Securitatea energetică a României. Cristina Prună solicită CE să pună presiune pe Grecia și Bulgaria pentru finalizarea unui proiect esențial


Securitatea energetică a României. Cristina Prună solicită CE să pună presiune pe Grecia și Bulgaria pentru finalizarea unui proiect esențial

Deputata USR Cristina Prună a transmis miercuri o solicitare Comisiei Europene de a pune presiune pe Grecia și Bulgaria pentru a finaliza conducta IGB, proiect ce ar spori inclusiv securitatea energetică a României. 

"Comisia Europeană ar trebui să se implice continuu astfel încât Grecia și Bulgaria să finalizeze conducta IGB care trenează de ani de zile. Aceasta ar permite României să își diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale din Azerbaijan și cu gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA via Grecia", a subliniat deputata USR. 

"Ieri, Germania a anunțat că suspendă procedura de autorizare a Nord Stream 2, conducta care urma să aducă gaze din Rusia spre Europa prin Germania. Astăzi, Joe Biden a declarat că administrația sa impune sancțiuni companiei de proiect Nord Stream 2.  

România nu a susținut niciodată construcția acestei conducte. Și vedem zilele acestea că Europa nu mai are nevoie de așa ceva. E nevoie să ne diversificăm sursele de aprovizionare cu gaz cât mai rapid, exact așa cum era în plan de acum câțiva ani la nivelul Uniunii Europene.

Norvegia, Qatar și SUA sunt, fără îndoială, parteneri mult mai de încredere decât Rusia. Dar ce au făcut Germania și SUA este doar un prim pas. În scenă ar trebui să intre și Comisia Europeană care ar trebui să arunce o privire și în Balcani, o zonă dominată de influențele Rusiei, după cum indicau niște declarații ale ambasadorilor SUA în Bulgaria și Grecia acum câteva luni.

Comisia Europeană ar trebui să se implice continuu astfel încât Grecia și Bulgaria să finalizeze conducta IGB care trenează de ani de zile. Aceasta ar permite României să își diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale din Azerbaijan și cu gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA via Grecia.

Conducta IGB, la fel ca BRUA, a fost finanțată cu bani europeni. BRUA a fost finalizată de Transgaz în 2020. Finalizarea IBG încă trenează. Nu ar trebui sa existe dublă măsură, mai ales când e vorba despre unitatea UE și obiective strategice comune. România și-a făcut treaba, la sud de Dunăre mai e de muncă.  

În acest timp, Rusia a dezvoltat proiectul TurkStream, iar nefinalizarea IGB șubrezește securitatea energetică a României. În plus, alimentarea Europei de Est cu LNG prin Grecia via IGB ar trebui să fie un obiectiv strategic pentru regiune, mai ales în contextul dat.  

E momentul unui semnal de alarmă și pentru unii membri din guvernul României și din parlament. Din păcate, nici acum nu conștientizează importanța modificării legii Offshore care ne-ar permite să ne sporim producția de gaze naturale cu cele care încă zac pe fundul Mării Negre", a scris Cristina Prună pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.