Australia aprobă o finanțare substanțială pentru armată cu scopul de a se pregăti pentru orice amenințare venită din partea Chinei. Guvernul de la Canberra colaborează strâns cu Washingtonul și Londra pentru a moderniza arsenalul de rachete


Australia aprobă o finanțare substanțială pentru armată cu scopul de a se pregăti pentru orice amenințare venită din partea Chinei. Guvernul de la Canberra colaborează strâns cu Washingtonul și Londra pentru a moderniza arsenalul de rachete

Australia va cheltui 2,6 miliarde de dolari (3,5 miliarde de dolari australieni) pentru a-și moderniza rachetele defensive, pe măsură ce mediul de securitate din regiunea Asia-Pacific devine mai complicat din cauza asertivității Chinei, a declarat marți ministrul australian al Apărării, conform CNN

Planul -- care va spori semnificativ gama de rachete care dotează navele și avioanele de război ale Australiei -- vine în momentul în care Australia a declarat că va participa la dezvoltarea de rachete hipersonice împreună cu SUA și Regatul Unit, ca parte a acordului AUKUS semnat anul trecut de cele trei țări, acord ce vizează construirea de submarine cu propulsie nucleară pentru armata australiană. 

"Când vedem ce se întâmplă în Ucraina, când vezi ce potențial există pentru un conflict în Indo-Pacific, trebuie să fim realiști despre cum vom descuraja orice act de agresiune și pentru a ajuta la menținerea păcii în propria noastră regiune", a declarat ministrul Apărării, Peter Dutton, cu privire la rachetele forțelor navale și aeriene.

Un comunicat de presă al Ministerului australian al Apărării transmitea că va fi accelerată achiziționarea rachetelor JASSM pentru a fi instalate pe avioanele de luptă F/A-18 și eventual F-35A, cât și achiziționarea de rachete Naval Strike pentru fregatele și distrugătoarele sale, respectiv a minelor navale pentru a-și proteja porturile și zonele maritime.

E de așteptat ca noile rachete să fie operaționale până în 2024, a transmis Ministerul Apărării.

Dotate cu JASSM (o rachetă americană de croazieră cu rază lungă de acțiune ce poate fi lansată din aer și are capacitatea de a face în zbor corecții asupra direcției), avioanele de război australiene ar putea viza ținte aflate la o distanță de 900 de kilometri (560 de mile), a precizat Dutton.

Între timp, racheta Naval Strike, proiectată în Norvegia, este o armă manevrabilă care poate lovi ținte de la o distanță de 185 de kilometri (115 mile) -- mai mult decât dublu față de actuala distanță de atac a rachetelor de pe navele Australiei, a mai transmis Ministerul Apărării într-un comunicat. 

"Forțele australiene de Apărare trebuie să poată să amenințe potențialele forțe adverse de la o distanță mai mare", a spus Dutton.

Ambele rachete sunt folosite de armata americană, iar Dutton a spus că integrarea lor în capacitatea militară australiană ar ajuta Canberra să contribuie la operațiunile coaliției din Pacific.

Ministrul australian al Apărării a precizat că sporirea activității militare chineze în Indo-Pacific este motivul ce stă la baza îmbunătățirii programului de rachete al Australiei. 

"Suntem sincer foarte îngrijorați" de militarizarea chineză a insulelor din Marea Chinei de Sud și de prezența navală chineză crescută în apropierea apelor japoneze din Marea Chinei de Est, a declarat Dutton pentru Sky News.

"Nu vrem să vedem nicio agresiune din partea Chinei, nu vrem să vedem nicio agresiune față de Taiwan", a spus acesta, vorbind despre insula guvernată democratic pe care China o pretinde drept teritoriu suveran și asupra căreia a promis că va recâștiga controlul.

Luna trecută, Dutton a criticat un proiect de acord de securitate pus la cale între China și Insulele Solomon, precizând că deschide posibilitatea ca Beijingul să-și extindă prezența militară în regiune. Pe de altă parte, Insulele Solomon au negat că orice înțelegere ar duce la instituirea unei baze militare chineze în respectiva zonă. 

Ministerul chinez de Externe a declarat miercuri că Australia și partenerii săi din Londra și Washington sunt cei care alimentează tensiunile în regiune.

"Parteneriatul de securitate trilateral dintre SUA și Australia e un vechi truc al găștii anglo-saxone, care nu se poate debarasa de mentalitatea Războiului Rece, respectiv politica de bloc, provocând confruntări militare și aruncând cuțite în alții", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. 

Wang a reacționat în mod specific la anunțul Australiei de marți că va contribui la dezvoltarea rachetelor hipersonice și a dronelor submarine în colaborare cu SUA și Marea Britanie.

Wang a spus că Australia și partenerii săi intensifică cursa înarmărilor în regiune, adăugând că "țările din Asia-Pacific ar trebui să fie în alertă maximă".

Rachetele hipersonice sunt arme care pot zbura de cinci ori mai repede decât viteza sunetului. În timp ce aproape toate rachetele balistice ating această viteză sau mai mult, cele mai noi hipersonice și cele aflate în curs de dezvoltare sunt manevrabile și capabile să evite sistemele de apărare antirachetă.

China, Rusia, Coreea de Nord și Statele Unite susțin că au testat această nouă gamă de rachete hipersonice.

O declarație a AUKUS nu a oferit nicio cronologie sau detalii privind dezvoltarea acestor rachete pentru armata australiană. Dar pentru dronele submarine, AUKUS a transmis că testele vor avea loc în viitorul apropiat.

"Națiunile noastre colaborează cu privire la vehiculele subacvatice autonome, care vor fi un multiplicator semnificativ de forță pentru capabilitățile noastre maritime. Testele inițiale și experimentarea acestei capacități sunt planificate pentru 2023", se arată în declarația comună a prim-ministrului australian Scott Morrison, a prim-ministrului britanic Boris Johnson și a președintelui american Joe Biden.

În această declarație, liderii AUKUS au subliniat că războiul actual din Ucraina scoate în evidență importanța parteneriatului lor.

"Liderii și-au reafirmat angajamentul față de un Indo-Pacific liber și deschis și față de un sistem internațional care respectă drepturile omului, statul de drept și soluționarea pașnică a disputelor fără vreun fel de constrângere -- un angajament a cărui importanță a crescut ca răspuns la invazia neprovocată, nejustificată și ilegală a Rusiei în Ucraina", se mai arată în comunicat.

Nu în cele din urmă, liderii AUKUS au remarcat progrese în privința planului de echipare a marinei australiene cu submarine cu propulsie nucleară, în legătură cu transferurile de tehnologie la Canberra, respectiv referitor la dezvoltarea forței de muncă pentru construirea submarinelor în Australia și stabilirea unei baze pentru acestea.

Nu s-a dat niciun termen limită pentru eventuala livrare a submarinelor, declarația spunând că planul e să le furnizeze Australiei "în cel mai scurt timp posibil".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.