Ucraina, ținta unui atac cibernetic masiv. O analiză FT avertizează că o astfel de ofensivă poate viza întreaga lume


Ucraina, ținta unui atac cibernetic masiv. O analiză FT avertizează că o astfel de ofensivă poate viza întreaga lume

Două mari bănci de stat şi site-ul Ministerului Apărării au fost vizate de un atac cibernetic, au anunţat marţi seară autorităţile ucrainene, în plină criză ruso-ucraineană, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres

Potrivit unei informaţii publicate iniţial de agenţia rusă de ştiri TASS şi preluate de Reuters este vorba despre băncile Privatbank şi Oşadbank, care între timp a confirmat că e vizată de un atac cibernetic.

Centrul ucrainean pentru comunicare strategică şi securitatea informaţiei, care face parte din Ministerul Culturii, nu a precizat cine este responsabil pentru atac, dar comunicatul dat publicităţii pare să indice o culpă a Rusiei.

"Nu este exclus ca agresorul să fi folosit tactici şi mici trucuri murdare din cauza faptului că planurile sale agresive nu funcţionează la scară mare", a precizat centrul în comunicat.

Kievul a acuzat Moscova de atacuri similare şi în trecut, după ce Rusia a început să comaseze peste 100.000 de militari în apropierea frontierei sale.

Un mesaj de pe pagina web a Ministerului Apărării din Ucraina anunţă că se efectuează lucrări de întreţinere. Ministerul a postat pe Twitter că site-ul său pare să fie vizat de un atac cibernetic şi că se depun eforturi pentru a restabili accesul.

Oşadbank a confirmat că este vizată de un atac cibernetic, care a dus la încetinirea unora dintre sistemele sale. Centrul de comunicaţii strategice a informat că şi Privatbank are probleme cu plăţile şi cu o aplicaţie bancară. Privatbank nu a comentat până acum informaţia.

Reuters relata luni, citând surse occidentale din domeniul securităţii, că o incursiune rusă în Ucraina ar putea fi precedată de un război informaţional şi de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei, precum reţelele de electricitate şi gaz.

De asemenea, Financial Times a publicat marți o analiză prin care a avertizat că un atac cibernetic asupra Ucrainei ar viza, de fapt, întreaga lume. 

Chiar dacă nu va exista o invazie militară în Ucraina, Vladimir Putin s-a plasat într-o poziție din care trebuie să acționeze, iar instrumentul atacului cibernetic, care e mult mai ieftin, se află în topul priorităților Kremlinului. 

Chiar dacă mulți occidentali ar putea spune că un atac cibernetic nu e problema lor, atitudinea lor ar reflecta de fapt o desconsiderare a istoriei. Nu mai mult de 5 ani în urmă, Rusia s-a folosit de malware-ul Not Petya, un atac cibernetic care a vizat sistemul energetic, de transport și financiar al Ucrainei într-o încercare de a destabiliza țara. Numai că atacul nu a fost unul precis, ci s-a răspândit rapid în lume. 

Atacul a afectat companii din întreaga lume, inclusiv din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și India, acestea suferind întreruperi operaționale masive. Având în vedere că efectele atacului au ajuns în fiecare colț al economiei globale, prejudiciul total la nivel mondial a fost estimat de Casa Albă la peste 10 miliarde de dolari.

Astăzi, nu doar că riscul unui atac cibernetic e mai mare, dar și riscul de a fi create pagube e net superior. (citiți AICI articolul complet)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.