DOCUMENT. Alertă: USL instaurează DICTATURA în Parlament. USR și Forța Dreptei semnalează modificările abuzive ale regulamentului, pe care PNL și PSD vrea să le implementeze


DOCUMENT. Alertă: USL instaurează DICTATURA în Parlament. USR și Forța Dreptei semnalează modificările abuzive ale regulamentului, pe care PNL și PSD vrea să le implementeze

Coaliția USL 2 se pregătește să instaureze dictatura în Parlamentul României, folosindu-se perfid de pretextul agresiunii fizice comise de copreședintele AUR, George Simion, împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Pe lângă înăsprirea sancțiunilor privind agresarea fizică a parlamentarilor, USL vrea să interzică atât afișarea de bannere în plen sau comisii, cât și transmiterea sau înregistrarea ședințelor din Parlament de către parlamentari. De asemenea, USL vrea să implementeze o prevedere în baza căreia presa va avea accesul restricționat la ședințele din Parlament. 

Redăm prevederile dictatoriale: 

Situația a fost semnalată de deputații USR Silviu Dehelean și Mihai Polițeanu, dar și de deputatul grupului parlamentar Forța Dreptei, Alexandru Kocsis. 

Alexandru Kocsis, pe Facebook: "Vreau să fie clar de la început că dezavuez orice act de violență, indiferent din partea cui vine, indiferent dacă se petrece în Parlament sau în alt loc.

Este inacceptabilă agresiunea lui George Simion și trebuie prevenite astfel de evenimente în viitor, însă nu prin comiterea unor abuzuri și mai mari.

George Simion este deja anchetat pentru ultraj și da, în calitate de deputat, sunt deschis și la modificarea Regulamentului, astfel încât să sancționăm actele de violență fizică, însă nu voi fi de acord cu introducerea unor modificări total abuzive.

În proiectul de modificare a Regulamentului, depus de liderii grupurilor PSD, PNL, UDMR și cel al Minorităților, se amestecă lucrurile în mod total nepotrivit.

Astfel, proiectul prevede, printre altele, diminuarea indemnizației cu 50% până la 6 luni, pentru o serie de fapte precum:

✅ violența fizică utilizată împotriva altui parlamentar sau violența verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar

✅ utilizarea cardului de vot al altui parlamentar

⛔ participarea la desfășurarea unui banner în plen sau în comisii (!)

⛔ înregistrarea sau transmiterea în direct a unei ședințe a Camerei, a BP sau a comisiilor (!!)

Nu înțeleg cum poate cineva să amestece astfel de fapte. Violența fizică și utilizarea cartelei de vot a altui parlamentar trebuie pedepsite în mod categoric, însă interzicerea și pedepsirea înregistrării sau transmiterii în direct de către deputați a ședințelor Camerei sau a ședințelor Comisiilor sau introducerea unui banner în plen? Ce este cu cenzura asta?

Cum să pui egal între violența fizică și faptul că opoziția ar putea aduce un banner de protest în plen? Cum să pui egal între infracțiunea de uzurpare de calității oficiale de la votul cu cartela altuia și înregistrarea lucrărilor unei comisii de specialitate sau a unei ședințe de plen?

Nu înțeleg nici articolele care prevăd că ședințele Camerei sau ale Comisiilor pot fi filmate de mass-media doar cu aprobarea Biroului Permanent sau a conducerilor Comisiilor. De unde cenzura asta? Ce este de ascuns chiar așa într-o democrație reprezentativă?  

Astfel de articole încalcă inclusiv prevederea constituțională potrivit căreia ședințele celor două Camere sunt publice și doar prin vot se poate hotărî ca ANUMITE ședințe să fie secrete.

