SONDAJ INSCOP: Trei sferturi dintre români vor UNIREA cu R.Moldova și consideră că România trebuie să rămână în UE. Vă prezentăm graficele


SONDAJ INSCOP: Trei sferturi dintre români vor UNIREA cu R.Moldova și consideră că România trebuie să rămână în UE. Vă prezentăm graficele

Peste 70% dintre români susţin calitatea României de membru al Uniunii Europene, iar trei pătrimi dintre români nu doresc destrămarea Uniunii Europene şi vor unirea cu Republica Moldova, potrivit capitolelor patru şi cinci ale sondajului de opinie intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false” realizat de realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group și citat de TVR Moldova.

„Percepţia privind avantajele aderării la Uniunea Europeană s-a îmbunătăţit semnificativ comparativ cu luna septembrie 2021, revenind la un nivel înregistrat anterior crizei politice de la finalul anului trecut. Pe de altă parte, subiectul ieşirii României din Uniunea Europeană (RO-Exit), deşi se menţine constant la un nivel  de susţinere de 20% şi 25%, trei pătrimi din populaţie respinge atât ieşirea României din Uniunea Europeană, cât şi ideea destrămării Uniunii Europene, motivaţiile fiind cât se poate de pragmatice. Chiar şi cei care cred că interesul naţional este prioritar în faţa regulilor europene sunt de părere, în proporţii covârşitoare, că este totuşi în interesul naţional al ţării ca România să rămână membră a Uniunii Europene. Per ansamblu, observăm că depăşirea crizei politice de anul trecut, formarea unei coaliţii largi, stabile, dar şi sentimentul de insecuritate provocat de Rusia au revitalizat adeziunea la valorile şi reperele euro-atlantice”, este de părere Remus Ştefureac, preşedinte Strategic Thinking Group, scrie Digi24.

În ceea ce priveşte unirea cu Republica Moldova, 74,5% dintre respondenţi răspund afirmativ, 21,1% răspund negativ, iar 4,3% nu ştiu sau nu răspund.

Atunci când se vorbeşte despre avantaje vs. dezavantaje ale aderării României la UE, punând în balanţă toate implicaţiile asupra vieţii economice şi sociale, asupra familiei şi vieţii personale, 54,9% dintre cei chestionaţi (faţă de 47,2% în septembrie 2021, 56,2% în iunie 2021 şi 61,4% în martie 2021) consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 40,8% sunt de părerea contrarie (faţă de 46,1% în septembrie 2021, 35,1% în iunie 2021 şi 35,2% în martie 2021). Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 4,3%.

În ceea ce priveşte ieşirea României din Uniunea Europeană, 71,7% dintre români se opun ideii ca România să părăsească blocul comunitar, în timp ce 25,2% ar fi de acord cu o asemenea perspectivă şi 3,1% nu ştiu sau nu răspund.

Legat de destrămarea UE, 75,3% dintre respondenţi nu ar dori ca Uniunea Europeană să se destrame în următorii ani, în timp ce 19% îşi doresc o asemenea evoluţie, iar 6,7% nu ştiu sau nu răspund.

Românii acordă importanţă şi rolului UE în dezvoltarea economică a României. Afirmaţia „În viitor, România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fi în interiorul Uniunii Europene” întruneşte acordul a 63,2% dintre cei intervievaţi (faţă de 57,8% în septembrie 2021, 62,9% în iunie 2021). Totodată, 29,4% consideră că „în viitor, România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fi în afara Uniunii Europene” (faţă de 32,9% în septembrie 2021 , 27% în iunie 2021), iar 7,5% nu ştiu sau nu răspund.

Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului. 

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.