Spionajul rusesc în SUA. Un tânăr democrat solicită serviciilor americane să investigheze un complex diplomatic rus din New York, unde ar activa agenți de informații


Spionajul rusesc în SUA. Un tânăr democrat solicită serviciilor americane să investigheze un complex diplomatic rus din New York, unde ar activa agenți de informații

Democratul Ritchie Torres, congresman în New York, solicită FBI, CIA, Departamentului pentru Securitate Internă și procurorului general Merrick Garland să investigheze un complex diplomatic rus, diplomați în legătură cu care experții au precizat că au fost trimiși, de fapt, pentru a desfășura activități de spionaj. 

"Am fost îngroziți și alarmați de războiul neprovocat ce a fost declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Am fost înspăimântați de crimele sale de război împotriva poporului ucrainean și, în acest context, am cerut oficial deschiderea unei anchete asupra rapoartelor privind activitățile de spionaj de la Complexul Diplomatic Rus", a declarat Ritchie Torres.

"Rusia are o istorie lungă de a conduce operațiuni de spionaj împotriva Statelor Unite", a mai zis acesta. 

Marți, Torres a descris Rusia drept "cea mai mare amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite" și a adăugat: "Noi, în Bronx, nu ne mai putem permite să nu știm despre spionajul din propria noastră curte. Spionajul rusesc trebuie să fie expus oriunde există și trebuie expulzat oriunde este expus! Securitatea internă a Statelor Unite depinde de asta, iar oamenii din Bronx, oamenii din Riverdale merită transparență deplină din partea Guvernului federal".

Înainte de conferința sa de presă, Torres a trimis o scrisoare directorului FBI, Christopher Wray, prin care a solicitat agenției să deschidă o investigație cu privire la ceea ce se întâmplă în respectivul complex.

"Am citit numeroase rapoarte despre presupușii spioni ruși care trăiesc în Complexul Diplomatic Rus din Bronx, New York", a scris el în scrisoarea transmisă Fox News Digital. 

"Dacă aceste acuzații sunt adevărate, cred că trebuie să luăm măsuri pentru a ne proteja patria și a ne asigura că acești spioni ruși sunt expulzați din Statele Unite", a mai zis acesta.

La începutul acestei luni, mai mulți experți au declarat pentru Fox News Digital că acel complex găzduiește diplomați ruși ce lucrează ca ofițeri de intelligence aflați în căutarea informațiilor sau conexiunilor de care Rusia ar putea avea nevoie. 

Majoritatea ofițerilor de informații ruși – cei care lucrează pentru Serviciul de Informații Externe (SVR) sau pentru agenția militară de informații militare a Rusiei, cunoscută sub numele de GRU – se află în acea clădire, a spus Robin Dreeke, un agent special retras al FBI și fost șef al Programului biroului de analiză comportamentală în ceea ce privește contraspionajul. 

Când a fost întrebat pe cine sau ce ar putea spiona acești ofițeri de informații, Dreeke a spus "totul".

Există două tipuri de ofițeri de informații, a spus Dreeke: "cei care reprezintă o amenințare simetrică și cei care reprezintă o amenințare asimetrică. Cei care lucrează la New York și se află în acel complex reprezintă ceea ce noi numim 'amenințare simetrică'. Știm că sunt aici. Au acoperire diplomatică, deci au de fapt toate privilegiile diplomaților. Așadar, atunci când sunt prinși în timpul spionajului împotriva țării noastre, nu îi putem arunca în închisoare, pentru că sunt diplomați".

El a adăugat: "Nimănui nu-i place. Dar este o realitate a vieții".

Aceștia sunt diferiți de agenții sub acoperire care activează în SUA și care nu se află sub o acoperire oficială. Sunt cei care reprezintă o "amenințare asimetrică", agenți care operează sub o acoperire neoficială, "cu nume false".

Doar diplomații locuiesc în complexul rusesc din Riverdale, ceea ce înseamnă că orice ofițer de informații rus care are intenții asimetrice nu ar locui acolo. Agenții ce reprezintă amenințări simetrice sunt localizați oriunde în țară unde există un consulat rus, a spus Dreeke.

În interiorul complexului se află și diplomați ruși care nu sunt ofițeri de informații, a continuat el. 

"Și apoi aveți și alții care fac treaba diplomatică, probabil, una sau două ore pe zi. Iar restul zilei se ocupă cu colectarea de informații" pentru a umple golurile de informații și apoi pentru a trimite acele informații Guvernului rus de la Moscova, a spus acesta.

Rebekah Koffler, un fost ofițer de informații de origine rusă din cadrul Agenției de Informații pentru Apărare din SUA, a catalogat procesul de a avea ofițeri de informații staționați în anumite părți ale lumii drept "o procedură standard".

"Statele Unite au, de asemenea, ofițeri de informații în toată lumea", a spus ea. În ceea ce privește complexul rusesc din Riverdale, ofițerii de informații ruși care se află acolo "nu spionează neapărat acea comunitate. Spionează în general – spionează Statele Unite", a mai precizat aceasta. 

Ofițerii de informații ruși care se află în Statele Unite sub acoperire diplomatică nu sunt neapărat interesați de oamenii care locuiesc în cartier. Ei vor încerca să se împrietenească și să devină apropiați de oameni pe care Guvernul rus îi consideră potențial utili, cum ar fi oficialii guvernamentali sau prietenii lor – "cineva de la care pot colecta informații", a explicat Koffler.

"Nu e ca și cum ar încerca să-ți fure portofelul sau poșeta și să obțină informațiile în acest fel", a spus ea. 

"Ce fac ei se numește țintire – ei identifică 'OK, avem nevoie de o listă, avem nevoie de cineva din Departamentul de Sta' sau 'Avem nevoie de cineva la Națiunile Unite'… și își fac temele și își studiază țintele", a explicat Koffler.

Ea a continuat să explice modul de acțiune al agenților de informații: "Ce locuri frecventează acea persoană? Joacă golf, de exemplu? Odată ce identifică exact de cine are nevoie, de ce tip de acces, își dau seama de tiparele de comportament ale acelei persoane... ar putea apărea pe un teren de tenis dacă joci tenis. Iar ei ar iniția o conversație cu tine și ar încerca să-ți fie prieten. Și nu ai idee că ai fost vizat pentru că totul pare atât de inofensiv și accidental'.

Dreeke a spus că ofițerii ruși de informații caută să obțină informații clasificate sau de proprietate, precum și informații despre acele persoane care sunt în situația de a ști despre acestea. 

Pe baza experienței sale, Dreeke a estimat că de la 95% până la 98% din informațiile pe care ofițerii de intelligence le colectează sunt "benigne", în timp ce restul de 5% până la 2% sunt clasificate. (sursa: AICI, AICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.