VIDEO. Codruța Kovesi și Parchetul European intră la rupere în Bulgaria unde politicieni de top sunt implicați în fraude uriașe cu fonduri europene / Fostul premier Boiko Borisov și alți trei importanți demnitari au fost reținuți


VIDEO. Codruța Kovesi și Parchetul European intră la rupere în Bulgaria unde politicieni de top sunt implicați în fraude uriașe cu fonduri europene / Fostul premier Boiko Borisov și alți trei importanți demnitari au fost reținuți

O operațiune extinsă a Directoratului General al Poliției Bulgare, în colaborare cu Parchetul European, a generat întocmirea a nu mai puțin de 120 de dosare de fraudă cu fonduri europene.

După percheziții la mai multe adrese, joi seară, au fost reținuți fostul premier bulgar Boiko Borisov, fostul ministru de Finanțe Vladislav Goranov, fosta șefă a comisiei parlamentare pentru finanțe Menda Stoianova și fosta șefă a serviciului de presă al guvernului Sevdalina Arnaudova, potrivit ministerului bulgar de Interne, preluat de siteul novinite.com.


Procurorul-șef european Codruța Kovesi anunțase cu o zi înainte că sunt în desfășurare 120 de investigații privind utilizarea abuzivă a banilor europeni în Bulgaria în agricultură, construcții și achiziții publice.

Kovesi s-a întâlnit, joi, cu procurorul șef al Bulgariei, Ivan Gheșev, și cu premierul bulgar Kiril Petkov, cu care a stat de vorbă mai bine de o oră.

„Le sunt recunoscătoare cetăţenilor Bulgariei pentru încrederea în Parchetul European. Ne-au trimis un număr record de sesizări referitoare la potenţiale activităţi infracţionale care intră în aria noastră de competenţă. Acum este timpul ca autorităţile naţionale relevante din Bulgaria să colaboreze cu noi, inclusiv în cazurile sensibile şi complexe", a declarat Kovesi, după o întâlnire cu premierul bulgar Kiril Petkov.

”Nu există nimeni mai presus de lege”, a scris pe Facebook prim-ministrul Kiril Petkov la scurt timp după ce reținerea celor patru a devenit publică

“Timp de 2 ani, Gheșev a făcut tot posibilul pentru a scăpa de camarazii săi, după ce am dat dovada incontestabilă a celui mai mare tun din istoria Bulgariei. După semnalul și mărturia mea în fața Parchetului European de luna trecută, Boiko Borisov, Vladislav Goranov și Menda Stoianova. Adevărul iese mereu la iveală. #Be Healthy”, a scris câteva minute mai târziu fostul șef al jocurilor de noroc Vasil Bozhkov, care se află în Dubai și care a susținut de mult că a dat mită de milioane lui Borisov și Goranov. 

„Împărtășim aceleași priorități, vorbim aceeași limbă. Dacă nu se detectează frauda, ​​nu va exista nicio investigație”, a precizat Kovesi după întâlnirea cu Petkov.

Premierul, la rândul său, a spus că pentru încălcări, corupție și tot felul de infracțiuni legate de fondurile UE, guvernul va colabora cu Parchetul European.

„Bulgaria nu este un loc pentru astfel de infracțiuni”, a spus prim-ministrul Kiril Petkov. El a precizat că toate infracțiunile de după 2017 pot fi cercetate.

„Sunt recunoscător lui Kovesi, care a spus că Parchetul European și guvernul bulgar vor lucra împreună pentru a obține rezultate reale”, a spus premierul după întâlnire.

Premierul Kiril Petkov, un om de afaceri în vârstă de 41 de ani, este liderul partidului „Continuăm Schimbarea”, care a reușit, în decembrie 2021, să formeze o coaliție guvernamentală din patru partide, după opt luni de blocaj politic.

Absolvent al universităţii americane Harvard, Petkov, fost ministru al economiei, a fondat partidul de centru „Continuăm Schimbarea”, cu o platformă anticorupție, cu două luni înaintea alegerilor și a câştigat surprinzător scrutinul din 14 noiembrie, cu 25,7 la sută din voturi.

„Zero corupţie va fi motto-ul guvernului nostru”, promitea Kiril Petkov, anunțând o reformă a administrației și întărirea instituțiilor statului, slăbite în timpul guvernării lui Boiko Borisov. 






„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.