Tot ce trebuie să știți despre protestele din Kazakhstan


Tot ce trebuie să știți despre protestele din Kazakhstan

Manifestațiile au început duminică în vestul Kazahstanului, înainte de a se extinde în toată țara. Au început ca urmare a ridicării plafonul de preț pentru gazul petrolier lichefiat, pe care mulți oameni îl folosesc pentru a-și alimenta mașinile. Prețul s-a dublat rapid în câteva zile. Viteza cu care protestele au devenit violente i-a luat prin surprindere pe mulți, atât în ​​Kazakhstan, cât și în regiune, dar trebuie să înțelegeți că nu este vorba doar despre o creștere a prețurilor la combustibil. Aceasta a fost doar ultima picătură. 

Marți, președintele a demis guvernul și a spus că prețurile mai mici ale combustibilului vor fi restabilite, dar anunțul nu a pus capăt protestelor.

Disidența și protestele sunt neobișnuite în Kazahstan, care și-a declarat independența în 1991 pe fondul prăbușirii Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, orașul Zhanaozen, din provincia Mangistau, a fost scena unor tulburări soldate cu decese în 2011. Cel puțin 14 muncitori din domeniul petrolului au fost uciși într-o represiune a poliției împotriva unui protest privind salariile și condițiile de muncă. Orașul a fost, de asemenea, unul dintre principalele centre ale ultimelor tulburări.

Trebuie să înțelegeți că Kazashkstan este un stat tradițional din Asia Centrală și este un stat autoritar. Kazahstanul nu este o democrație, dar dacă comparăm regimul Kazahstanului cu alte regimuri din Asia Centrală, foste state sovietice (în Uzbekistan, de exemplu, sau în Tadjikistan, Turkmenistan și Kârgâzstanul în continuă schimbare) putem observa că Kazahstanul este mai mult sau mai puțin democratic. Până în 2019, timp de 30 de ani, a fost condus de președintele Nursultan Nazarbayev, a cărui guvernare a fost marcată de elemente ale unui cult al personalității, cu statuile sale ridicate în toată țara și o capitală redenumită după el.

Cu toate acestea, când acesta a plecat, a fost pe fondul protestelor antiguvernamentale pe care a căutat să le limiteze, el a pus un aliat apropiat în locul său.

Majoritatea alegerilor din Kazahstan sunt câștigate de partidul de guvernământ cu aproape 100% din voturi și nu există o opoziție politică efectivă.

Analiștii cu care am vorbit spun că guvernul kazah a subestimat în mod clar cât de supărată era populația și că aceste proteste nu au fost surprinzătoare într-o țară fără democrație efectivă – oamenii trebuie să iasă în stradă pentru a fi auziți. Iar nemulțumirile lor sunt aproape sigur despre mai multe probleme adunate decât prețul combustibilului.

Protestele au început cu scandarea de sloganuri antiguvernamentale precum „Guvernul demisionează!” și „Bătrânul afară!”, care se referă la fostul președinte Nursultan Nazarbayev, care rămâne foarte influent ca mentor al actualului lider Kassym-Jomart Tokayev. Dar au derapat la violențe și incediere de cladiri administrative, ca de exemplu clădirea primăriei din capitală.

Imaginile postate pe internet au arătat protestatarii scandând sub o statuie gigantică de bronz a lui Nazarbayev, înșirată cu frânghii într-o aparentă încercare de a o doborî. O femeie care a postat-o ​​a spus că a fost filmată în orașul din estul Taldykorgan.

Miercuri devreme, jurnaliştii au reușit să filmeze mii de protestatari făcând presiuni spre centrul oraşului Almaty, în timp ce în oraşul Aqtobe, protestatarii se adunau. Un videoclip online arăta poliția folosind tunuri de apă și grenade asomatoare în apropierea primăriei.

Au fost declarate stări de urgență în Nur-Sultan, Almaty și vestul provinciei Mangistau. Internetul a fost închis.

Kremlinul a spus că se așteaptă ca Kazahstanul, un aliat apropiat, să-și rezolve rapid problemele interne, avertizând alte țări împotriva amestecului, făcând aluzie voalat la SUA. Declarația rusă a folosit un limbaj mai prudent decât Tokayev, care a pus violența pe seama provocatorilor autohtoni și străini.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că acuzațiile Rusiei că Statele Unite ar fi instigat tulburările sunt false. 

Miercuri seara, Ministerul de Interne a emis o declarație în care susținea că cel puțin opt membri ai forțelor de securitate și militari au fost uciși în revolte. Alți 317 membri ai poliției și ai Gărzii Naționale au fost răniți, conform aceleiași surse.

Mai devreme în cursul zilei, ministerul raportase că peste 200 de protestatari au fost arestați pentru „încălcări ale ordinii publice”.

