Trupele lui Putin mai au muniție și hrană pentru doar trei zile. Sute de militari ruși au refuzat să participe la luptele de la Ohtîrka, regiunea Sumî / Singurul producător de tancuri din Rusia și-a suspendat activitatea din cauza lipsei de piese


Trupele lui Putin mai au muniție și hrană pentru doar trei zile. Sute de militari ruși au refuzat să participe la luptele de la Ohtîrka, regiunea Sumî / Singurul producător de tancuri din Rusia și-a suspendat activitatea din cauza lipsei de piese

Ministerul ucrainean al Apărării apreciază că trupele ruse mai au muniție și hrană pentru cel mult trei zile, scrie BBC.

Redăm și alte estimări ale sursei oficiale ucrainene citate care, potrivit BBC, nu au putut fi verificate din surse independente:

- trupele ruse au de regulă combustibil pentru aproximativ trei zile, după care ar trebui realimentate de camioane cisternă. Acestea nu au putut însă asigura niciodată, de la începutul invaziei, tot necesarul din teren.

- în ultimele 24 de ore (până marți dimineața, 22.03), Forțele Aeriene Ucrainene au lovit nouă ținte aeriene rusești: o aeronavă, șase vehicule aeriene fără pilot și două elicoptere.

- la Ohtîrka, regiunea Sumî, 300 de militari ruși au refuzat să deruleze activități ostile în Ucraina și au părăsit zona operațiunii.

- forțele ucrainene au derulat 13 atacuri, au distrus 14 tancuri, opt vehicule de infanterie, două vehicule de remorcare multifuncționale, trei sisteme de artilerie și patru alte vehicule.

Tot armata ucraineană a raportat că o companie din Rusia care produce și repară tancuri, dar și tractoare și-a suspendat activitatea din cauza lipsei componentelor, în mare parte de import.

Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina a scris, într-o postare pe Facebook, că producătorul Uralvagonzavod, din regiunea, Celeabinsk a sistat producția „din cauza componentelor fabricate în străinătate”.

Potrivit companiei de informații și consultanță militară Defense Express, Uralvagonzavod (foto jos, Nexta/Twitter) ar fi singura fabrică din Rusia unde se asamblează tancuri, piesele acestora provenind în mare parte de la producători vestici. 

Alte informații importante despre războiul din Ucraina (sursa BBC):

- forțele ucrainene au transmis, marți, că, după zile de lupte, au redobândit controlul asupra orașului Makariv, la vest de Kiev.

- președintele american Joe Biden a avertizat serios că Rusia pregătește folosirea armelor chimice și biologice în Ucraina. Criminalul de război Vladimir Putin este într-o situație dificilă din cauza rezistenței ucrainene și există riscul să folosească tehnici de luptă mult mai destructive.

- Ministerul Apărării din Marea Britanie apreciază că forțele ruse par înțepenite, în vreme ce Ucraina continua să respingă încercările acestora de a ocupa Mariupol, unul din orașele cheie ale războiului din Ucraina. Cucerirea Mariupolului ar asigura crearea unui coridor între Crimeea anexată deja și Donbasul separatist, astfel că Rusia ar ajunge să controleze 80% din coasta Mării Negre, blocând comerțul maritim al Ucrainei și exporturile către Orientul Apropiat, o lovitură uriașă pentru economia acesteia. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.