Lovitură năucitoare pentru Putin în conflictul cu Kievul. Hackerii „Cyber-Partisans” au atacat sistemul feroviar din Belarus, pentru a opri deplasarea trupelor ruseşti spre graniţa cu Ucraina


Lovitură năucitoare pentru Putin în conflictul cu Kievul. Hackerii „Cyber-Partisans” au atacat sistemul feroviar din Belarus, pentru a opri deplasarea trupelor ruseşti spre graniţa cu Ucraina

Belarusian Cyber-Partisans, grup de hackeri care se opune regimului dictatorial al lui Aleksandr Lukașenko din Belarus, pe care-l numesc chiar terorist, a anunţat pe Twitter că a atacat şi compromis cu ransomware sistemul naţional de cale ferată din Belarus, perturbând serios transportul trupelor rusești spre Ucraina, prin Belarus, scrie news.ro.

Aceştia spun că au reuşit să cripteze un număr semnificativ de servere şi au distrus backup-urile pentru a încetini şi chiar a întrerupe transportul trupelor ruseşti pe calea ferată.

„Cyber-Partisans” spun că vor reda integral accesul la computerele rețelei feroviare dacă guvernul din Belarus se opune intrării pe teritoriul țării a trupelor rusești și dacă eliberează 50 de deținuți politici care au nevoie urgentă de îngrijiri medicale. 

Experţii în securitate nu au confirmat atacul, însă, spun că primele indicii arată, într-adevăr, că cineva a pătruns în reţeaua BelZhD şi că este prima oară când ransomware-ul este folosit într-o astfel de manieră.

Mai multe site-uri ale BelZhD nu funcţionează în prezent, afectând diverse servicii publice, precum achiziţionarea online a biletelor.

Conform mai multor surse, Rusia transportă trupe spre Ucraina, prin Belarus, către graniţa dintre cele două ţări. Oficialii din Belarus susţin că mutarea trupelor are loc în vederea unui exerciţiu militar comun.

Potrivit bloomberg.com, au fost identificate trenuri care transportă lansatoare de rachete rusești și alte echipamente militare în orașele belaruse Minsk, Gomel și Rachitsa. Reprezentanții Căilor Ferate din Belarus s-au ferit să comenteze situația, dar, într-adevăr, luni, site-ul oficial al companiei feroviare de stat nu funcția afișând mesajul „temporarily unavailable”, astfel încât achiziționarea de bilete online nu a fost posibilă. 

Franak Viačorka, consilier principal al Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse din exil, a descris acțiunea Cyber-Partisans drept „un atac masiv” cu consecințe importante pentru mișcarea trupelor ruse pe teritoriul Belarusului.

„Ar putea paraliza întreaga infrastructură feroviară care a fost folosită chiar săptămâna trecută pentru transportul vehiculelor militare și soldaților ruși prin Belarus”, a precizat Viačorka într-un interviu pentru Bloomberg News. 

CITEȘTE ȘI: Armand Goșu dezvăluie care sunt intențiile lui Vladimir Putin. „Cu sau fără război, vrea Ucraina, toată Ucraina, nu ca s-o anexeze, ci s-o țină sub controlul Rusiei” / ”Ce vrea Putin de la americani? Ne-a spus-o la mijlocul lunii noiembrie”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.