VIDEO. Cel mai valoros „AUR” din cariera fabuloasă a lui David Popovici: „părinții”. „Nu m-au presat niciodată!” / „Îmi place să zic că i-am ales bine pe ai mei. Că mi-am ales bine părinții”


VIDEO. Cel mai valoros „AUR” din cariera fabuloasă a lui David Popovici: „părinții”. „Nu m-au presat niciodată!” / „Îmi place să zic că i-am ales bine pe ai mei. Că mi-am ales bine părinții”

Formidabilul înotător român David Popovici a devenit, la Budapesta, dublu campion mondial la doar 17 ani, electrizând opinia publică din țară și străinătate, adunând elogii și felicitări nu doar pentru performanțele sale sportive uluitoare, unice în istoria românească a acestui sport, ci și pentru maturitatea, coerența, modestia, decența și inteligența sa. 

Printre comentariile elogioase s-au strecurat și câteva mai răutăcioase sau critice care au invocat vârsta prea fragedă a campionului și faptul că acesta și-ar fi sacrificat copilăria pentru aurul unor medalii. 

David respinge însă categoric varianta unui sacrificiu, explicând că a fost alegerea lui să facă sport de performanță, că nu a fost obligat sau forțat de nimeni în acest sens, ci doar susținuți de niște părinți minunați care nu ar fi avut absolut nicio problemă dacă ar fi decis să renunțe. 

Într-un interviu acordat Amaliei Enache la scurt timp după performanțele de la Roma din iulie 2021, care l-au propulsat în atenția opiniei publice (mai multe detalii AICI), David Popovici le-a conturat un portret fascinant și emoționant părinților săi, Georgeta și Mihai Popovici, arătând că atât performațele sale, cât felul admirabil în care se prezintă în fața publicului au legătură strânsă cu acești „oameni simplii, cu bun simț și educați”. 

David Popovici: „Aveam prea multă energie și trebuia să găsesc un loc în care s-o consum, să vin acasă puțin mai obosit, să nu-i mai terorizez pe ai mei chiar așa de tare. (…) A devenit o chestie mai serioasă pe la 7-8 ani când m-am decis că vreau să fac de performanță…Ai mei doar mi-au arătat ce trebuie să fac. Și m-am ținut pentru că mi-a plăcut. Dacă aș fi spus că nu-mi mai place, ai mei nu ar fi avut nicio treabă, mă scoteau imediat. Și asta m-a ajutat foarte mult: faptul că nu m-au presat niciodată! Pentru că mi-a plăcut m-au susținut foarte mult. Iar la concursuri îmi făceau și bannere cu „David, the Dolphin Boy” sau niște chestii destul de penibile. Mie îmi plăceau. Acum le consider penibile, dar mie îmi plăceau și mă făceau să mă simt foarte special…eram locul 30-40 când am început eu să merg la concursuri pe bune…(…) Au mai apărut și alți oameni pe parcurs, firește, antrenorul, dar numai datorită lor am putut să ajung aici, să gândesc în felul în care gândesc și să privesc lumea în felul ăsta”. VIDEO integral la finalul textului.

Întrebat de unde vin maturitatea și profunzimea pe care le-a remarcat toată lumea, David a răspuns fără de ezite: „De la ai mei. Sunt niște oameni simplii, cu bun simț și educați. (…) De la ai mei am învățat întotdeauna să mă bucur de ceea ce fac, fie că e înot, muzică sau baschet – dacă mi-ar fi plăcut baschetul. (…) Trece destul de repede ziua mea pentru că am o rutină, o rutină care îmi place (două antrenamente pe zi, școală, teme, prietena mea, cu care mă văd sau vorbesc la telefon). La un moment dat mă satur de ea (de rutină) și atunci plec într-o vacanță. (…) Îmi place să zic că i-am ales bine pe ai mei. Că mi-am ales bine părinții (1h, 1min). Mama e foarte umană, empatică și înțelege imediat oamenii, fiind psiholog, înțelege ce nevoi au și vrea întotdeauna să ajute. Tata e și el la fel, numai că e genul mult mai rațional, îi place să vadă partea logică a lucrurilor, dar are și momente când se sensibilizează. Eu sunt o combinație a lor”.

David Popovici mai spune că problemele mai delicate le discută mai mult cu mama sa: „Ea mă lua la serviciu când eram mai mic. Lucra într-un centru de plasament pentru copii cu autism, pentru copii abandonați. Am înțeles de mic că nu sunt cu nimic mai presus față de niciun copil, indiferent în ce mediu a crescut. M-a schimbat foarte mult faptul că mă ducea acolo. Am simțit că au nevoie de căldură. Trebui să simtă o figură-două care să poată să-I ofere confort și siguranță, așa cum aveam eu acasă. Ai nevoie de cineva care să aibă grijă de tine, iar asta te poate afecta pe termen lung”. 

David Popovici a devenit, miercuri seară, la Budapesta, al doilea sportiv din istoria natației care a reușit să câștige și proba de 100 de metri liber, și cea de 200 de metri liber la aceeași ediție a Campionatului Mondial. Precedentul înotător care a izbutit o astfel de performanță este americanul Jim Montgomery, care obținea medalia de aur în ambele probe în 1973, acum 49 de ani, secolul trecut, la chiar prima ediție a Mondialelor de natație.

David Popovici (CS Dinamo), debutant la Mondialele de seniori, a adus primele două titluri mondiale în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. România mai are două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001). Bilanţul României la Mondiale este acum de patru medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

Foto sus (David și părinții): DIGIsport.ro



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.