Se pregătește acceptarea R.Moldova în UE? Antony Blinken și Ursula von der Leyen vin la Chișinău! R.Moldova devine un punct de fierbere pe harta diplomației internaționale. SUA și UE își dau mâna în stânga Prutului. Amenințarea Rusiei criminale


Se pregătește acceptarea R.Moldova în UE? Antony Blinken și Ursula von der Leyen vin la Chișinău! R.Moldova devine un punct de fierbere pe harta diplomației internaționale. SUA și UE își dau mâna în stânga Prutului. Amenințarea Rusiei criminale

Actuala situație geostrategică transformă Chișinăul într-un punct fierbinte pe harta diplomației internaționale. Războiul criminal declanșat de Rusia în Ucraina stârnește îngrijorările legitime ale comunității internaționale, cu atât mai mult cu cât R.Moldova are pe teritoriu trupe rusești de ocupație – așa-zisa Transnistria, o rușine planetară. 

Toate aceste vizite extrem de importante vin după ce președintele Zelensky a solicitat admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană, formându-se un curent pozitiv în acest sens, inclusiv la Bruxelles, în ultimele zile speculându-se mult că și R.Moldova ar putea face parte dintr-un astfel de scenariu. România ar fi principala avocată și susținătoare a R.Moldova, a cărei președintă este pro-europeana Maia Sandu. În România a fost făcut deja un demers în acest sens - detalii AICI

Secretarul de stat american, Antony Blinken, ar urma să viziteze capitala Republicii Moldova, vineri, 4 martie, potrivit ziare.com.

Tot în această săptămână, nu se cunoaşte ziua exactă, la Chişinău este aşteptată Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vizitele înalţilor demnitari au loc în contextul invaziei ruseşti din Ucraina şi pericolele de securitate pentru Republica Moldova.

Totuşi, informaţiile nu sunt oficiale. Oficialii de la Ministerul de Externe basarabean nu au confirmat, dar nici nu au infirmat vizita oficialilor, Antony Blinken şi Ursula von der Leyen.

Totodată, mâine, 3 martie, la Chişinău va veni Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova care va aduce un lot de ajutor umanitar pentru refugiaţii ucraineni, informează TVR Moldova.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.