Un fost șef de la Pentagon a răbufnit: "Suntem o piață liberă, dar nu ar trebui să fim și neghiobi! Congresul doarme la volan!". China profită în SUA de o breșă imensă de securitate


Un fost șef de la Pentagon a răbufnit: "Suntem o piață liberă, dar nu ar trebui să fim și neghiobi! Congresul doarme la volan!". China profită în SUA de o breșă imensă de securitate

Congresul probabil că "doarme la volan" de-i permite Chinei să cumpere aproape 81.000 de hectare de teren agricol pe teritoriul SUA, a declarat pentru Fox News un fost oficial de top al Forțelor Aeriene. 

Un producător chinez de produse alimentare, Fufeng Group, a achiziționat recent 150 de hectare de teren agricol la 25 de kilometri de Baza Forțelor Aeriene Grand Forks din Dakota de Nord, care găzduiește un program de drone extrem de important. Oficialii militari și parlamentari de-ai ambelor partide și-au exprimat îngrijorarea după această achiziție, iar Nicolas Chaillan, care a fost anterior ofițer-șef de software al Forțelor Aeriene, a spus că nu a văzut Congresul luând măsuri pentru a opri astfel de achiziții.

"Este aproape ca și cum lăsăm de bunăvoie China să aibă un punct de sprijin masiv în Statele Unite. Desigur, suntem o piață liberă, dar nu ar trebui să fim și imbecili", a spus acesta. 

"Nu ar fi surprinzător dacă Grupul Fufeng ar alege locația datorită proximității față de baza Forțelor Aeriene. E foarte posibil ca Beijingul să acorde prioritate locațiilor apropiate de bazele militare", a continuat Chaillan. 

Maiorul Forțelor Aeriene Jeremy Fix a avertizat că terenul Grupului Fufeng este suficient de aproape încât comunicațiile sensibile legate de programul de drone să poată fi interceptate în secret, ceea ce "ar reprezenta un risc costisitor de securitate națională".

Grupul Fufeng are legături atât cu Guvernul chinez, cât și cu Partidul Comunist Chinez, potrivit Comisiei de revizuire economică și de securitate dintre SUA și China.

Eric Chutorash, directorul operațional al filialei americane a companiei, a declarat că nu se va implica în "vreun fel de activități de spionaj și nu va fi asociat cu o companie care o face". Cu toate acestea, Chaillan a spus că intențiile câtorva indivizi nu schimbă dorința comuniștilor chinezi. 

"Partidul Comunist este foarte bun la spionaj. Ceea ce pot face ei este destul de înfricoșător", a spus fostul oficial al Pentagonului. 

Chaillan a demisionat din postul său militar în septembrie iar, la momentul demisiei, a criticat eșecul armatei de a acorda prioritate investițiilor tehnologice pentru a concura cu Beijingul. El a subliniat în interviul acordat Fox News cât de răbdător poate fi Guvernul chinez. 

"Ei pot investi în acest teren timp de 10, 15, 20 de ani în speranța că vor avea acces la următoarele generații de arme", a spus Chaillan.

Cu toate acestea, Chaillan a spus că entitățile existente chineze de colectare a datelor, adânc înrădăcinate în societatea americană, reprezintă o preocupare mai mare. El a precizat că Beijingul a dobândit un avantaj strategic față de orice națiune pe fondul infracțiunilor sale cibernetice avansate, puternicului aparat de propagandă și platformelor de colectare de date precum TikTok.

"Ei sunt într-adevăr în posesia unei arme de dezinformare și de control în masă al minții oamenilor", a zis Chaillan.

"Companiile precum TikTok sunt un vis devenit realitate pentru Partidul Comunist Chinez. Probabil că suntem îndeajuns de proști încât să lăsăm astfel de lucruri să se întâmple", a continuat acesta. 

El a spus că este "uluitor" faptul că SUA i-au permis celui mai mare adversar să cumpere atât de mult din terenurile sale agricole.

"Te întrebi uneori de ce Congresul doarme la volan. Unii membri ai Congresului au vorbit despre asta, despre temerea că Beijingul va colecta date și alte informații, dar nu văd că se întreprinde vreun fel de acțiune", a menționat Chaillan. 

"Dacă 50% din Congres nu ar avea chiar și acum probleme în a deschide un smartphone și dacă ar înțelege importanța datelor, respectiv a inteligenței artificiale, probabil că ați observa o implicare mult mai largă atunci când vine vorba de confidențialitatea datelor și de asigurarea că Beijingul nu este capabil să fure datele cetățenilor americani", a adăugat Chaillan.

Inacțiunea Americii a permis "Chinei să preia încet, dar sigur o parte din capacitățile-cheie ale armelor care ne vor permite să câștigăm următoarele bătălii", a conchis acesta. (sursa: Fox News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.