Expert militar: "Rusia are o diversitate mare de armament nuclear! Unele rachete ar avea în vedere lovirea scutului de la Deveselu!". Detalii despre amenințarea nucleară venită de la Kremlin


Expert militar: "Rusia are o diversitate mare de armament nuclear! Unele rachete ar avea în vedere lovirea scutului de la Deveselu!". Detalii despre amenințarea nucleară venită de la Kremlin

În contextul în care ministrul rus al Apărării a declarat luni, 28 februarie, că forțele de descurajare nucleară rusești au fost puse într-o postură sporită de luptă, ca urmare a unui ordin dat ieri de președintele Rusiei, Vladimir Putin, analistul militar Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) de marină, a prezentat, la Digi24, armele nucleare de care dispune Kremlinul, dar și ce presupune decizia luată acum. 

Pe de altă parte, Sandu Valentin Mateiu a precizat că există informații de la britanici conform cărora "deși președintele Putin a anunțat alarmarea triadei nucleare ruse, nu există multe semnale, care sunt urmărire prin satelit, că această alarmare are loc în realitate".

Totodată, analistul militar a atras atenția că "Rusia are o diversitate mare de armament nuclear strategic, substrategic și tactic pe care-l poate folosi", adăugând că există astfel de capabilități militare în legătură cu care se presupune că "se are în vedere lovirea Scutului anti-rachetă de la Deveselu".

"Rachetele Iskander care pică acum asupra Ucrainei pot avea încărcătură nucleară. Mai e o informație circulată de mult referitoare la un analist rus care a vorbit despre dislocarea în Caucazul de Sud a unui regiment de avioane MiG-31 care au instalate la bord rachetele Kinzhal. Rușii au afirmat că aceste rachete sunt hipersonice. Da, sunt hipersonice. Dar ele în fond sunt rachete Iskander lansate din aer. De ce a fost dislocat acel regiment de MiG-31 cu rachete Kinzhal? Presupunerea cea mai probabilă e faptul că se are în vedere lovirea Scutului anti-rachetă de la Deveselu", a precizat expertul militar. 

Redăm integral precizările făcute de analistul militar Sandu Valentin Mateiu:

"Statele care posedă arsenalul nuclear au aceste forțe nucleare la un anumit nivel de pregătire în vederea reacției. De exemplu, în orice moment personalul e prezent în silozurile nucleare, respectiv submarinele sunt cu echipaj la bord. Nu știu și cred că nimeni nu știe care sunt exact nivelele de alarmare exacte ale armatei ruse, pentru că acesta e un secret ca și comunicațiile respective. În situația de alarmare se întâmplă mult mai mult decât prezența militarilor la instalații.  

Cele mai importante sunt submarinele cu propulsie nucleară care au la bord rachete balistice. În cazul rușilor cele mai moderne sunt Boreiurile și Bolava. Aceste submarine trebuie să fie dislocate din timp, pentru că ele trebuie să se piardă în imensitatea oceanului. Dacă sunt depistate, pot fi distruse în momentul în care încearcă lansarea. Dacă vă amintiți, acum 2 săptămâni a fost un incident când Rusia a afirmat că ar fi atacat în apele teritoriale un submarin de atac american. Nu știu ce se întâmplă acum, dar în timpul Războiului Rece submarinele de atac americane, cele care au torpile în vederea vânării acestor submarine cu rachete, aveau misiuni în apropierea bazelor rusești tocmai pentru a intercepta și urmări ulterior aceste submarine nucleare cu rachete balistice la bord. Ăsta e elementul cel mai important, deoarece chiar dacă o țară a fost atacată cu rachete nucleare, de pe submarinul nedepistat ea poate să răspundă. Este lovitura de răspuns. Țara nu mai există dar submarinul... Ferească Dumnezeu! Vorbesc aici doar despre un scenariu. Respectivul submarin nuclear trimite lovitura de răspuns, pentru ca și celălalt, inamicul care a lansat inițial, să fie anihilat. Asta înseamnă MAD - mutual assured destruction.  

