SONDAJ: PAS înregistrează o PRĂBUȘIRE dramatică într-o perioadă extrem de scurtă. Consultantul Cristian Hrițuc identifică motivele


SONDAJ: PAS înregistrează o PRĂBUȘIRE dramatică într-o perioadă extrem de scurtă. Consultantul Cristian Hrițuc identifică motivele

Potrivit unui sondaj realizat de CBS AXA – institut apropiat de actualul partid de guvernământ –, PAS a înregistrat o prăbușire dramatică în sondaje, ajungând la 24,7%, în condițiile în care, în iulie, la alegerile parlamentare anticipate, a obținut nu mai puțin de 52,8%. 

O situație similară a fost prezentată și de sondajul IMAS realizat în urmă cu câteva săptămâni, punctează consultantul politic Cristian Hrițuc, pe Facebook. Vă prezentăm comentariile acestuia: 

”În Republica Moldova, partidul de guvernământ înregistrează o prăbușire în sondaje. Al doilea institut de sondaj, CBS AXA arată aceeași poză, pe care a arătat-o și sondajul IMAS de acum câteva săptămâni. PAS a ajuns la 24.7%. În alegerile parlamentare din iulie acest an, scorul obținut de acest partid a fost 52.8%.

O prăbușire dramatică, ținând cont că perioada în care s-a întâmplat este extrem de scurtă. 

Cauzele-unele obiective, criza gazului, situația pandemică, dar la acestea se adaugă și faptul că guvernul se mișcă lent și comunică extrem de prost. Vizitele externe, ieșirea din izolarea internațională nu pot face minuni dacă nu sunt dublate și de măsuri concrete care să aducă beneficii cetățenilor.

Pentru cei care nu cunosc exact situația, CBS AXA este un institut apropiat de PAS.

Un pic mai pe larg despre prăbușirea PAS din sondaje. Cifrele actuale, conform sondajului CBC AXA ne arată că partidul de guvernământ a ajuns la 24.7%. Am enumerat printre cauzele acestei scăderi: criza energetică, criza generată de pandemie, dar și proasta comunicare pe care o are guvernul.

Ce cred însă că este cel mai îngrijorător se poate vedea în sondajul IMAS făcut săptămânile trecute, unde la întrebarea Ce credeți că arată schimbările din domeniul Justiției, 61 % declară că justiția trece sub controlul celor aflați la putere.

Cifra aceasta este enormă și pune sub semnul întrebării tot discursul PAS din ultimii ani. Dacă cetățenii percep că ”schimbările din justiției” sunt doar jocuri de putere și nu reforme, atunci e normal să constatăm o scădere dramatică.

Așteptările în privința PAS au fost enorme. Tot timpul fostul partid al Maiei Sandu a adus tema ”anticorupției” în discurs și ca rezolvare a problemelor sociale. Mulți dintre cetățeni au crezut că dacă peste noapte sunt ”închiși” corupții, vor trăi mai bine. Fals, acest lucru vine în timp. Până la curățarea statului și să spunem oprirea sau jefuirea banului public, trebuie să asiguri și alte măsuri economice ca oamenii să poată supraviețui, mai ales în condițiile în care au facturi mai mari la gaze, la utilități. Lipsa resurselor umane, a profesioniștilor a făcut PAS și mai vulnerabil odată ce a ajuns la guvernare. Există un climat de insecuritate socială, iar faptul că 42% dintre cetățeni spun că trăiesc mai prost acum, spre diferență de 19% care spun că trăiesc mai bine, arată că oamenii sunt dezamăgiți. ( sursa IMAS)

Putem spună că PAS nu putea face foarte mult în câteva luni de guvernare, că au înregistrat și un plus enorm, au scos țara din izolare, dar în același timp prăbușirea într-un timp prea scurt este mult prea mare. Luna de miere a trecut rapid.

Ar fi cazul unei analize profunde și a unor măsuri urgente, pentru că altfel, s-ar putea să vedem că procesul de scădere va putea continua, iar cel mai trist lucru este că s-a ajuns la un sistem de 3 partide: PSRM, SHOR, PAS, iar varianta la actuala guvernare e una care în niciun caz nu își dorește o aprofundare a relațiilor cu vestul. Acesta poate fi un moment de cotitură sau nu. Liderii PAS trebuie să lase ”plânsul” pe la București împotriva unor analiști sau ziariști de la siteuri de presă susținute de Guvernul României și să își facă o analiză lucidă. Nu de alta, dar s-ar putea ca de tot ajutorul venit din Vest, de toate finanțările venite, să beneficieze peste 3 ani o altă forță politică”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.