Sebastian Burduja, proiect de lege prin care vrea să extermine caracatița politică din sindicate: "Fenomenul nu se oprește la porțile depourilor STB! E timpul să tăiem acest nod gordian!"


Sebastian Burduja, proiect de lege prin care vrea să extermine caracatița politică din sindicate: "Fenomenul nu se oprește la porțile depourilor STB! E timpul să tăiem acest nod gordian!"

În contextul grevei ilegale de la STB, acțiune de protest organizată de sindicatul reprezentativ condus de Vasile Petrariu (foto 2), consilier PSD al Primăriei Municipiului București, deputatul PNL Sebastian Burduja a anunțat vineri, 21 ianuarie, că va depune un proiect de lege prin care să le interzică liderilor de sindicate și patronate să fie membri de partid. 

"Ieri și azi, bucureștenii au stat în frig, au mers pe jos, au cheltuit sume uriașe pe taxi sau au rămas blocați în trafic ore în plus, departe de cei dragi. Pagubele economice sunt de zeci de milioane de lei. Cine răspunde și de ce s-au întâmplat toate astea?

Toate acestea pentru că un lider de sindicat/membru de partid/consilier general (toate la un loc) a decis să șantajeze conducerea STB și, în fapt, milioane de bucureșteni, cu grevă generală. Pentru că poate. Și pentru că șantajul a funcționat de fiecare dată. De teama presiunii sociale și a impactului economic, toți au cedat. Culmea, Tribunalul București a dispus ieri suspendarea grevei, dar greva continuă. O decizie a unei instanțe românești a ajuns să fie călcată în picioare de niște politruci iresponsabili și cinici. E prea mult. Ajunge!  

Am urmărit subiectul în detaliu, pentru că îmi pasă de bucureșteni și de sectorul 1. Și am văzut cum acest “lider” de sindicat a declarat clar și răspicat: greva se va încheia când va demisiona directorul general. Nicio legătură cu interesele angajaților, nicio condiție legată de bunăstarea acestora. Politică pură.

Fenomenul nu se oprește la porțile depourilor STB. În loc să apere drepturile angajaților, cei care au capturat aceste organizații, de altfel utile și legitime într-un stat democratic, își urmăresc cu cinism doar propria agendă. Cine suferă consecințele? Chiar angajații acestor companii și, la urma urmei, fiecare cetățean român care își plătește taxele și impozitele. E timpul să tăiem acest nod gordian.  

Voi depune, la începutul sesiunii parlamentare, un proiect legislativ ce reglementează interdicția liderilor sindicatelor și patronatelor de a fi membri în partide politice. Este o dezbatere crucială și îndelung amânată în societatea românească. Care este rolul partenerilor sociali: să facă politică de partid sau să reprezinte în mod obiectiv interesele membrilor sindicatelor și patronatelor? Răspunsul este evident pentru oricine își dorește cu adevărat o democrație funcțională în țara asta.

Sunt un susținător declarat al dialogului social, al sindicatelor și patronatelor care își fac treaba cu seriozitate. Solicit depolitizarea partenerilor sociali tocmai pentru a întări sindicatele și patronatele, pentru o democrație normală și o economie de piață funcțională", a precizat Sebastian Burduja. 

Chiar dacă Legea 62/2011 privind dialogul social stipulează caracterul apolitic al sindicatelor, nu este prima oară când astfel de organizații sunt folosite ca instrument politic, fentând prevederile legislative. 

Ce prevede în prezent legislația: "(1) Organizaţiile sindicale sunt independente faţă de autorităţile publice, de partidele politice şi de organizaţiile patronale. / (2) Organizaţiile sindicale nu pot desfăşura activităţi cu caracter politic".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.