Al doilea element important sunt bombardierele nucleare. Acestea au un mare avantaj. Care? Ai om la bord, deci le poți chema înapoi. Rușii au bombardiere relativ moderne, cu rachete de croazieră care fac mii de kilometri.  

Al treilea element sunt rachetele dispuse la sol în silozuri fixe, unde sunt rachete de saturare, de foarte mare putere, care acoperă, saturează teritoriul inamic. De asemenea, mai sunt rachetele mobile. În momentul în care se ridică gradul de alarmare, aceste platforme de lansare mobilă pleacă din baze și se pierd în imensitatea teritoriului rus. La fel și bombardierele sunt dislocate în alte zone tocmai pentru a nu fi atacate chiar în faza inițială. Ceea ce e interesant e faptul că totuși există informații de la britanici cum că deși președintele Putin a anunțat alarmarea triadei nucleare ruse, nu există multe semnale, care sunt urmărire prin satelit, că această alarmare are loc în realitate, adică că au început aceste dislocări.  

Vreau să adaug că la această triadă cunoscută, Rusia mai are o categorie de arme nucleare, așa-numitele arme substrategice, dar și armament tactic, simplele bombe de aviație. Dacă vă amintiți, în anii 90 era acea întrebare "unde sunt valizele nucleare rusești?". Există bombe în miniatură. Sunt bombe de aviație instalate pe avioane de vânătoare și bombardament, dar și rachete de croazieră. Racheta navală Kalibr poate avea încărcătură convențională sau nucleară. Mai mult, SUA au acuzat Rusia că au încălcat acordul de interzicere a rachetelor cu rază medie în Europa prin dislocarea SSC-8.  

Așadar, Rusia are o diversitate mare de armament nuclear strategic, substrategic și tactic pe care-l poate folosi. Mai mult, rachetele Iskander care pică acum asupra Ucrainei pot avea încărcătură nucleară. Mai e o informație circulată de mult referitoare la un analist rus care a vorbit despre dislocarea în Caucazul de Sud a unui regiment de avioane MiG-31 care au instalate la bord rachetele Kinzhal. Rușii au afirmat că aceste rachete sunt hipersonice. Da, sunt hipersonice. Dar ele în fond sunt rachete Iskander lansate din aer. De ce a fost dislocat acel regiment de MiG-31 cu rachete Kinzhal? Presupunerea cea mai probabilă e faptul că se are în vedere lovirea Scutului anti-rachetă de la Deveselu", a explicat Sandu Valentin Mateiu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat luni că decizia de a fi puse în stare de alertă forțele nucleare a fost luată ca urmare a mai multor comentarii pe care le-a făcut ministrul britanic de Externe, Liz Truss, pe tema invaziei rusești din Ucraina. 

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat duminică, 27 februarie, că, Vladimir Putin, spre posibilul final al regimului, ar putea recurge la "cele mai neplăcute mijloace" în Ucraina.

Întrebată de Sky News cu privire la arsenalul de arme chimice și arme nucleare ale Rusiei, Liz Truss a declarat că îi îndeamnă pe ruși să nu escaladeze conflictul, dar "trebuie să fim pregătiți pentru situația în care Rusia ar dori să folosească arme și mai periculoase".

De asemenea, Truss a atras atenția că Rusia trebuie să fie ținta celor mai aspre sancțiuni, căci dacă Putin nu va fi oprit în Ucraina, atunci "vor fi și alte țări în pericol, țările baltice, Polonia, Moldova, iar totul ar putea să se termine printr-un conflict cu NATO".

Astfel, Peskov a catalogat drept inacceptabilă declarația oficialului britanic cu privire la o confruntare între NATO și Rusia.

"Diverși reprezentanți de la diferite niveluri au făcut declarații cu privire la posibile altercații sau chiar coliziuni și ciocniri între NATO și Rusia. Asemenea poziționări sunt inacceptabile! Nu le voi spune pe nume celor care au făcut aceste declarații, chiar dacă e vorba și despre ministrul britanic de Externe", a zis Peskov. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.