Cum a mai coborât Rusia încă o treaptă spre întuneric. Scriitorii, luați la țintă de Kremlin


  • ACP
  • Apr 15, 2022 12:23
  • 1926
Cum a mai coborât Rusia încă o treaptă spre întuneric. Scriitorii, luați la țintă de Kremlin

Rusia reușește să mai facă încă un salt înapoi în hăul întunecatului univers stalinist, după ce s-a stabilit de către conducerea Guvernului de la Moscova că Ministerul Dezvoltării Digitale va trebui să dezvolte un standard profesional pentru scriitorii ruși.  

"Va fi creat un grup de lucru interdepartamental, în subordinea Ministerului Dezvoltării Digitale, Telecomunicațiilor și Mass-Media al Federației Ruse, pentru dezvoltarea unui standard profesional pentru profesia de scriitor", se spune într-un document publicat marți pe un sit al ministerului.  

Ministrul Dezvoltării Digitale, Maksut Shadayev (foto 1), a creat un grup de lucru care va dezvolta standardele profesionale pentru profesia de "scriitor", grup la conducerea căruia a fost numit Alexei Varlamov, rectorul Institutului literar A. M. Gorki, iar adjunctul acestuia va fi Iuri Pulya, director adjunct al Departamentului de sprijin de stat pentru presa periodică și industria cărții.

Primul secretar al Uniunii Scriitorilor Ruși, Svetlana Vasilenko, și președintele consiliului de administrație al Uniunii, Nikolai Ivanov, au fost de asemenea incluși între cei care fac parte din grupul de lucru.  

Deși deocamdată nu se cunosc prea multe lucruri despre felul în care vor fi stabilite standardele pentru profesia de scriitor și ce vor presupune acestea, scriitorul rus Igor Zotov spune într-un articol din Novye Izvestia că informațiile date publicității de Guvern până acum sunt suficiente pentru a se trage primele concluzii  - "standardele oficiale în profesia de scriitor (oricât de convingător sunt formulate justificările lor) stau la baza interdicțiilor și temeiurilor pentru abuz, așa cum subliniază pe bună dreptate unii jurnaliști"

"Este imposibil de imaginat cum ar standardiza oficialii munca, de exemplu, a lui Lev Tolstoi sau Andrei Platonov, ca să nu mai vorbim de Daniil Kharms sau Vladimir Sorokin”, mai spune Zotov.

Scriitoarea rusă Leah L. a comentat astfel ordinul Guvernului: "Eu, mă scuzați, sunt complet încântată ca un copil de elaborarea standardului scriitorului și aș dori doar să întreb grupul de lucru: Vor fi dezvoltate și soiuri, mărci și grupuri de calitate ale scriitorului pentru a se clarifica standardul? Cum va fi determinată adecvarea unui scriitor la standard, pentru utilizarea prevăzută? Dacă scriitorul nu respectă standardul, va fi recunoscut ca defect și trimis spre prelucrare? Sau direct la gunoi? Și, cel mai important, care departament se va ocupa de eliminarea scriitorilor defecți?".

Despre scriitorii ce vor fi găsiți necorespunzători de Guvernul rus, credem noi că e foarte posibil să se dea ordinul să se ocupe cine s-a ocupat până acum și de jurnaliștii ruși indezirabili pentru Kremlin sau administrația centrală - echipele de asasini ale serviciilor secrete ori justiția rusă. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.