la Colegiul Gheorghe Șincai. Ministerul Educației pregătește o serie de măsuri cu scopul evitării apariției unor noi situații de blocaj în cadrul competițiilor pentru conducerea unităților de învățământ

În urmă cu 10 zile vă aduceam în atenție situația, am putea spune unică, de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, unde concursul pentru funcția de director al unității de învățământ s-a organizat de 3 ori pe parcursul calendarului prevăzut de Ministerul Educației, însă nu s-a ajuns la un rezultat final. Înainte de a trece în revistă, în exclusivitate, o serie de detalii privitoare la ceea ce se va întâmpla cu proba de concurs pentru funcția de director al Colegiului Național Gheorghe Șincai, vom reitera evenimentele ce au dus la situația în care concursul nu a avut o finalitate. 

CITIȚI MAI MULTE DETALII: Fraudarea concursului pentru funcția de director al unui colegiu din Capitală, în atenția DNA și a Poliției. Mai mulți candidați NU au fost lăsați să susțină una dintre probe

După ce proba scrisă a fost promovată de 4 candidate, ultima etapă a concursului, cea a interviului, a ajuns la un blocaj. Doi dintre membrii comisiei de evaluare au fost profesori ai Colegiului Național Gheorghe Șincai, iar dorința lor asiduă era ca funcția de director să fie ocupată musai de un cadru didactic al unității de învățământ în cauză. Prima candidată, potrivit ordinii intrării în concurs, era cadru didactic la Șincai, în timp ce restul concurentelor erau considerate drept "intruse". Candidata de la Șincai, prima și, atenție, singura care a susținut proba de interviu, a picat acestă etapă cu nota 6,75, pragul de trecere fiind 7. Profesorii de la Șincai din comisie, care au notat-o cu 10 pe candidata favorită, printre care și directorul unității de învățământ, au refuzat cu cerbicie să consfințească procesul verbal care prevedea nota de 6,75. După mai multe ore de scandal, 2 dintre membrii comisiei și-au dat demisia, iar concursul a fost suspendat. 

Nota obținută de candidata-problemă la proba de interviu de la Șincai: 

Pe 2 decembrie s-a decis reprogramarea concursului pentru 4 zile mai târziu. Și pe 6 decembrie s-au prezentat cele 4 candidate, inclusiv candidata ce fusese respinsă, ceea ce a provocat consternarea unuia dintre membrii comisiei, Dobrescu Tudor. Cei care țineau cu tot dinadinsul ca prima candidată să rămână în concurs, directorul unității de învățământ, Țeca Mircea, respectiv celălalt cadru didactic de la Șincai, au argumentat că s-a schimbat comisia, motiv pentru care concursul care constă în proba de interviu trebuia reluat de la zero. După mai multe ore de neînțelegeri, fiind așteptată chiar o decizie de la Ministerul Educației în legătură validitatea notei primei candidate, proba de interviu a fost amânată din nou, pentru data de 8 decembrie.  

Ulterior, pe 8 decembrie, s-au mai prezentat la concurs doar 2 persoane, printre care și controversata candidată. Astfel, unul dintre membrii comisiei, Tudor Dobrescu, a sunat la Poliție pentru a reclama fraudarea examenului, după ce candidata care a fost deja intervievată și notată s-a prezentat pentru reevaluare. De asemenea, Dobrescu a anunțat formularea unei plângeri la DNA. Precum în primele două dăți, concursul a gravitat și în ultima zi prevăzută de calendarul ministerial doar în jurul primei candidate. Cealaltă candidată nu a mai fost intervievată.  

În schimb, candidata pentru care s-a creat întregul blocaj descris mai sus a concurat singură pentru postul de director adjunct al Colegiului Național Gheorghe Șincai, obținând o notă de trecere și anume 8. În legătură cu respectiva candidată vă mai prezentăm, în premieră, nota pe care a obținut-o, în aceeași sesiune organizată de Ministerul Educației, în cadrul concursului pentru funcția de director al prestigiosului Colegiu Național Sfântul Sava. Acesta a primit nota 4 în urma probei de interviu pe care a susținut-o pe 22 noiembrie. 

Nota obținută de candidata-problemă la proba de interviu de la Sfântul Sava: 

În ceea ce privește situația de la Șincai, publicația Podul.ro a luat legătura joi, 16 decembrie, cu Sorin Ion, secretarul de stat din Ministerul Educației responsabil cu învățământul preuniversitar și organizarea concursurilor pentru funcțiile de conducere din școli și licee. Acesta a precizat că va fi organizată o nouă sesiune de concursuri în ianuarie, urmând ca Ministerul Educației să pregătească o serie de modificări metodologice, pentru a se evita situațiile precum cea de la Șincai. În legătură cu concursul de la Șincai, Sorin Ion a declarat că se va organiza cel mai probabil de la zero, ceea ce va stârni nemulțumirea celor 3 candidate care au trecut de proba scrisă, dar nu au putut participa și la interviu în sesiunea din noiembrie-decembrie. 

Reporter: S-a luat o decizie la nivel de minister în legătură cu singura candidată care a primit o notă în cadrul concursului pentru funcția de director al Colegiului Național Gheorghe Șincai? Respectiva candidată va mai participa la concurs în cadrul sesiunii din ianuarie?

Sorin Ion: Evident că la viitorul concurs poate participa oricine, dar nu știu ce va face doamna în cauză. Din câte știu, a promovat concursul pentru funcția de director adjunct. Spun "din câte știu" pentru ca abia mâine se validează rezultatele în consiliile de administrație ale inspectoratelor.

Reporter: Cum vede Ministerul Educației cele întâmplate la Colegiul Național Gheorghe Șincai, inclusiv faptul că s-a ajuns la un moment dat la intervenția Poliției și chiar la o plângere formulată la DNA?

Sorin Ion: Este evident că la Colegiul Național Gheorghe Șincai situația a fost atipică, chiar unică la nivel național. Nu mă voi pronunța însă dacă acolo au existat alte "criterii" de evaluare.

Reporter: Cum se va asigura Ministerul Educației că în cadrul sesiunii de concurs din ianuarie nu se vor repeta evenimente precum cele ce s-au petrecut în noiembrie și decembrie?

Sorin Ion: Cu siguranță vom îmbunătăți metodologia de concurs.

Reporter: Care vor fi modificările?

Sorin Ion: Săptămâna viitoare vom analiza toate situațiile speciale din țară. Apoi grupul de lucru va veni cu o propunere.

Reporter: A avut Ministerul Educației vreo poziție în legătură cu faptul că 3 din 4 candidați pentru funcția de director al Colegiului Gheorghe Șincai nu au fost primiți la proba de interviu pentru a fi evaluați?

Sorin Ion: Problema nu se pune în acest fel, că nu au fost primiți. Problema a fost imposibilitatea funcționării comisiei în condițiile în care un membru părăsește lucrările acesteia. Este una din chestiunile de reglat prin metodologie.

Reporter: La Șincai întreg concursul se va relua de la zero sau doar proba de interviu?

Sorin Ion: Din punctul meu de vedere, de la zero.

Sursa foto: Agerpres

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.