Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului


Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat astăzi inițiativa SUA de a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, organism format din 47 de membri, din cauza războiului declanșat de Kremlin și a atrocităților comise de soldați ruși în Ucraina.

Suspendarea din Consiliu, for care își are sediul la Geneva, este o mare palmă diplomatică pe care Rusia o primește cu forța unui pumn în bărbie, în calitatea sa de membru fondator al Organizației Națiunilor Unite. Rezoluția de suspendare a Rusiei a avut nevoie de o majoritate de două treimi din voturile exprimate, abținerile nefiind luate în considerare drept voturi, și este văzută ca un barometru al dezgustului și dezaprobării manifestate de lumea liberă față de masacrele și genocidul din Ucraina.

Rezoluția a primit 93 de voturi pentru și 24 împotrivă, iar 58 de țări s-au abținut. China a declarat înainte de vot că nu va sprijini măsura, la fel ca și națiuni precum Brazilia, Egipt, Mexic, Iran și Africa de Sud. Argumentele acestot state au vizat faptul că o asemenea măsură ar putea agrava războiul și că, oricum, aceasta ar fi trebuit luată mai degrabă după unele investigații suplimentare asupra atrocităților raportate de autoritățile internaționale.

Ambasadorul Ucrainei, Sergiy Kyslytsya, a declarat înainte de vot că suspendarea Rusiei nu este „o opțiune, ci o datorie”, pentru a salva vieți și pentru a preveni pierderea credibilității Consiliului pentru Drepturile Omului.

Rusia a numit această mișcare „o încercare a SUA de a-și menține dominația și controlul total” și de a „utiliza colonialismul drepturilor omului în relațiile internaționale”.

Acțiunea a survenit în urma bombardamentelor fără discernământ ale Rusiei în Ucraina, a crimelor, violurilor și torturilor raportate de civili în orașele Ucrainei și în suburbiile capitalei Kiev, toate acestea indicând culpabilitatea Rusiei. Ucraina, Statele Unite și alte țări au spus că actele echivalează cu crime de război.

Doar patru țări au votat cu Rusia în două rezoluții ale Adunării Generale din martie, care au mustrat Rusia pentru invazia sa în Ucraina și au cerut retragerea forțelor ruse.

Adunarea Generală, care alege membri ai Consiliului pentru Drepturile Omului, a mai suspendat o singură altă țară: Libia, în martie 2011. Dar acea acțiune, luată după ce președintele Moammar al-Qaddafi a lansat o represiune feroce împotriva protestatarilor antiguvernamentali, a fost luată cu sprijinul a diplomaţilor libieni din New York şi Geneva care se disociaseră de acţiunile guvernului lor.

Suspendarea Rusiei, dimpotrivă, vine în fața negărilor sale generale cu privire la orice încălcare a drepturilor omului în Ucraina. Kremlinul a avertizat că va considera voturile în sprijinul rezoluției sau chiar abținerile drept acte „neprietenoase” care ar avea consecințe asupra relațiilor sale cu acele țări.

Suspendarea Rusiei reprezintă un moment de cotitură, fiind prima dată când unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și-a pierdut drepturile de membru într-o organizație a Națiunilor Unite. Suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului are o semnificație atât practică, cât și simbolică.

Rusia a fost activă în procedurile Consiliului, contestând orice rezoluții critice la adresa țărilor individuale, în special la adresa aliaților săi precum Siria și Belarus, și propunând amendamente menite să submineze o gamă largă de inițiative privind drepturile omului.

După votul Adunării Generale de joi, Rusia va rămâne membru al Consiliului, dar nu va putea propune rezoluții, depune amendamente și nu se va putea adresa consiliului, cu excepția deliberărilor privind situațiile în care este direct implicat.

Suspendarea va rămâne în vigoare până când fie Adunarea Generală va decide să o ridice, fie până la sfârșitul anului 2023, când mandatul Rusiei ca membru se încheie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.