Oligarhul ucrainean pe care Vladimir Putin vrea să-l pună în locul președintelui Zelenski a dispărut! Viktor Medvedciuk, lider al celui mai important partid de opoziție, era acuzat de înaltă trădare și era arestat la domiciliu


Oligarhul ucrainean pe care Vladimir Putin vrea să-l pună în locul președintelui Zelenski a dispărut! Viktor Medvedciuk, lider al celui mai important partid de opoziție, era acuzat de înaltă trădare și era arestat la domiciliu

Politicianul ucrainean de opoziţie, magnatul Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin care i-ar fi botezat și una din fiice, a fugit de la domiciliu, unde se afla în arest, a anunţat duminică, într-o declaraţie de presă, consilierul Ministerului de Interne de la Kiev, Anton Gheraşcenko, transmite Reuters, citată de agerpres.ro.

Medvedciuk este liderul Partidului Platforma Opoziţiei Ucrainene, a doua formațiune din Parlamentul ucrainean. Legăturile sale deosebit de apropiate cu Putin, cu care își petrecea inclusiv vacanțele la Marea Neagră, i-au făcut pe mulți să vadă în controversatul oligarh, încă de la începutul crizei din Ucraina, drept un potențial înlocuitor al președintelui Volodimir Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al lui Medvedciuk, care este și deputat, a refuzat să comenteze informațiile ministerului de Interne.

Potrivit veridica.ro, Medvedciuk, 67 de ani, fusese plasat în arest la domiciliu, anul trecut în mai, după ce procurorii de la Kiev l-au acuzat de înaltă trădare și de încercarea de a-și apropria resurse naționale din Crimeea anexată de ruși, scrie veridica.ro. El nu putea părăsi Kievul fără acceptul anchetatorilor. 

Într-o declarație publică, Medvedciuk dădea asigurări că nu va fugi, nu se va ascunde şi se va apăra, fiindcă nu se simte vinovat, ci victima unei persecuţii politice. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Medvedciuk n-a cerut azil politic şi nici vreo formă de ajutor din partea Rusiei. Moscova, a anunţat el, va urmări îndeaproape acest dosar, pe care l-a calificat o afacere internă ucraineană, pentru a se asigura că nu e motivat politic şi că regimul de la Kiev nu încearcă să-şi elimine rivalul. Anterior, serviciul de presă al securității ucrainene, SBU, a anunțat că anchetatorii au percheziționat două vile de lux şi biroul extrem de bogatului promotor al reconcilierii cu Moscova. 

Procurorul general, Irina Venediktova, a scris, pe Facebook, că atât Medvedciuk, cât și un alt parlamentar, nelipsitul său partener Taras Kozak, sunt suspectați de înaltă trădare. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă 15 ani de închisoare. 

În pofida conflictului deschis dintre cele două republici slave ex-sovietice, Medvedciuk merge frecvent la Moscova, iar întâlnirile lui cu Putin sunt acoperite mediatic de televiziunile favorabile regimului de la Moscova. 

Al 12-lea în clasamentul celor mai bogaţi ucraineni, cu o avere pe care Forbes o estimează la circa 620 milioane de dolari, Medvedciuk e un finanțator generos al propagandei filoruse din Ucraina, ce pledează pentru acordarea unei largi autonomii regiunilor separatiste din estul țării, cunoscute sub termenul generic de Donbas. Inamic jurat al Uniunii Europene și NATO, el acuză administrația pro-occidentală de la Kiev că n-a făcut nimic pentru soluționarea rebeliunii armate din Donbas, izbucnită imediat după anexarea Crimeei și soldată cu circa 14 mii de morți, și cere, ca și Moscova, federalizarea Ucrainei. 

În februarie 2021, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei Ucrainei, Iulia Mendel, a explicat că sancţiunile introduse împoriva unor televiziuni - "112", "ZIK" şi "NewsOne" – deţinute, de facto, de Medvedciuk au fost adoptate în conformitate cu o rezoluţie votată în 2018 în Parlament şi pe baza recomandărilor făcute de serviciul ucrainean de securitate. Ea a spus că blocarea emisiei celor trei posturi nu poate fi considerată drept un atac asupra libertăţii de exprimare în Ucraina. „Este vorba despre cei care au colaborat cu partea inamică în teritoriile ocupate" - a precizat Iulia Mendel, cu referire la Crimeea și la Donbasul controlat de rebelii separatişti pro-moscoviţi. Ea acuzat aceste canale TV, finanţate din Rusia, că au uitat de mult ce înseamnă standarde jurnalistice, verificarea faptelor sau prezentarea a cel puţin două puncte de vedere şi "s-au transformat într-un instrument de propagandă, utilizat în interesul statului agresor, care a încălcat suveranitatea şi frontierele Ucrainei”. Interdicţia impusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski prevede retragerea licenţelor de emisie şi a frecvenţelor TV şi blocarea conturilor pentru o perioadă de cinci ani. (surse: agerpres.ro, veridica.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.