Pe de altă parte, peneliștii, dacă mai au vreo urmă de liberalism rămasă în acel partid, ar trebui să știe că răspunderea este individuală și nu este corect să reduci la jumătate timpul alocat la o moțiune grupului parlamentar din rândul căruia provine un deputat sancționat pentru violență. Cum să pedepsești întreg grupul parlamentar și implicit pe cetățenii pe care acel grup îi reprezintă?

Nu voi susține niciodată ca sub pretextul prevenirii unor abuzuri să instaurăm o dictatură a conducerii Camerelor și să blocăm toate pârghiile opoziției de a pune presiune și de a aduce în atenția cetățenilor derapajele puterii".

Mihai Polițeanu, pe Facebook: "ALERTĂ: Transparența și libertatea de exprimare sunt în pericol în Parlamentul României.

Majoritatea PSD-PNL-UDMR vrea să folosească gestul incalificabil al extremistului Simion de a agresa fizic un ministru în plenul Camerei Deputaților pentru a restricționa transparența instituției și libertatea legitimă de expresie a parlamentarilor și a societății civile.

În această seară a fost prezentat parlamentarilor un proiect de hotărâre a Camerei Deputaților care ar interzice orice formă de protest în parlament (inclusiv bannere) și orice înregistrare sau live din plen, atât din partea parlamentarilor sau a cetățenilor.

O asemenea hotărâre ar fi una din cele mai mari încălcări ale libertății politice din România din anii 90 până astăzi.

Libertatea politică și democrația sunt în pericol din două direcții:  

1) pe de o parte este în pericol din cauza extremiștilor care practică violența fizică și încearcă să își intimideze adversarii politici. Iar aici justiția și condamnarea publică trebuie să fie armele tăioase cu care ne apărăm de ei.

2) Pe de altă parte pericolul vine si din partea corupților de la putere care vor să oprească orice formă de transparență, orice formă de protest împotriva puterii, chiar și din partea parlamentarilor.

Artizanii represiunii manifestațiilor de pe 10 august, cei care au blocat orice reformă a legislației adunărilor publice sunt cei care astăzi pun în pericol transparența Parlamentului.

Domnii Ciolacu, Cîțu și Simion sunt mult mai apropiați decât ar recunoaște vreodată".

Silviu Dehelean, pe Facebook: "Au nevoie de liniște!

PSDNL și AUR acționează într-o perfectă complicitate și se folosesc reciproc pentru a reduce la tăcere USR. Tot ce riscă Simion, pe linie parlamentară, pentru scuipatul în fața ministrului de zilele trecute e doar un avertisment. În schimb, PSDNL profită de violența AUR pentru a secretiza dezbaterile din Parlament și mai ales pe cele din comisiile parlamentare.

Coaliția la putere a decis să interzică transmisiunea live sau înregistrarea ședințelor de plen, comisii, de Birou Permanent sau de Comitet al liderilor. Presa va putea participa doar cu aprobare prealabilă în urma unei cereri scrise. Vor să readucă acea liniște și obscuritate în care poți să faci aproape orice fel de mânării, fără teama de a fi văzut. Își doresc să revină la starea de dinainte de 2016 în care românii nu știau ce se întâmplă în Parlamentul României, procesul de legiferare era doar pentru politicienii privilegiați și care își scriau în texte privilegii, pentru ei și ai lor. Evident că AUR va continua să facă fix la fel, că doar am văzut cum Șoșoacă venea fără mască la Parlament.

Tot azi, Comisia juridică a dat raport pentru un text care incriminează “Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de (…) opinie ori apartenenţă politică, avere (…).” Acest text va da mult de furcă libertății de exprimare. Laura Vicol a și spus în cadrul dezbaterilor că s-a săturat să fie jignită, făcută pesedistă sau “Ciuma roșie”.

Violența adusă pe scena politică de George Simion și de AUR este foarte nocivă și otrăvitoare pentru întreaga societate și servește de minune actualei puteri pentru a reduce la tăcere opoziția care vine cu critici coerente și argumentate, cu soluții nu cu scuipați".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.