Atacuri ucrainene asupra Insulei Șerpilor. Rușii au ocupat orașul Popasna din Donbas. Zilele 73 și 74 ale războiului din Ucraina


Atacuri ucrainene asupra Insulei Șerpilor. Rușii au ocupat orașul Popasna din Donbas. Zilele 73 și 74 ale războiului din Ucraina

1. Forțele ucrainene au atacat repetat Insula Șerpilor în week-end cu avioane și drone. Filmările publicate de Kiev arată cum sunt lovite trei nave ruse, un elicopter și cum două avioane Su-27 bombardează instalațiile de pe insulă. Se pare că ucrainenii fac tot ce pot pentru a-i împiedica pe ruși să instaleze radare și sisteme de rachete pe Insula Șerpilor, care le-ar permite să controleze spațiul aerian de la sud de Odessa. Moscova a anunțat distrugerea a două avioane și trei elicoptere ucrainene deasupra Insulei Șerpilor.

2. În Donbas forțele ucrainene s-au retras din orașul Popasna pe poziții fortificate anterior, conform oficialilor ucraineni. Se prefigurează astfel o învăluire a trupelor ucrainene care luptă la Severodonețk și Lisiceansk dinspre Popasna și Iampol. Retragerea ucrainenilor din Popasna deschide rușilor drumul către Bahmut, de unde pot amenința dinspre sud orașul Slaviansk. La Izium ofensiva rusă s-a extins în week-end în direcția sud-est. Pe lângă încercuirea trupelor ucrainene de la Severodonețk-Lisiceansk, ofensiva de la Izium urmărește încercuirea dinspre nord a orașului Slaviansk. Trupele ruse continuă atacul asupra orașului Severodonețk, unde a fost bombardată fabrica Azot – aici se pare că trupele ucrainene încearcă să configureze un punct de rezistență asemănător cu cel de la combinatul Azovstal din Mariupol. În orașele Severodonețk și Lisiceansk a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică după ce infrastructura a fost afectată de bombardamente.

3. La nord est de Harkov trupele ucrainene au eliberat satele Prudianka, Slatino și Țirkunov, obiectivul fiind de a scoate orașul Harkov în afara razei de acțiune a artileriei ruse.

4. Media rusă a publicat înregistrări video cu comandantul Brigăzii 36 pușcași marini ucraineni colonelul Vladimir Baraniuk, capturat în luna aprilie în Mariupol în timp ce încerca să părăsească uzina Azovmaș. Un ofițer al regimentului Azov Ilia Samoilenko l-a numit laș pe colonelul Baraniuk, deoarece acesta ar fi încercat să fugă în loc să lupte. Comandantul regimentului Azov Denis Prokopenko a declarat că forțele ucrainene ar fi putut rezista mai multă vreme la Mariupol dacă colonelul Baraniuk nu ar fi ales să încerce să părăsească orașul.

5. Kievul a anunțat că au fost evacuați toți civilii prezenți în combinatul Azovstal. Zelensky a anunțat că se intenționează evacuarea soldaților ucraineni răniți din combinat. 

6. În cursul zilei de sâmbătă au fost atacate cu rachete localitățile Karlivka din regiunea Poltava, Miropol din regiunea Sumî, orașul Nicolaiev (lovit cu 3 rachete) și orașul Odessa (6 rachete). Loviturile au fost lansate din bombardiere și au vizat elemente de infrastructură. Orașele Nikolaiev și Odessa au fost atacate cu rachete și duminică.

7. Primarul orașului Reni Igor Plehov (lângă granița cu România la Galați) este cercetat de serviciile de securitate ucrainene sub bănuiala de separatism. Domiciliul lui Plehov a fost percheziționat sâmbătă dimineață. În regiunea Harkov au fost reținuți doi primari de sate sub acuzația de colaborare cu inamicul.

8. Fotografii din satelit indică o mare concentrare de rachete și sisteme de lansare rusești în nordul Crimeei. Este vorba de sisteme Smerch, sisteme S-300 și Iskander.

9. Refugiații ucraineni care au intrat în Republica Moldova în baza actului de identitate național nu se pot întoarce acum în Ucraina deoarece poliția de frontieră moldovenească le solicită prezentarea pașaportului. Singura soluție în acest moment este să solicite eliberarea unui pașaport la ambasada Ucrainei din Chișinău, însă lista de așteptare aici este până în luna iulie. O situație asemănătoare pare să fie și în Bulgaria.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.