Dosarul ”Coroana”. Regele Mihai, cel mai supravegheat obiectiv al Securității


Dosarul ”Coroana”. Regele Mihai, cel mai supravegheat obiectiv al Securității

Regele Mihai citind unul din dosarele care compuneau ”Dosarul Coroana”. 

Urmărit de Securitate în exil timp de 43 de ani, Regele Mihai a avut trei nume de cod. "Străinul", "Leon" și "Rex". A fost cel mai supravegheat obiectiv al Securității pentru că reprezenta un pericol la adresa sistemului. Ca să fie trădarea completă a fost interzis și de americani care semnaseră tratate diplomatice cu Ceaușescu. Ce-o fi fost în sufletul Regelui Mihai când, pe toate ecranele lumii, verișoara, Regina Elisabeta a II-a, îl plimba în caleașca personală pe Ceaușescu?!

Dosarul "Coroana" dezvăluie nu numai importanța obiectivului pentru securitate, ci și presiunile diplomatice ale diferitelor guverne, nu numai comuniste, pentru a împiedica acțiunile regelui și a-l cenzura. În 1948 a călătorit la Londra, unde a declarat nul actul de abdicare și a povestit cum a fost șantajat cu moartea a 1000 de tineri să abdice. Apoi a plecat în America să pună bazele Comitetului Național Român, un guvern în exil, cu care a și încercat să convingă țările occidentale să nu gireze guvernul criminal de la București. În SUA s-a întâlnit cu Președintele Truman care i-a oferit 60 de mii de dolari pe an și o reședință cu servitori, în schimbul anonimatului. Regele Mihai a refuzat. În 1953, când este audiat de Congresul American, spune: "Aș vrea să vă arăt că la cel mai mic semn de încurajare din partea Vestului, am făcut tot ce mi-a stat în putință să arătăm lumii că noi nu ne-am dorit acest comunism!" Ni-l dorise însă nu numai Estul ci și Vestul, prin diplomatica acceptare.

Mesajele Regelui Mihai de la Radio Europa Liberă au menținut vie speranța românilor. A venit însă și momentul interzicerii lor. Tot din motive diplomatice. O expresie care acceptă și acoperă trădarea. Diplomatic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.