VIDEO. Ucrainenii nu sunt impresionați de „eroina de la Moscova”, Marina Ovsiannikova, acuzând o „scenetă” și solicitând public Occidentului să nu se lase păcălit de „propaganda Kremlinului” / Teoria interesantă a unui deputat din Ucraina


VIDEO. Ucrainenii nu sunt impresionați de „eroina de la Moscova”, Marina Ovsiannikova, acuzând o „scenetă” și solicitând public Occidentului să nu se lase păcălit de „propaganda Kremlinului” / Teoria interesantă a unui deputat din Ucraina

Jurnalistul ucrainean Ostap Yarysh scrie pe contul său de Twittter că nu e foarte mirat că „propagandista” Marina Ovsiannikova - jurnalista de la Pervîi Canal, unul din canalele publice de televizune din Rusia cu cele mai mari audiențe, care a afișat, luni seară, un mesaj „anti-război”, în timpul buletinului de știri -  a scăpat doar cu o amendă de 30.000 de ruble (aprox. 280 de dolari). 

„Unde era Marina în anii trecuți când Rusia a anexat Crimeea și a intervenit în Donbas? Unde a fost în astea 19 zile de când Rusia a invadat Ucraina? Nu a făcut decât să amplifice propaganda și să ajute Kremlinul să omoare civili ucraineni. Și, acum, brusc, e o mare eroină!”, arată Yarysh (Iariș).

O serie de tweeturi în care își exprimă rezervele cu privie la autenticitatea gestului de protest al jurnalistei de la Moscova are și deputatul ucrainean Roman Hrișciuc (Hryshchuk). Catalogând protestul Marinei Ovsiannikova drept o „reprezentație”, el pune la îndoială autenticitatea acestuia. 

„În primul rând partea cea mai vizibilă – NOWAR – este în engleză, limbă pe care cele două popoare nu o folosesc în limbajul cotidian, așa că presupun că mesajul ei este adresat, de fapt, Occidentului”, scrie el, adăugând că este posibil ca propaganda rusă să fi conceput acest spectacol pentru opinia publică din UE, Marea Britanie și SUA, astfel încât să înceapă să se discute despre „rușii buni” și „rușii răi”, iar sancțiunile care omoară economia Rusiei să nu mai fie atât de severe. 

„Vă rog să nu credeți nimic din ce vedeți la posturile Tv din Rusia. Continuați să impuneți sancțiuni și refuzați să mai faceți afaceri cu Rusia. Vă rog să ne ajutați”, mai scrie deputatul pe contul său de Twitter. 

Nexta publică, miercuri dimineață, pe Twitter, prima pagină a ziarelor Daily Mail și Financial Times ocupate în întregime de protestul Ovsiannikovei. Cei mai mulți dintre ultilizatorii care comentează la postare vorbesc, la rândul lor, despre o posibilă propaganda a Kremlinului care a sedus și orbit Occidentul.

Unul dintre ei chiar scrie la un moment dat că emisiunile de la posturile tv din Rusia, chiar și buletinele de știri, sunt înregistrate, Informația nu a fost însă clarificată până la ora redactării acestui material. 

De asemenea, alții remarcă figura proaspătă a jurnalistei care ar fi fost interogată de autorități mai bine de 14 ore. Iar alții postează chiar caricaturi ale momentului „nowar”, anunțând că îi blochează pe cei care cred propaganda rusă. 





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.