India sfidează sancțiunile occidentale, anunțând că va cumpăra din ce în ce mai mult petrol rusesc


India sfidează sancțiunile occidentale, anunțând că va cumpăra din ce în ce mai mult petrol rusesc

Compania de stat Indian Oil Corp a cumpărat 3 milioane de barili de țiței din Rusia la începutul acestei săptămâni pentru a-și asigura nevoile de energie, în pofida presiunii venite dinspre Occident de a fi evitate astfel de achiziții, a declarat vineri un oficial al Guvernului indian.

Oficialul a spus că India nu a impus sancțiuni împotriva cumpărării petrolului și că va căuta să cumpere mai mult de la Rusia, în ciuda apelurilor lansate de SUA și alte țări.

Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizat să discute cu reporterii.

SUA, Marea Britanie și alte țări occidentale îndeamnă India să evite cumpărarea de petrol și gaze rusești. Reportajele din presa indiană au transmis că Rusia oferă o reducere la achizițiile de petrol cu 20% sub prețurile de referință la nivel mondial.

Prețurile au crescut în ultimele săptămâni, ceea ce reprezintă o povară uriașă pentru țări precum India, care importă 85% din petrolul pe care îl consumă. Se estimează că cererea Indiei de petrol va crește cu 8,2% în acest an, la 5,15 milioane de barili pe zi, pe măsură ce economia își revine după perioada pandemică. 

Secretarul de presă al Casei Albe, Jennifer Psaki, a declarat la începutul acestei săptămâni că achizițiile indiene de petrol rusesc nu vor încălca sancțiunile SUA, dar a cerut Indiei "să se gândească unde vrea să se poziționeze atunci când sunt scrise cărțile de istorie".

Întrebat de reporteri cu privire la faptul că India cumpără petrol din Rusia, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Arindam Bagchi, a replicat că multe țări europene importă petrol și gaze rusești.

"India importă majoritatea necesarului de petrol. Explorăm toate posibilitățile de pe piața globală a energiei. Nu cred că Rusia a fost un furnizor major de petrol pentru India", a spus Bagchi.

Irakul este cel mai important furnizor de petrol pentru India, cu o cotă de 27%, Arabia Saudită este pe locul doi, cu aproximativ 17%, urmată de Emiratele Arabe Unite cu 13% și SUA cu 9%, a raportat agenția de presă Press Trust of India. (sursa: AICI

Din punct de vedere istoric, țițeiul rusesc a constituit sub 5% din totalul importurilor Indiei, notează publicația Economedia

Însă, Rusia a exportat de patru ori mai mult petrol rusesc către India în această lună pentru a recupera pierderile din Europa, statele europene evitând pe cât posibil relațiile comerciale cu Moscova pe fondul invaziei rusești din Ucraina, scrie Financial Times.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.