Semnal îngrijorător pentru Taiwan: Pentagonul transmite că SUA se confruntă cu o problemă majoră în ceea ce privește pregătirea pentru o eventuală confruntare militară în regiunea Indo-Pacific. Investițiile de care are nevoie armata americană


Semnal îngrijorător pentru Taiwan: Pentagonul transmite că SUA se confruntă cu o problemă majoră în ceea ce privește pregătirea pentru o eventuală confruntare militară în regiunea Indo-Pacific. Investițiile de care are nevoie armata americană

Departamentul de Apărare al SUA consideră că armata nu are capacitatea logistică adecvată în Asia pentru situația în care ar izbucni un conflict militar în regiune.

Evaluarea apare în documentul de planificare a programului pentru Inițiativa SUA de descurajare în Pacific, prezentat Congresului la mijlocul lunii aprilie, a raportat publicația Nikkei. 

"Postura actuală a logisticii în zona de operații și capacitatea de a susține forța sunt inadecvate pentru a sprijini operațiunile în mod specific într-un mediu contestat", se arată în document.

Inițiativa SUA de descurajare în Pacific a fost înființată anul trecut pentru a consolida capacitățile și pregătirea armatei americane în regiunea Indo-Pacific. Prin acest program se alocă fonduri ca răspuns la dezvoltarea militară continuă a Chinei în Indo-Pacific, potrivit raportului.

Pentagonul a estimat că programul în cauză va avea nevoie de fonduri de 27,1 miliarde de dolari americani pe o perioadă de cinci ani, începând din octombrie 2023. Pentagonul a sugerat investirea a 1,02 miliarde de dolari în logistică în acest interval de cinci ani.

În cazul unui conflict militar în Asia, capacitatea Statelor Unite de a stoca, într-o proporție suficientă, muniție, combustibil, consumabile medicale și alimente în varii locații înainte de izbucnirea conflictului este vitală, a precizat publicația Nikkei. Armata chineză ar încerca probabil să interzică accesul forțelor americane dincolo de cel de-al doilea lanț de insule, care merge de la Insulele Ogasawara din Japonia până la teritoriul american Guam și până în Papua Noua Guinee, a adăugat Nikkei.

Avioanele de transport și tancurile trimise pentru a alimenta forțele americane ar deveni probabil ținte ale armatei chineze, conform raportului.

Departamentul Apărării a propus consolidarea capacității de stocare a combustibilului pentru avioane la stația aeriană a marinei americane situată în Iwakuni, Japonia, și la baza aeriană Yokota din Tokyo. 

"O parte din tancuri vor stoca combustibilul de rezervă de război necesar pentru a susține operațiunile de urgență în așteptarea reaprovizionării de către navele-cisternă", potrivit documentului Pentagonului.

Aceste mișcări indică evaluarea Pentagonului că ar putea izbucni un conflict militar în strâmtoarea Taiwan sau în Marea Chinei de Est, se arată în raport.

Inițiativa SUA de descurajare în Pacific va crește, de asemenea, capacitățile de apărare antirachetă ale Guam, ca răspuns la rachetele balistice, hipersonice și de croazieră chinezești. Washingtonul dezvoltă, de asemenea, nave de sprijin manevrabile de mare viteză destinate Indo-Pacificului, care sunt capabile să livreze rapid arme și alte provizii către insule, conform raportului.

Pe măsură ce SUA se îndreaptă către o forță militară mai agilă și mai distribuită pentru Indo-Pacific, logistica e de o importanță critică. 

Într-un segment al războiului, mai precis al operațiunilor de bază avansate expediționare, forțele marine americane ar căuta să disperseze forțele de-a lungul primului lanț de insule, inclusiv Okinawa, Taiwan și Filipine, potrivit Nikkei. Acest lucru ar duce la stabilirea temporară a bazelor pentru rachete antinavă, apărare aeriană și colectare de informații, care sunt utilizate pentru o scurtă perioadă de timp înainte de a se muta în altă locație, se arată în raport. Analiștii au precizat pentru publicația Nikkei că ar fi mai dificil de aprovizionat forțele militare în cazul în care acestea sunt mai dispersate. 

O altă problemă o reprezintă rachetele din ce în ce mai precise ale Chinei, care ar putea viza rețelele logistice militare americane. Pentru a contracara capacitățile militare în creștere ale Chinei, va fi vital ca SUA să se sprijine pe aliații săi din regiunea Indo-Pacific pentru a consolida logistica în eventualitatea unui viitor conflict militar. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.