Lovitură grea pentru trupele ruse și în apropiere de Harkiv. Ucrainenii au aruncat în aer un pod plin cu blindate rusești / Situația tragică de la Izium, un Mariupol ceva mai mic: „Am văzut morți chiar și pe acoperișuri. Morga nu mai funcționează. Este plină până la refuz. Autoritățile nu au utilaje să scoată oamenii de sub ruine”


Lovitură grea pentru trupele ruse și în apropiere de Harkiv. Ucrainenii au aruncat în aer un pod plin cu blindate rusești / Situația tragică de la Izium, un Mariupol ceva mai mic: „Am văzut morți chiar și pe acoperișuri. Morga nu mai funcționează. Este plină până la refuz. Autoritățile nu au utilaje să scoată oamenii de sub ruine”

Forțele militare ucrainene au aruncat în aer un pod, în apropiere de Izium, regiunea Harkiv, pe care tocmai treceau blindate rusești burdușite cu echipament militar.  În urmă cu câteva zile, tot în zona respectivă,  o coloană de blindate ruse, cu o lungime de peste 12 kilometri, ce se îndrepta spre Izium, a fost, de asemenea, distrusă.

Chiar dacă presă nu i-a acordat atâta atenția precum altor centre fierbinți de pe harta războiului, Izium, oraș cu peste 40.000 de locuitori pe râul Doneț, la sud-est de Harkiv (estul Ucrainei - 120 km sud-est de Kiev), este, de la începutul invaziei, unul din principalele puncte de interes ale forțelor ruse, staționate în regiune, după retragerea din zona Kievului. Izium este un oraș cheie pentru că, prin cucerirea lui, trupele ruse ar face joncțiunea dintre Harkiv (Harkov) și regiunile separatiste din Donbas. 

La Izium s-au dat lupte grele încă din primele zile ale războiului, orașul aflându-se constant sub bombardamentele și rachetele rușilor încă din 3 martie. Situația lor este oarecum asemănătoare cu cea din Mariupol: oamenii trăiesc ascunși în adăposturi, fără apă, căldură, electricitate și cu resurse limitate de hrană.

„De mai bine de trei săptămâni suntem rupți de civilizație. Orașul a fost redus intenționat la un morman de ruine”, povestea un localnic pentru The Guardian la începutul lunii aprilie. 

Autoritățile ucrainene au deja o listă întreagă cu atrocitățile comise de ruși la Izium, rezultată din relatările celor care au reușit să fugă din oraș. Armata invadatoare este acuzată de violuri, răpiri, crime împotriva civililor, spargeri de magazine și locuințe. 

Autoritățile din Izium spun că numărul morților este foarte mare, dar nu poate fi estimat exact, pentru multe victime sunt prinse sub ruine, iar salvatorii locali nu au echipamentele necesare pentru a scoate răniții sau morții de sub dărâmături, spune viceprimarul Volodimir Matsokin. 

„Situația e ca-n 1942 dacă nu chiar mai rea. Morga nu mai funcționează. La început morții erau depozitați acolo. Acum este plină până la refuz. Sunt și multe cadavre ale soldaților ruși pe care nu le-a ridicat nimeni. Am văzut trei vehicule militare blindate pline cu cadavre de Soldați ruși. Am văzut morți chiar și pe acoperișurile unor case”, a povestit un localnic tot pentru The Guardian.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.