Documentul care dezvăluie că Moscova plănuiește să înființeze un nou stat - „Rusia de Sud” – în teritoriile ocupate din Ucraina. Implicarea oligarhului „ortodox” Malofeev, finanțatorul grupărilor paramilitare din Donbas


Documentul care dezvăluie că Moscova plănuiește să înființeze un nou stat - „Rusia de Sud” – în teritoriile ocupate din Ucraina. Implicarea oligarhului „ortodox” Malofeev, finanțatorul grupărilor paramilitare din Donbas

Un document redactat de membri importanți din partidul lui Putin, Rusia Unită, și obținut de jurnaliștii de investigații de la Radio Europa Liberă – Schemes –, arată că intențiile Moscovei sunt de a grupa teritoriile cucerite în Ucraina într-un nou stat care ar urma să se numească „Rusia de Sud”. 

Denumit „Manifestul Consiliului Popular al Rusiei de Sud”, documentul este datat 16 aprilie, dar nu precizează ce teritorii ocupate ar urma să compună „Rusia de Sud”. Dezvăluie însă intenția Rusiei de a organiza referendumuri în regiunile ucrainene Donețk și Luhansk, care, de aproape opt ani, se află în mare parte sub controlul separatiștilor susținuți de Moscova, precum și într-o altă regiune ucraineană - Herson.

Documentul mai arată că Ucraina şi-ar fi pierdut legitimitatea după revoluţia Maidan din 2013-2014, care a culminat cu înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici. Rusia a încercat mult timp să susţină că protestele de stradă au fost o lovitură de stat şi că guvernul a fost preluat de „nazişti” şi „banderovişti” - o referire la liderul naţionalist ucrainean din secolul XX, Stepan Bandera.

„Ca răspuns la teroarea și la impunerea totalitară a ideologiei nazismului și a lui Bandera de către fostul stat al Ucrainei, noi, sub forma Consiliului Popular al Rusiei de Sud, luăm puterea în propriile mâini și stabilim un nou stat al Rusiei de Sud”, se mai arată în document. „Recunoaștem limba rusă, precum și dialectul ucrainean, ca limbă maternă și limbă de comunicare interetnică, cu egalitatea tuturor limbilor și naționalităților”, se mai menționează în text.

Schiţa documentului privind un nou stat „Rusia de Sud” (foto jos) este un ecou al discursului promovat anterior de Putin şi de alţi înalţi oficiali de la Kremlin, care au cerut înfiinţarea „Novorosiei” - un alt concept istoric care se referă la ţinuturi, în principal în Ucraina, care au făcut parte anterior din Imperiul Rus în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea.

 

Metadatele documentului word obţinut de Schemes indică faptul că Roman Romanov, un oficial de rang înalt din cadrul partidului Rusia Unită, pare să fie autorul documentului sau este implicat în crearea acestuia. Rusia Unită este partidul afiliat Kremlinului care domină parlamentul rus şi viaţa politică a ţării.

Jurnaliştii Radio Europa Liberă (Schemes) mai arată că documentul a fost ulterior transmis unor colaboratori ai lui Konstantin Malofeev, zis şi oligharhul „ortodox“, apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, care a contribuit la finanţarea şi susţinerea separatiştilor din Donbas timp de ani de zile, motiv pentru care a fost inclus de Ucraina, încă din 2017, pe lista persoanelor urmărite internațional (pentru finanțarea ilegală a unor grupări paramilitare). 

În vârstă de 47 de ani, Malofeev (foto jos), zis și „oligarhul lui Dumnezeu”, este un finanțator generos al conservatorismului rusesc pe care îl promovează agresiv prin intermediul grupurilor de presă pe care le deține (sau le finanțează). Pentru postul său de televiziune, Tsargrat TV, care a început să emită în 2015, Malofeev a apelat, într-o primă fază la ajutorul lui John „Jack” Hanick, fost productor al Fox News. În 2020, Youtube a blocat pagina respectivului post tv, invocând sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva oligarhului.

Malofeev a fost sancţionat de Statele Unite şi Uniunea Europeană în 2014 pentru rolul său în anexarea Crimeii și pentru implicarea sa într-o serie de acțiuni menite să destabilizeze Ucraina. El a fost pus sub acuzare la începutul lunii aprilie pentru că a încercat să se sustragă de la aceste sancţiuni. 

În 2019, Bulgaria i-a interzis lui Maloofeev accesul pe teritoriul său pentru o perioadă de zece ani, sub suspiciunea că a acționat ani de zile în vederea consolidării influenței Rusiei, cu complicitatea unui fost spion rus, Leonid Reşetnikov, adjunctul „oligarhului orthodox” în cadrul organizaţiei ”Vulturul cu două capete”. Un fost deputat bulgar, Nikolai Malinov, a fost acuzat de autoritățile de la Sofia că ar fi încercat să faciliteze achiziţionarea de către Konstantin Malofeev a unor publicaţii, unei instalaţii de producţie de armament şi a diverse întreprinderi.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.