Cinism incalificabil. Francezii multimiliardari ai Decathlon, Leroy Merlin și Auchan se laudă că le-au crescut vânzările de când companiile rivale au plecat din Rusia


Cinism incalificabil. Francezii multimiliardari ai Decathlon, Leroy Merlin și Auchan se laudă că le-au crescut vânzările de când companiile rivale au plecat din Rusia

Francezii multimiliardari în euro - familia Mulliez și vărul acestora Michel Leclercq– deținători ai unui conglomerat de companii de retail cu acoperire globală, printre care celebrele Decathlon, Leroy Merlin sau Auchan, sunt acuzați că profită cu cinism de războiul din Ucraina și de retragerea a numeroase companii rivale, în semn de protest față de acțiunile Rusiei, pentru a se extinde și a umple golul lăsat de acestea. 

Într-o scrisoare internă a companiei adresată furnizorilor, șefii diviziei ruse a Leroy Merlin arată că vânzările „au înregistrat creșteri semnificative” de când Vladimir Putin a invadat Ucraina.

Respectiva scrisoare a ajuns în posesia publicației britanice The Telegraph care dezvăluie și faptul că familia Mulliez (a cărei avere a fost evaluată la 42 miliarde de euro) nu doar că nu are de gând să părăsească Rusia, în contextul crimelor din Ucraina, ba chiar intenționează să umple „golul” creat prin plecarea companiilor rivale (gen Ikea). 

„Din moment ce anumite companii au dispărut de pe piață, suntem deschiși propunerii dvs. de a crește varietatea de produse oferite spre vânzare (…) În următoarele trei-patru luni, intenționăm să înlocuim produsele importate cu unele produse în Rusia”, se mai arată în documentul invocat de The Telegraph. 

Cinismul deținătorilor celor trei companii care operează în Rusia a atras critici virulente. 

„Companii ca acestea pur și simplu nu au dreptul moral să mai existe”, a opinat deputata ucraineană Lesia Vasilenko, solicitând guvernelor Franței și Marii Britanii să intervină.

„Modul ipocrit și cinic în care fac bani este de-a dreptul șocant. Nu au nicio problemă să facă bani în timp ce sângele copiilor din Ucraina curge șiroaie. Ar trebuie să existe solidaritate. Ar trebui să se exercite presiuni din partea guvernelor”, a mai spus ea. 

Leroy Merlin operează 112 magazine în Rusia, în vreme ce Auchan are 311 magazine și 41.000 de angajați pe teritoriul rus, iar Decathlon „doar” 60. Toate cele trei companii au refuzat să dea curs solicitărilor de a se retrage. 

Un purtător de cuvânt de la Auchan a declarat că este alături de ucraineni ținând magazinele deschise și furnizând ajutoare umanitare. Leroy Merlin, Asociația Familială Mulliez și Decathlon au refuzat să răspundă solicitării de a prezenta public un punct de vedere. 

Pe de altă parte, nici compania britanică Unilever, cel mai mare producător de săpunuri din lume, care însă comercializează produse diverse, de la detergenți până la înghețată, nu a părăsit complet Rusia, însă se fac presiuni serioase asupra ei să se alinieze sancțiunilor internaționale. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.