Sadismul inimaginabil al unui mare pianist de la Moscova. El a îndemnat Armata Rusă să fie fără milă pe frontul din Ucraina. Lumea muzicii clasice s-a declarat șocată


Sadismul inimaginabil al unui mare pianist de la Moscova. El a îndemnat Armata Rusă să fie fără milă pe frontul din Ucraina. Lumea muzicii clasice s-a declarat șocată

Lumea muzicii clasice s-a declarat bulversată de declarațiile sinistre ale pianistului rus de talie mondială Boris Berezovski, care a îndemnat, recent, ca armata rusă să intervină brutal la Kiev și să întrerupă alimentarea cu electricitate a capitalei Ucrainei. 

„Am o întrebare naivă…Înțeleg că ne e milă de ei (de ucraineni, n.red), că vrem să facem lucrurile într-o manieră delicată, dar nu ar trebui să încetăm să ne mai pese de ei, să-i asediem și să le tăiem curentul?”, a spus Berezovski într-o emisiune a postului Pervîi Kanal, același loc în care, luni seară, a protestat împotriva războiului jurnalista Marina Ovsiannikova, fiind apoi reținută și interogată 14 ore de către autorități. Pervîi Kanal este postul de televiziune al Rusiei cu cea mai mare acoperire națională, controlat în proporție de 75% de guvernul rus. 

Medaliat cu Aur în 1990 la Concursul Internațional Ceaikovski, Berezovsky, 53 de ani, a interpretat pe cele mai importante scene ale lumii, colaborând regulat ca solist concertist cu orchestre precum Concertgebouw, New York Philharmonic, Philadelphia Orchestra, Orchestre de la Monnaie, Rotterdam Philharmonic, Danish National Radio Symphony Orchestra, NDR Hamburg, Hessischer Rundfunk, New Japan Philharmonic etc. 

În emisiune cu pricina (video la finalul textului), pianistul putinist a mai spus că „presa din Vest minte cu nerușinare” în privința războiului cu Ucraina.

„Trebuie să câștigăm acest război și să construim ceva bun și durabil în țara asta. Apoi adevărul va ajunge la oameni. În cel mult un an, adevărul va învinge”, a mai perorat el.

Întrebat despre creșterea prețurilor la energie în Occident ca urmare a conflictului, Berezovski a replicat: „Nu-mi pasă ce se întâmplă în Vest, n-au decât să găsească soluții. În mod cert nu voi mai merge acolo în următorii trei ani…așa că nu e problema mea”.

Berezovski nu este singurul artist rus de talie internațională care și-a manifestat public susținerea pentru acțiunile președintelui terorist Vladimir Putin, declarat, miercuri, de Statele Unite drept „criminal de război”. Printre suporterii lui Putin se mai numără soprana Anna Netrebko și dirijorul Valeri Gherghiev. Cei doi au fost declarați de către țările occidentale persona non grata.

Și apropo de „blândețea” armatei ruse pe care o invoca marele pianist, miercuri, trupele Moscovei au bombardat teatrul din Mariupol, oraș în care are loc deja o catastrofă umanitară, fiind lipsit de apă, căldură, electricitate și hrană. Din relatările de la fața locului, în teatru se ascundeau la acel moment câteva sute de persoane dacă nu chiar în jur de o mie. Numărul morților și răniților nu este clar. O imagine din satelit, realizată de Maxar în urmă cu două zile, arata cum teatrul din Mariupol era semnalizat cu cuvântul „copii” scris cu litere mari și albe în limba rusă atât în fața, cât şi în spatele clădirii. 

Pianistul și dirijorul Lars Vogt, directorul muzical al Orchestrei de Cameră din Paris, a reacționat pe Twitter la comentariile sinistre ale artistului rus cu care fusese în relații amicale. „Nu pot să cred că aceste vorbe îi aparțin fostului meu prieten Boris B. Dar le-am auzit ieșindu-i pe gură. Prietenia noastră a luat sfârșit”, a scris Vogt, preluat de France24.

Pianista Gabriela Montera, originară din Venezuela, și-a exprimat, tot pe Twitter, ”uriașa dezamăgire”, adăugând că „genialitatea muzicală și empatia nu merg întotdeauna mână-n mână”. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.