A scăpat de Hitler, dar a dat de Putin: un supraviețuitor al Holocaustului, trecut prin patru lagăre de muncă, a fost ucis de ruși într-un bombardament la Harkiv


A scăpat de Hitler, dar a dat de Putin: un supraviețuitor al Holocaustului, trecut prin patru lagăre de muncă, a fost ucis de ruși într-un bombardament la Harkiv

Boris Romantschenko, un supraviețuitor al Holocaustului în vârstă de 96 de ani, a fost ucis într-un atac al rușilor asupra Harkivului, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei.

Potrivit nepoatei acestuia, citată de publicația The Times of Israel, blocul în care locuia Romantschenko a fost bombardat vinerea trecută.

Boris Romanchenko trecuse prin nu mai puțin de patru lagăre naziste - Buchenwald, Mittelbau-Dora, Bergen-Belsen și Peenemüne.

Fundația cu care colabora și al cărei vicepreședinte fusese în ultimii ani, Buchenwald-Dora International Committee, i-a omagiat munca și contribuția depusă în memoria victimelor nazismului.

„Suntem profund îndurerați de moartea lui Romantschenko. Deplângem pierderea unui bun prieten. Le dorim fiului și nepoatei sale, care ne-au împărtășit tragica veste, multă putere în aceste vremuri dificile”, a precizat fundația într-un comunicat. 

Boris Romantschenko s-a născut la 20 ianuarie 1926 în localitatea Bondari, regiunea Sumî, nord-estul Ucrainei. A fost arestat de naziști în 1942 și trimis în Germania la muncă forțată în Dortmund. După o încercare nereușită de evadare a fost arestat și trimis apoi dintr-un lagăr într-altul, inclusiv într-unul în care a fabricat rachete folosite de naziști în război. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.