Un expert avertizează că Taiwanul e mult mai vulnerabil decât Ucraina în calea războiului informațional. Efectele propagandei chineze: Mulți taiwanezi au precizat că s-ar putea preda în cazul unui conflict militar cu China


Un expert avertizează că Taiwanul e mult mai vulnerabil decât Ucraina în calea războiului informațional. Efectele propagandei chineze: Mulți taiwanezi au precizat că s-ar putea preda în cazul unui conflict militar cu China

Tacticile de război cognitiv ale Chinei împotriva Taiwanului includ răspândirea mesajelor anti-SUA și anti-Japonia pentru a vulnerabiliza apărarea psihologică a taiwanezilor, a declarat ieri un expert în războiul informațional, ne referim la Shen Pao-yang, profesor al Școlii de Criminologie a Universității Naționale din Taipei.

Majoritatea tinerilor taiwanezi nu adoptă o atitudine pro-China, motiv pentru care, în loc să trimită mesaje pro-China, Beijingul și-a îndreptat atenția pe direcționarea neîncrederii taiwanezilor în SUA, a zis Shen Pao-yang. 

Spre deosebire de Ucraina, care a identificat rapid unitățile de tip "Coloana a cincea" aflate în țară, Taiwanul ar putea să nu poată face acest lucru dacă ar izbucni un război cu China, a avertizat acesta. 

Infiltrații "Coloanei a cincea" și colaboratorii locali ar putea cauza probleme majore prin răspândirea dezinformării în timpul unui război, a mai zis expertul în războiul informațional. 

Apărarea psihologică a taiwanezilor este cel mai important factor de luat în considerare atunci când se fac ipoteze despre un război, a spus Shen, adăugând că mulți taiwanezi au precizat că s-ar putea preda în cazul unui conflict militar cu China, ceea ce ar lăsa alte țări neputincioase chiar dacă ar dori să ajute Taiwanul.

Shen a spus că obișnuia să pledeze pentru expunerea unor astfel de tactici de război cognitiv, dar ele pot fi dezvăluite doar prin investigații judiciare, care necesită temeiuri legale.

Este necesar un nou mecanism, deoarece Biroul de Investigații Criminale poate urmări doar acuzații de evaziune fiscală sau poate lansa investigații bazate pe Legea privind controlul spălării banilor, care ar putea avea doar o legătură indirectă cu vreun caz ce ține de războiul cognitiv, a spus Shen. 

Shen a precizat că îi aude adesea pe tineri spunând că ar dori să primească informații din diverse surse, inclusiv din China, Japonia și SUA, înainte de a trage vreo concluzie, aceștia menținând în tot acest timp o poziție neutră.

Expertul în războiul informațional a completat în acest context că "poziția neutră" indică o lipsă de conștientizare privind inamicul, adăugând că expunerea tacticilor Chinei ar fi ineficientă dacă nu sunt dezvoltate mai întâi conștientizarea și apărarea psihologică în rândul cetățenilor, mai ales în cazul tinerilor.

Fostul consilier al Consiliului Național de Securitate, academicianul Lee Der-tsai, a declarat că oficinele chineze de propagandă au difuzat o informație falsă potrivit căreia taiwanezii au sărbătorit asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe. Dezinformarea a avut rolul de a crea disensiuni între Taiwan și Japonia și de a alimenta un climat de discordie socială în Taiwan.

Taiwanul trebuie să fie pregătit pentru astfel de operațiuni și "să își sporească imunitatea împotriva dezinformării", a adăugat acesta. (sursa: Taipei Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.