Germania începe să renunțe la aplicarea iresponsabilă a politicilor ecologiste. Anunțul ministrului Economiei cu privire la utilizarea cărbunelui


Germania începe să renunțe la aplicarea iresponsabilă a politicilor ecologiste. Anunțul ministrului Economiei cu privire la utilizarea cărbunelui

Germania va lua măsuri de urgenţă pentru a-şi asigura aprovizionarea în faţa recentelor reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti. Printre măsuri figurează și o utilizare sporită a cărbunelui, a anunţat duminică Guvernul. Utilizarea gazului pentru producţia de energie şi industrie va fi redusă, iar umplerea instalaţiilor de stocare va fi prioritară până la iarnă, informează Agerpres

''Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult'', explică Ministerul Economiei într-un comunicat, citat de AFP.

În acest scop, reţeaua de centrale pe cărbune care fac parte din rezerva de energie electrică va fi recondiţionată pentru a putea fi activată "pe termen scurt", ceea ce, potrivit ministrului Economiei şi Energiei, Robert Habeck, se va întâmpla imediat ce legea respectivă va trece de procedura parlamentară, relatează EFE.

''Trebuie să fim sinceri, acest lucru înseamnă mai multe centrale electrice pe cărbune pentru o perioadă de tranziţie. Este o situație ce mă lasă cu un gust amar, dar e necesar să reducem consumul de gaze'', a declarat ministrul, membru ecologist al coaliţiei guvernamentale de centru-stânga din Germania.

La începutul actualei legislaturi, Guvernul de coaliţie format din social-democraţi, verzi şi liberali a urmărit să accelereze calendarul pentru eliminarea planificată a cărbunelui până în 2038, dar a anticipat încă din luna mai că ar putea fi necesară prelungirea perioadei de activitate în faţa crizei energetice.

Pachetul de măsuri anunţat duminică include, de asemenea, un sistem de "licitaţie" pentru vânzarea gazelor utilizate în industrie, care, potrivit Berlinului, va contribui la reducerea consumului în acest sector puternic al ţării. De asemenea, mecanismul va compensa companiile care pun gazul la dispoziţia pieţei în situaţii de penurie.

Noi credite de la banca de stat KfW ar trebui, de asemenea, să fie rezervate pentru a asigura umplerea rezervelor de gaz ale ţării, aflate în prezent la 56%.

Conform noilor reguli adoptate după izbucnirea războiului din Ucraina, depozitele germane trebuie să fie pline în proporţie de 65 % până la 1 august, 80 % până la 1 octombrie şi 90 % până la 1 decembrie.

''Securitatea aprovizionării este garantată", dar "situaţia este gravă", a rezumat Habeck, care are şi rangul de vicecancelar.

Habeck a propus, de asemenea, măsuri de reducere a consumului de energie în sectorul privat, cum ar fi o plafonare a încălzirii casnice. Dar cancelarul Olaf Scholz a declarat vineri, într-un interviu acordat DPA, că nu este de acord să discute despre "măsuri individuale" fără a avea un plan general.

Între timp, Partidul Democraţilor Liberi (FDP) - al treilea partid din coaliţia guvernamentală - a cerut Germaniei să revină asupra interdicţiei privind fracturarea, un proces controversat prin care petrolul şi gazele sunt extrase din rocile de şist cu ajutorul substanţelor chimice şi al presiunii.

''După cum arată studiile ştiinţifice, în conformitate cu standardele moderne de securitate, fracturarea nu provoacă daune relevante pentru mediu'', a declarat directorul parlamentar al FDP, Torsten Herbst, pentru ziarul Welt am Sonntag.

Gazprom a redus cu 60% în ultimele zile livrările prin Nord Stream 1 din Marea Baltică invocând o problemă tehnică. Compania energetică rusă de stat a justificat oficial acest lucru prin faptul că au existat întârzieri în repararea turbinelor compresoarelor de către compania Siemens Energy, relatează DPA.

Dar Guvernul german precizează că de fapt este vorba despre o "decizie politică" a Kremlinului, menită să influenţeze relațiile dintre Moscova şi ţările occidentale pe tema războiului din Ucraina.

În pofida războiului Rusiei contra Ucrainei, Germania continuă să importe aproape 35% din gazele sale din Rusia. Această proporţie era de 55% înainte de februarie, luna în care Putin a declanșat războiul la scară largă împotriva Ucrainei, potrivit AFP. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.