Tensiunile dintre Bulgaria și Rusia iau amploare. Ultimatul Moscovei în privința expulzării a 70 de diplomați ruși acuzați de spionaj a fost respins ferm de premierul Petkov. Kremlinul amenință cu închiderea Ambasadei și acuză Sofia că acționează la „cererea unor forțe externe”


Tensiunile dintre Bulgaria și Rusia iau amploare. Ultimatul Moscovei în privința expulzării a 70 de diplomați ruși acuzați de spionaj a fost respins ferm de premierul Petkov. Kremlinul amenință cu închiderea Ambasadei și acuză Sofia că acționează la „cererea unor forțe externe”

Premierul bulgar interimar Kiril Petkov a respins categoric, vineri, ultimatumul pe care i l-a dat Rusia cu privirea la revocarea, până la prânz, a deciziei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi. 

Totodată, Pektov, al cărui guvern a fost demis prin moțiune de cenzură, l-a prezentat pe ministrul de Finanţe Assen Vassilev drept succesorul său în funcție, scrie Reuters.

Marți, Petkov anunța expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, precizând că ambasadorului Moscovei, Eleonora Mitropanova, i-a fost transmisă o informare verbală și o listă cu numele celor care „trebuie să părăsească teritoriul Bulgariei până pe 3 iulie, orele 24:00”. Potrivit autorităților de la Sofia, citate de EURACTIV.bg, diplomații ruși ar fi implicați în activități de spionaj și atacuri hibride pe teritoriul țării gazdă. (Podul a relatat despre asta AICI)

Decizia a amplificat tensiunile dintre Rusia şi Bulgaria, ţări cu relaţii tradiţional bune, dar care s-au degradat după ce premierul Kiril Petkov, un proeuropean cu studii Harvard a susţinut ferm Ucraina în urma agresiunii ruse.

Rusia consideră că decizia expulzării celor 70 de diplomaţi a fost luată de guvernul bulgar „la cererea unor forţe externe” şi a transmis joi Bulgariei un ultimatum ca până vineri la prânz să revină asupra acestei decizii, ameninţând în caz contrar şi-ar putea închide ambasada de la Sofia.

Într-un mesaj video, Petkov a catalogat atitudinea Rusiei drept inacceptabilă. „Nu vom permite ca Bulgaria să o ia pe un drum greşit (...) Nu le vom permite diplomaţilor străini să dea ultimatumuri statului bulgar (să le îndeplinească cererile până vineri) la prânz”, a spus premierul interimar.

Socialiştii bulgari, care au făcut parte din coaliţia lui Petkov, l-au acuzat pe acesta că a luat singur decizia de a expulza diplomaţii ruşi, pe care ei o consideră nejustificată, şi au anunţat că din acest motiv nu vor susţine un nou guvern condus de actualul premier.

Vineri dimineaţă, socialiştii au cerut parlamentului să voteze revocarea expulzării diplomaţilor ruşi, pentru a salva astfel relaţiile cu Moscova. Însă cel mai mare partid de opoziţie, formaţiunea conservatoare GERB a fostului premier Boiko Borisov, a transmis că susţine decizia de expulzare a diplomaţilor ruşi.

Petkov speră că partidul său va rămâne la guvernare şi vor fi evitate noi alegeri anticipate dacă renunţă la o nouă nominalizare şi propune ca altcineva să fie premier. De altfel, după anunţarea noii propuneri de premier din partea formaţiunii sale, socialiştii au spus că sunt totuşi dispuşi să negocieze.

Între timp, după mesajul lui Petkov, ambasadoarea Mitrofanova a anunţat că va cere Moscovei închiderea ambasadei ruse din Bulgaria.

Surse: Agerpres.ro, Reuters, Podul

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.