Pe fondul protestelor, Kazahstanul se confruntă cu o „întrerupere a internetului la nivel național”, potrivit observatorului de monitorizare a internetului, Netblocks. Țara a suferit, de asemenea, „întreruperi ale internetului mobil” marți, a adăugat Netblocks într-un raport. Acest lucru se face cu scopul să limiteze grav acoperirea protestelor antiguvernamentale în creștere, pentru că lumea nu se va opri aici. Perturbarea este probabil să limiteze capacitatea publicului de a-și exprima nemulțumirea politică și de a comunica liber.

Ca să înțelegeți, demonstrațiile sunt rare în Kazahstan, iar adunările publice trebuie să primească permisiunea prealabilă din partea autorităților.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a cerut miercuri, în mod public, ajutor Rusiei și aliaților săi pentru a potoli tulburările din ultimele zile, despre care el a susținut că sunt susținute de „terorişti străini”.

„Astăzi le-am cerut șefilor de state ai Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) să ajute Kazahstanul să învingă amenințarea teroristă”, a spus Tokayev, la televiziunea de stat, adăugând că demonstrațiile sunt conduse de „bande teroriste” care „au primit o pregătire extinsă în străinătate”. Ce manipulare...

Nikol Pashinyan, prim-ministrul Armeniei și președintele CSTO a acceptat cererea, afirmând într-o declarație, joi dimineață, că o „forță colectivă de menținere a păcii CSTO” va fi în țară „pentru o perioadă limitată pentru a stabiliza și normaliza situația de acolo”.

Decizia, a spus el, a fost luată din cauza „amenințării la adresa securității naționale și a suveranității Kazahstanului, cauzată, printre altele, de interferența din străinătate”.

Amintesc că Organizația Tratatului de Securitate Colectivă este o alianță dintre Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan. Deci așa-numitele forțe de menținere a păcii vor intra în țară... Mda...

Această mișcare mă duce cu gândul că aceste provocări au fost bine puse la punct, pentru a permite armatei străine să intre pe teritoriul Kazahstanului. De multe ori se folosesc nenorocirile oamenilor pentru anumite interese geostrategice. Oare statul nu se descurcă cu poliția proprie sau armata proprie? E nevoie de armată străină? 

Între timp, ultimele știri ne spun că trupele de intervenție au ajuns astăzi la Astana, de la baza militară din Pskov, din partea OTSC și se îndreaptă spre Astana. Dacă cineva a citit vreodată ”Conceptul de țară” a lui Putin înțelege despre ce vorbesc. 

Între timp, lumea într-adevăr e tare nemulțumită. Am vorbit cu prietenii mei de acolo, foști colegi de studenție pe când eram în Seoul și mi s-a spus următoarele: 

”În anii 1990, principalul slogan al lui Nazarbayev a fost ‹Economia mai întâi›. El a permis întreprinderilor private să se dezvolte în timp ce și-a consolidat controlul politic pentru a domina parlamentul. Apoi a început să preia economia sector cu sector. Familia sa a controlat întotdeauna industria de petrol și gaze și alte resurse naturale, dar au început să preia alte industrii precum construcții, bancar, telecomunicații, retail. Acum, le avem pe amândouă: monopolul politic și economic al lui Nazarbayev și al clanului său. Înțelegi că nu mai putem tolera asta? Dacă mai tolerăm vom ajunge și mai rău. Între timp, în ultimii ani, guvernul a început să restrângă libertățile individuale și drepturile civile. Jurnaliştii şi oponenţii politici au fost tăiaţi sau închişi, în timp ce guvernul a desfăşurat campanii de calomnie împotriva criticilor săi, recurgând la detenţie arbitrară şi la utilizarea Interpolului pentru a-i urmări pe cei care au părăsit ţara”.

Da, întotdeauna sunt anumite forțe care pot capitaliza pe nenorocirea oamenilor și nici noi, pe 7 aprilie, nu am scăpat de asta...

Concluziile vi le faceți singuri. Nu are rost să facem o paralelă cu situația de la noi. Cultul personalității de mult e în vogă. Trolii și presa habotnică slujesc la greu și acum 95% se subordonează cultului. Iar și mai nou unele persoane fidele sunt judecătorii propriilor cauze. Încălcare totală a principiilor statului de drept. Nici ANI nu are dreptul să deschidă gura. Și nu în ultimul rând ”prințesul gazelor” și cel care ”l-a dominat pe Miller” ne-a bucurat cu noi scumpiri ale gazului, de parcă prețul de 11.08 MDL nu e de ajuns de catastrofal. Claie peste grămadă aștia au declarat că vor să guverneze cel puțin 10 ani. Inșii sunt rupți total de realitate și nu văd deloc nemulțumirile oamenilor și nu au nici o frică că totuși până la urmă mămăliga va exploda. Sau poate nu? Opera națională Miorița, implantată din școli totuși ne descrie perfect, nu-i așa?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.