VIDEO. Germania a confiscat cel mai mare iaht din lume, pe care oligarhul rus Alișer Usmanov îl „ascunsese” pe numele surorii sale. Ambii sunt acum sub sancțiuni în SUA, Marea Britanie, UE și Elveția din cauza invaziei din Ucraina


VIDEO. Germania a confiscat cel mai mare iaht din lume, pe care oligarhul rus Alișer Usmanov îl „ascunsese” pe numele surorii sale. Ambii sunt acum sub sancțiuni în SUA, Marea Britanie, UE și Elveția din cauza invaziei din Ucraina

Autoritățile germane au anunțat sechestrarea celui mai mare iaht din lume, aflat în reparații în portul Hamburg, după ce au stabilit, fără dubii, că aparține unui important oligarh rus care transferase surorii sale proprietatea asupra splendidei nave.

Oligarhul în cauză este Alișer Usmanov, 68 de ani, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia și un apropiat-asociat al liderului de la Kremlin. Usmanov se află sub sancțiuni, din luna martie, în Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană și Elveția ca urmare a invaziei ruse din Ucraina. 

Iahtul, care poartă numele mamei lui Usmanov, Dilbar, valorează între 600 și 735 milioane de dolari. Are 156 de metri lungime, fiind al patrulea cel mai lung iaht din lume, și 16.000 de tone, cel mai mare iaht cu motor din lume din punctul de vedere al volumului. Are două heliporturi și cea mai generoasă piscină interioară instalate vreodată pe un iaht.  Echipajul său poate fi alcătuit chiar și din peste 90 de membri, iar în livingul spațios încap și 24 de persoane.

Poliția federală germană a transmis pe Twitter că „în urma unor investigații extinse și în ciuda faptului că fusese ascunsă printr-o companie de tip offshore”, anchetatorii au reușit să identifice actualul proprietar al navei, respectiv sora lui Usmanov, Gulbakhor Ismailova, aflată și ea sub sancțiuni în UE și Marea Britanie, de săptămâna trecută, Aceasta ar avea numeroase proprietăți de lux în Italia și Letonia, în realitate transferate pe numele său de fratele oligarh care, potrivit autorităților europene, „a sprijinit material și financiar deciziile Rusiei în privința anexării Crimeei și destabilizării Ucrainei”. 

Anul acesta, averea lui Usmanov a fost evaluată la 19,5 miliarde de dolari, oligarhul născut în Uzbekistan aflându-se în top 100 al celor mai bogați oameni din lume.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.