Beijingul fierbe: Departamentul de Stat al SUA a modificat textul referitor la relațiile cu Taiwanul. Comuniștii chinezi, pe jar după această acțiune: "Un act de diluare a principiului unei singure Chine!"


Beijingul fierbe: Departamentul de Stat al SUA a modificat textul referitor la relațiile cu Taiwanul. Comuniștii chinezi, pe jar după această acțiune: "Un act de diluare a principiului unei singure Chine!"

Ministerul de Externe al Chinei a criticat marți SUA pentru schimbarea secțiunii privind Taiwanul de pe site-ul web al Departamentului de Stat, spunând că "manipularea politică" nu va reuși să schimbe status quo-ul.

Secțiunea site-ului web a Departamentului de Stat despre Taiwan a eliminat formularea atât cu privire la nesprijinirea independenței Taiwanului, cât și cea legată de recunoașterea poziției Beijingului conform căreia Taiwan face parte din China.

Guvernul Chinei consideră că insula guvernată democratic este un teritoriu chinez inviolabil.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, le-a declarat reporterilor de la Beijing că există o singură China, Taiwan aparține Chinei și că Republica Populară Chineză este singurul Guvern legal care reprezintă întreaga țară.

Schimbarea de către Statele Unite a formulării sale de pe acel site web cu privire la legăturile Taiwan-SUA reprezintă "un act mărunt diluare a principiului unei singure Chine", a adăugat acesta. 

"Acest tip de manipulare politică asupra chestiunii Taiwanului este o încercare de a schimba status quo-ul în strâmtoarea Taiwan și va stârni, inevitabil, un incendiu care nu va fi stins", a spus Zhao.

Modificarea de site-ul web al Departamentului de Stat al SAU pare să se fi produs pe 5 mai, dar a fost observată pe scară largă în presa chineză și taiwaneză abia marți.

Departamentul de Stat a adăugat, de asemenea, formularea celor șase asigurări, referindu-se la șase asigurări de securitate din era Reagan acordate Taiwanului, pe care Statele Unite le-au declasificat în 2020.

Printre asigurările făcute în 1982, dar care anterior nu au fost făcute publice în mod oficial, se numără declarațiile conform cărora Statele Unite nu au stabilit o dată pentru încetarea vânzărilor de arme către Taiwan, nici nu au fost de acord să consulte Beijingul cu privire la astfel de vânzări sau să revizuiască Legea relațiilor cu Taiwan care stă la baza politicii SUA față de insulă.

Ministerul de Externe al Taiwanului a precizat ca reacție că Guvernul va continua să-și consolideze capacitățile de autoapărare și să coopereze cu Statele Unite și alte țări care au aceleași idei pentru a promova pacea, stabilitatea și prosperitatea în strâmtoarea Taiwan și regiunea Indo-Pacific.

China spune că Taiwan este cea mai sensibilă și mai importantă problemă în relațiile sale cu Statele Unite.

Guvernul Taiwanului respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului, spunând că doar cei 23 de milioane de oameni ai insulei pot decide asupra viitorului lor. (sursa: AICI)

Departamentul de Stat al SUA a schimbat săptămâna trecută formularea de pe pagina sa de relații SUA-Taiwan, ștergând referirea la Taiwan ca parte a Chinei și a eliminat o declarație care dezavuează independența Taiwanului.

O propoziție care spunea că SUA "nu sprijină independența Taiwanului" a fost complet eliminată. A fost adăugată o nouă propoziție care recunoaște că, deși SUA nu au relații diplomatice cu Taiwan, "avem o relație neoficială solidă, precum și un interes constant în menținerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan". (sursa: AICI)

Pe de altă parte, Washingtonul a oferit asigurări că nu și-a schimbat politica față de Taiwan, după ce actualizarea unei fișe tehnice a stârnit furia Chinei, pentru că documentul nu mai afirmă foarte clar că Statele Unite nu sprijină independența insulei.

"Nu există nicio modificare a politicii noastre. Tot ce am făcut a fost să actualizăm o fișă informativă, este ceva ce facem în mod regulat cu privire la toate relațiile noastre din întreaga lume", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

El a cerut Chinei "să dea dovadă de responsabilitate și să nu creeze motive pentru a crește presiunea asupra Taiwanului".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.