FOTO Șefa Gărzii Naționale de Mediu a primit echivalentul premiului "Zmeura de Aur" din lumea filmului. Toxicitatea penelistei Mărioara Gătej, semnalată de 3 ONG-uri


FOTO Șefa Gărzii Naționale de Mediu a primit echivalentul premiului "Zmeura de Aur" din lumea filmului. Toxicitatea penelistei Mărioara Gătej, semnalată de 3 ONG-uri

Mărioara Gătej, penelistă propulsată de Florin Cîțu la finalul lunii octombrie în funcția de șefă a Gărzii Naționale de Mediu, s-a ales zilele acestea cu un "cadou" similar cu "premiul" pe care-l primesc cei mai slabi actori și regizori, ne referim la "Zmeura de Aur". Concret, 3 ONG-uri de Mediu, Fundația TERRA Mileniul III, Asociația REPER21 și Asociația Bankwatch România, i-au acordat Mărioarei Gătej premiul "Carbon Dinozaur", întrucât "a refuzat să acționeze eficient în ultimele trei luni de zile, în care au fost raportate (de presă și cetățeni) arderi ilegale masive de deșeuri".

Deși s-a mai aflat o dată în funcția respectivă, iar activitatea ei toxică pentru mediu era deja cunoscută și semnalată de presă, PNL nu a avut nicio rezervă în a-l demite pe Octavian Berceanu pentru a-și numi țuțera pe linie politică. De pildă, publicația Puterea semnala în octombrie 2020 faptul că Gătej a interzis, pentru mai multe luni de zile, înregistrarea oricărei sesizări la Garda Națională de Mediu. Mai precis, Gătej a desființat, fără nicio justificare, sistemul de înregistrarea electronică a petițiilor, care fusese implementat din 2018 în toată țara și care costase 104.169 de lei, adică vreo 22.000 de euro. Astfel, Mărioara Gătej a decis că oricine sesizează Garda Națională de Mediu o face de dragul de a sesiza, întrucât sesizarea nu va mai avea nicio finalitate, dat fiind faptul că nu există o dovadă a înregistrării acesteia. (mai multe detalii AICI)

În privința studiilor Mărioarei Gătej, trebuie reliefat că nu are nicio tangență cu protecția mediului. Gătej a terminat Facultatea de Tehnologia și Chimia Produselor Alimentare, Universitatea "Dunărea de Jos" Galați (1978-1983), iar în anul 2006 a absolvit un master în administrație publică. (consultați AICI CV-ul penelistei Gătej)

Redăm comunicatul celor 3 ONG-uri:

"Doamna Mărioara Gătej, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, a fost desemnată câștigătoarea celui de al treilea premiu „Carbon Dinozaur” - un premiu negativ, echivalentul premiului "Zmeură de Aur" din lumea filmului, prin care oameni politici și factori de decizie sunt sancționați public, pentru cele mai dăunătoare contribuții la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fie ele propuneri legislative, declarații politice, acțiuni sau proiecte.

Acest premiu vine ca urmare a monitorizării efectuate de societatea civilă în perioada octombrie – decembrie 2021, în urma căreia multiple personalități s-au evidențiat prin contribuția nefastă la eforturile de reducere a emisiilor.  

Finaliștii pentru această ediție a “premiului” Carbon Dinozaur au fost:

· Mărioara Gătej (Comisar General al Gărzii De Mediu) - pentru că a refuzat să acționeze eficient în ultimele trei luni de zile, în care au fost raportate (de presă și cetățeni) arderi ilegale masive de deșeuri (mai multe detalii AICI)

· Cristina Prună (Deputat) - pentru susținerea exploatării gazului și a cărbunelui și excluderea totală din discursul de parlamentar a energiilor verzi și a eficienței energetice. (mai multe detalii AICI)

· Klaus Iohannis (Președintele României) - pentru modul de a prezenta la COP26 reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din ultimii ani ca rezultat al politicilor la nivel național, când ele au fost datorate de fapt colapsului economic din anii 90 (mai multe detalii AICI), precum și pentru susținerea gazelor naturale și a energiei nucleare față de șeful Consiliului European (mai multe detalii AICI)

Ca urmare a votului exprimat de membrii comunității „Carbon Dinozaur”, premiul a fost decernat doamnei Comisar General al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej, pentru lipsa acțiunilor eficiente de combatere a incinerării ilegale de deșeuri în București și zonele limitrofe, având astfel o contribuție negativă majoră la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și la sănătatea generală a cetățenilor.

Terra Mileniul III, unul dintre ONG-urile care decernează premiul „Carbon Dinozaur”, aduce aminte că doamna Gătej a mai fost în conducerea Gărzii de Mediu în 2020, când s-a remarcat prin blocarea timp de 8 luni, a oricărei sesizări menite să ajungă la instituție. (mai multe detalii AICI)

<<Declarațiile liderilor politici pot fi la fel de nocive precum acțiunile pe care le întreprind sau nu, în detrimentul mediului. De data aceasta membrii comunității Carbon Dinozaur au ales să amendeze pe cineva a cărei lipsă de acțiune, le încălca în mod direct drepturile la un mediu curat și la sănătate. Pe de altă parte, observăm tot mai acut, că liderii politici din România au început să se transforme tot mai mult în portavocea sectoarelor industriale poluante>>, a declarat Lavinia Andrei Președintele Fundației TERRA Mileniul III

<<În toată Europa, ne aflăm într-un deceniu foarte provocator pentru guvernanți. Fiindcă și-au asumat responsabilitatea să integreze urgent în societățile noastre cerințe ecologice complexe, care necesită reforme sistemice, precum combaterea schimbărilor climatice. Dar ce ne facem când politicienii români nu dau dovadă de responsabilitate nici măcar față de problemele de mediu cele mai simple, care necesită în principal bunăvoință?! De ani de zile se ard deșeuri toxice lângă un oraș cu milioane de locuitori și lucrul ăsta este pentru guvernanții noștri o problemă insolubilă! Deci, suntem în situația în care obiectivele asumate în cadrul european sunt undeva foarte sus, dar oamenii pe care mizăm aici pentru a le putea atinge sunt undeva foarte jos!>>, a spus Bogdan Gioară, Președinte Asociația REPER21.  

<<Este prima ediție la care ne alăturăm demersului Carbon Dinozaur și ne bucurăm să descoperim un colt de societate civilă active, care sancționează declarațiile politice periculoase și inacțiunea deopotrivă. Într-un moment în care, la nivel European, protecția mediului este în prim-plan, în România asistăm la devieri grave de la legislația națională și comunitară. Acest premiu este dovada că mai avem multe de făcut>>, a spus Ioana Ciută, Președinta Asociației Bankwatch România".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.