VIDEO Și-a trădat țara pentru suma de 80 de lei. O operațiune SBU de reținere a unui ucrainean recrutat de ruși pe social media a fost filmată de o echipă CNN: "Rachetele invadatorilor vin la coordonatele care sunt transmise de astfel de criminali"


VIDEO Și-a trădat țara pentru suma de 80 de lei. O operațiune SBU de reținere a unui ucrainean recrutat de ruși pe social media a fost filmată de o echipă CNN: "Rachetele invadatorilor vin la coordonatele care sunt transmise de astfel de criminali"

Serviciul de Securitate al Ucrainei vânează zi de zi spionii care vând informații Rusiei, fiind vorba inclusiv despre cetățeni simpli ce sunt recrutați pe social media și care furnizează forțelor rusești coordonatele privind punctele strategice. 

O astfel de operațiune a SBU a fost filmată de o echipă de jurnaliști CNN. Pe o stradă prăfuită din orașul Sloviansk din estul Ucrainei, un bărbat îmbrăcat într-o cămașă neagră cu mâneci lungi și pantaloni cargo fumează o țigară. El este urmărit.

"Este al nostru", spune un bărbat printr-o stație radio, aflat într-o mașină pe acel drum. "Iată-l!", exclamă acesta. 

Din cealaltă direcție, vine o dubă, iar doi bărbați îmbrăcați în haine de luptă și cu fața acoperită sar din ea. Bărbatul în negru cade la pământ, parcă din instinct. Ofițerii - de la Serviciul de Securitate al Ucrainei - SBU - iau dovezile de care aveau nevoie: telefonul mobil al acelui bărbat. 

În estul Ucrainei, zgomotele determinate de duelul artileriei ruse și ucrainene au devenit o constantă. O mare parte din bombardamentele rusești sunt nediscriminatorii, dar unele vizează ținte strategice, cum ar fi tabere militare, depozite de arme sau cartierul general al SBU din Kramatorsk, care a fost parțial distrus în primele săptămâni ale războiului.

SBU spune că forțele ruse se bazează foarte mult, pentru a-și identifica țintele, pe colaboratori precum presupusul spion pe care CNN l-a văzut arestat în Sloviansk în acest weekend.

Când este confruntat la fața locului de un anchetator SBU, suspectul recunoaște rapid că a comunicat cu inamicul.

— "Ce ţi-a cerut?", întreabă anchetatorul.

— "Coordonate, mișcări și așa mai departe. Locațiile pentru lovituri. Situația în general și așa mai departe", spune suspectul, cu capul plecat.

— "Ai înțeles de ce avea nevoie de coordonate?", continuă anchetatorul. 

— "Da, înțeleg. Îmi dau seama", spune bărbatul care a recunoscut fapta.

Această filială a SBU spune că întreprinde astfel de operațiuni o dată sau de două ori pe zi. Bărbatul reținut fusese cercetat patru zile înainte ca SBU să desfășoare operațiunea de reținere. 

Unii dintre suspecți sunt infiltrați clasici: cetățeni ruși, aduși în regiunea Donbas la începutul războiului, care trăiesc în mijlocul populației. Alții sunt simpatizanți politici. Dar omul care conduce azi, pe care îl numim Serhiy, spune că majoritatea oamenilor spionează pentru bani.

"Sunt din ce în ce mai puțini trădători ideologici", spune el. 

"Chiar și cei care au susținut agresiunea Federației Ruse în 2014 în Donbas, în timpul creării așa-numitelor DPR și LPR (Republicile Populare Donețk și Lugansk) - când au văzut ce s-a întâmplat cu Mariupol, Harkiv, Kiev, Bucha și alte zeci și sute de localități, au început să-și schimbe viziunea asupra lumii despre Rusia", adaăugă Serhiy. 

Suspectul din acest weekend îi spune anchetatorului că i s-au oferit doar 80 de lei (500 de grivne) în schimbul unor informații ce serveau forțelor rusești în a-și alege punctele pe care să le lovească cu rachete. El mai precizează că a fost recrutat prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram de cineva care s-a identificat drept "Nikolai".

Anchetatorul citește schimburile lor de mesaje.

"Ai făcut o treabă bună ieri. Aceleași informații sunt necesare astăzi. Fotografii, videoclipuri, locațiile militarilor. Cât timp durează obținerea informațiilor?", a scris Nikolai.

"Am înțeles, am înțeles. Va dura de la o oră și jumătate până la două", a răspuns suspectul. 

"Ok, aștept. Fii atent la camere ca să nu te vadă. Fă fotografii și videoclipuri în secret", a răspuns Nikolai. 

Anchetatorul îi explică suspectului că îi confiscă telefonul.

"Pe cine sun pentru a informa despre detenția ta?", întreabă anchetatorul.

"Mama mea", spune suspectul.

— Îți amintești numărul?

— Există un număr în telefon.

Apoi bărbatul este condus la mașina nemarcată a SBU. Serhiy spune că va fi transferat în vest, la Dnipro, unde va fi judecat. Dacă se dovedește că spionajul lui a dus la moarte sau la "consecințe grave", o condamnare l-ar putea trimite la închisoare pentru tot restul vieții, mai precizează Serhiy.

"Aceste rachete vin la coordonatele care sunt transmise de astfel de criminali", mai zice acesta. "Oamenii mor din cauza acestor rachete. Soldații noștri sunt uciși, iar civilii sunt uciși", continuă Serhiy. 

Acesta mai spune că încearcă să-și controleze furia, dar că este greu să nu ia personal aceste trădări. 

"De fiecare dată când arestez pe cineva ca el, știu un lucru: eu sunt de aici. Cei dragi, toate rudele mele, sunt din Lyman" - un oraș din apropiere care a fost supus bombardamentelor rusești de câteva săptămâni.

"În acest moment, nu au unde să locuiască, nu au nimic. Nu au unde să se întoarcă. Îmi amintesc de fiecare dată. Îmi amintesc de fiecare dată gara Kramatorsk", spune el, referindu-se la un atac aerian rusesc din aprilie care a ucis cel puțin 50 de oameni. (sursa: CNN)

Vedeți video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.