Criza din Ucraina, cel mai bun moment să ne unim cu Moldova! Băsescu ar fi făcut-o. Iohannis va pleca la golf


Criza din Ucraina, cel mai bun moment să ne unim cu Moldova! Băsescu ar fi făcut-o. Iohannis va pleca la golf

Dacă Putin ia bătaie în Ucraina – eu asta sper și asta pare că se va întâmpla – România și Republica Moldova trebuie să demareze imediat procesul de unire. 

Chiar dacă gândim un scenariu pesimist, iar Putin câștiga sau își atinge, parțial, obiectivele, concluzia este aceeași: România și Republica Moldova trebuie să se unească urgent. 

De ce?

Cel mai simplu răspuns este: pentru că doar așa putem salva Basarabia de o nouă ocupație rusă. Republica Moldova are o constituție de sorginte post-sovietică, care o împiedică să intre în NATO. Armata regimului de la Chișinău este ridicolă: are circa 5.000 de militari și un buget, în 2020, de circa 30 de milioane de euro. Pentru comparație, poliția din Los Angeles are 12.000 de angajați și un buget de aproape 1,2 miliarde de dolari. Rusia ar înghiți, militar, Republica Moldova în 2-3 zile. De aceea unirea - și implicit intrarea Basarabiei sub protecția NATO – trebuie să se înfăptuiască rapid.

În plus, criza din Ucraina este o oportunitate pentru a rezolva problema Transnistriei. Sunt convins că nici guvernul de la Kiev nu a uitat de acest teritoriu mafiot, protejat de o consistentă forță militară rusească. Deocamdată, cei din Transnistria stau cu capul la cutie, cuminți. Au văzut că Putin ia bătaie și ar vrea să fie uitați. Nu trebuie să se întâmple asta! Transnistria trebuie complet izolată, fizic, de Rusia și obligată să se predea. Granițele, închise, legăturile economice – întrerupte. Știu că guvernul de la Chișinău cumpără curent electric de la centrala aflată pe teritoriul transnistrean, dar la fel de bine știu că, de circa o lună, Republica Moldova este conectată la sistemul european de alimentare cu energie electrică.

Nu vreau să intru în detalii care țin de munca minuțioasă a experților. Eu vreau să trag un semnal de alarmă că România nu are nici un plan consistent legat de viitorul Republicii Moldova. În stilul deja consacrat al regimului Iohannis, curg vorbe mieroase și inutile. Proiecte îndrăznețe, zero! 

Doar președintele Traian Băsescu a avut curaj să facă pași pentru unirea cu Basarabia. Iohannis nu are nici un proiect. Desigur, există niște planuri economice, dar ele merg în ritm de melc, fiindcă se simte că mai nimănui nu-i pasă de ele. 

Să ne uităm în istorie. Când a avut România șansa să recupereze Basarabia? Când Imperiul Țarist s-a prăbușit, iar bolșevicii nu aveau suficientă putere ca să mențină ocupația. Statul român, deși puternic afectat de evoluția primului război mondial, n-a ratat oportunitatea de a readuce Basarabia între granițele țării. Rege era, la acel moment, Ferdinand I, din familia Hohenzollern-Sigmaringen. Deși etnic german, el și-a făcut datoria față de țara pe care o conducea. Iohannis? Este o întrebare retorică. Toți știm ce va face. Nimic. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.