China amenință SUA că vor exista "consecințe" în cazul în care Pelosi va vizita Taiwanul


China amenință SUA că vor exista "consecințe" în cazul în care Pelosi va vizita Taiwanul

Un purtător de cuvânt al Guvernului chinez a avertizat SUA că vor exista "consecințe" dacă președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, va efectua o vizită în Taiwan. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a avertizat-o marți pe Pelosi să nu continue cu planul de a vizita Taiwanul. Un articol al Financial Times a susținut că democrata din California plănuiește să viziteze Taiwanul în august. Pelosi ar fi cel mai înalt oficial american care a vizitat Taiwanul de când fostul președinte al Camerei, Newt Gingrich, a aranjat o escală de trei zile în 1997.

"Ne opunem ferm oricărei forme de interacțiune oficială între SUA și regiunea Taiwan", a spus Zhao.

"Dacă Președintele Pelosi vizitează Taiwan, ar încălca grav principiul unei singure Chine și prevederile celor trei comunicate comune China-SUA și ar dăuna suveranității și integrității teritoriale a Chinei", a completat acesta. 

"SUA nu ar trebui să aranjeze o vizită a președintelui Pelosi în regiunea Taiwan și trebuie să oprească interacțiunile oficiale cu Taiwan", a adăugat Zhao. 

"În cazul în care partea americană insistă să procedeze în sens contrar, China va lua măsuri puternice și hotărâte pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială. SUA trebuie să își asume întreaga responsabilitate pentru orice consecințe care decurg", a avertizat oficialul chinez. 

Deși actualul Guvern chinez nu a guvernat niciodată Taiwanul, acesta pretinde suveranitatea asupra insulei, pe care o consideră parte a teritoriului său în baza principiului "o singură China". Tensiunile dintre SUA și China cu privire la Taiwan au crescut de când președintele Joe Biden a preluat mandatul, asta în timp ce locuitorii insulei și-au exprimat îngrijorarea tot mai mare cu privire la viitorul lor după ce Rusia a atacat Ucraina la scară largă, existând temeri că Beijingul va proceda în mod similar în cazul Taiwanului. 

Zhao a avertizat-o anterior pe Pelosi să nu viziteze Taiwan în aprilie, spunând că o călătorie în regiune va forța China "să ia măsuri puternice ca răspuns pentru a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială", potrivit Reuters. Deși Pelosi nu anunțase o călătorie în Taiwan, aceasta a fost nevoită din pricina COVID-19 să amâne o călătorie planificată în Asia, care ar fi putut include o vizită pe insulă, în luna aprilie.

Pelosi are o istorie privind declarațiile critice referitoare la Guvernul chinez, în special în legătură cu istoricul comuniștilor chinezi în domeniul drepturilor omului. Ea a vorbit de multă vreme pe tema tratamentului la care e supusă de Beijing minoritatea etnică uigură din regiunea Xinjiang, Guvernul american declarând oficial că este vorba despre un genocid. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Taiwan, Joanne Ou, a declarat marți pentru Newsweek că Guvernul de la Taipei nu a primit informații despre pretinsul plan al lui Pelosi de a efectua o vizită, deși planificarea unei posibile vizite va fi probabil ținută secretă. De asemenea, Pelosi nu a confirmat public că are vreun plan să viziteze Taiwanul. 

Cu toate acestea, articolul Financial Times citează două surse anonime familiare cu situația care susțin că oficialii din administrația Biden sunt la curent cu planurile de călătorie și au părerile împărțite dacă o astfel de vizită ar trebui să aibă loc sau nu. 

Unii oficiali ai administrației Biden ar fi susținut că vizita lui Pelosi ar fi fost mai ușor de justificat dacă ar fi avut loc în aprilie, pe fondul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei – un eveniment pe care mulți l-au folosit în cadrul unor paralele cu o potențială invazie chineză asupra Taiwanului. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.