Ultimele evoluții: Rusia vrea să încercuiască trupele ucrainene care mențin frontul în fața regiunilor separatiste Donețk și Lugansk . Au reapărut nave de desant și de atac ruse în largul Odesei


Ultimele evoluții: Rusia vrea să încercuiască trupele ucrainene care mențin frontul în fața regiunilor separatiste Donețk și Lugansk . Au reapărut nave de desant și de atac ruse în largul Odesei

Există pericolul ca forțele ruse din sud să facă joncțiunea cu cele de la Harkiv și Izium și să încercuiască astfel trupele ucrainene care mențin frontul în fața regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, avertizează istoricul și jurnalistul George Damian, pe Facebook. 

În largul Odessei ar fi reapărut nave de desant și de atac ruse, ceea ar semnala reluarea intenției Kremlinului de a ataca acest oraș. 

Vă prezentăm în integralitate analiza lui George Damian: 

”Pauză în negocierile ruso-ucrainene, armata rusă se concentrează pe frontul sudic. A 19-a zi de lupte în Ucraina

1. Principalul efort militar al rușilor s-a desfășurat ieri în sud. Forțe ruse au înaintat până în zona Krivoi Rog unde au fost oprite de rezistența armatei ucrainene. Ucrainenii se așteaptă la un asalt asupra orașului Nikolaiev, surse oficiale de la Kiev afirmă că rușii au detașat mai multe forțe pe frontul din sud unde intenționează să lichideze și rezistența de la Mariupol. Comandantul garnizoanei din Kiev generalul Nikolai Jirnov a declarat ieri că nu crede că rușii vor încerca să captureze Kievul, o astfel de tentativă fiind destinată eșecului fără îndoială. Au mai fost semnalate acțiuni ofensive ale rușilor în zona orașului Izium.

2. Există pericolul ca forțele ruse din sud să facă joncțiunea cu cele de la Harkiv și Izium și să încercuiască astfel forțele ucrainene care mențin frontul în fața regiunilor separatiste Donețk și Lugansk. În largul Odessei ar fi reapărut nave de desant și de atac ruse, ceea ar semnala reluarea intenției forțelor ruse de a ataca acest oraș. Marina militară rusă a acostat câteva nave în portul ucrainean Berdiansk, capturat în urmă cu două săptămâni.

3. Bombardarea orașelor ucrainene a continuat pe tot parcursul zilei de ieri. Astfel a fost lovit cartierul Obolonsky din Kiev, mall-ul Lavina din capitală, a fost bombardată localitatea Stavisce aflată pe șoseaua care face legătura dintre Kiev și Jitomir, a fost distrus turnul TV din regiunea Rivne (unde au fost uciși 9 oameni și răniți alți 9), au continuat bombardamentele din suburbiile orașului Harkiv. O rachetă a căzut în orașul Donețk controlat de separatiștii pro-ruși și a ucis 26 de persoane. Kievul neagă că acea rachetă ar fi fost lansată de forțele ucrainene. Rusia a anunțat că în replică va lovi toate capacitățile de producție militare din Ucraina.

4. Negocierile ruso-ucrainene de ieri s-au purtat în sistem de teleconferință și au fost întrerupte de o pauză tehnică solicitată de partea ucraineană. Nu au apărut nici un fel de detalii referitoare la aceste negocieri. La discuții a participat pentru prima oară și ministrul ucrainean al justiției Denis Maliuska. Pauza a fost cerută pentru ca mai multe comitete ucrainene să poată cădea de acord asupra detaliilor tehnice din cadrul discuțiilor. Negocierile ar urma să fie reluate în această dimineață.

5. Ieri au fost evacuați din orașele atacate circa 5.000 de civili. Din Mariupol a reușit să plece o coloană formată din circa 150 de autoturisme personale, de asemenea a continuat evacuarea civililor din Kiev. Convoiul umanitar care se îndrepta spre Mariupol nu a reușit să ajungă în oraș.

6. În orașul Melitopol angajați ai primăriei au coborât ieri steagul Ucrainei arborat pe un catarg în centrul orașului. Primarul orașului Ivan Fedorov a fost reținut de forțele ruse și în locul lui a fost instalată la conducerea administrației civile Galina Danilcenko, fostă consilieră locală care a convocat un „consiliu popular” pentru conducerea orașului. Kievul a anunțat că Danilcenko este urmărită pentru trădare.

7. În presa rusă s-au înmulțit articolele care prezintă măsurile luate de Moscova pentru limitarea efectelor provocate de sancțiunile economice, la fel s-au înmulțit articolele cu sfaturi pentru protejarea economiilor populației, băncile ruse anunță tot felul de proiecte pentru populație”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.