WP: Rusia va lansa un satelit spion în sprijinul Iranului, însă îl va folosi inițial împotriva Ucrainei. Planurile Teheranului cu tehnologia pe care o va dobândi


WP: Rusia va lansa un satelit spion în sprijinul Iranului, însă îl va folosi inițial împotriva Ucrainei. Planurile Teheranului cu tehnologia pe care o va dobândi

Un nou satelit pe care Rusia se pregătește să-l lanseze săptămâna viitoare în sprijinul Iranului va spori considerabil capacitatea Teheranului de a spiona ținte militare din Orientul Mijlociu – însă, inițial, Moscova intenționează să folosească satelitul pentru a-și sprijini propriul efort de război împotriva Ucrainei, potrivit unor oficiali occidentali din domeniul securității ce sunt familiarizați cu subiectul, informează Washington Post

Agenția spațială rusă Roscosmos a anunțat că satelitul, numit "Khayyam" după un matematician persan din secolul al XII-lea, va fi lansat pe 9 august în vederea îndeplinirii unui acord negociat cu Iranul pe parcursul a aproape patru ani. Rusia a fost de acord să construiască și să lanseze sistemul Kanopus-V, care va include o cameră de înaltă rezoluție care ar oferi Teheranului capacități fără precedent, inclusiv monitorizarea aproape continuă a instalațiilor-cheie din Israel și Golful Persic.

Însă este posibil ca Iranul să nu poată prelua imediat controlul asupra satelitului. Rusia, care se străduie să-și atingă obiectivele militare în războiul la scară largă împotriva Ucrainei, a transmis Teheranului că intenționează să folosească satelitul timp de câteva luni sau mai mult, cu scopul de a-și spori supravegherea țintelor militare ucrainene, au declarat doi oficiali sub condiția anonimatului. 

Administrația Biden a urmărit îndeaproape eforturile Iranului privind sateliții, care au progresat în paralel cu dezvoltarea de către Teheran a unei flote de rachete mai performante. 

Evoluțiile au loc în momentul în care se reiau discuțiile în capitala Austriei, pe care unii oficiali le descriu drept un efort de ultimă oră de a salva acordul nuclear cu Iranul din 2015. Administrația Biden presează Iranul să revină la respectarea acordului, pe care Teheranul l-a abandonat în esență după ce administrația Trump s-a retras unilateral din acord în 2018.

Lansarea satelitului, programată pe 9 august, reprezintă cel mai recent indicator al cooperării militare și politice sporite dintre Moscova și Teheran. Anunțul referitor la satelitul în cauză vine la două săptămâni după o vizită la Teheran a președintelui rus Vladimir Putin pentru o serie de întâlniri cu liderul suprem iranian Ali Khamenei, care ulterior a salutat "cooperarea pe termen lung" a Guvernului său cu Moscova.

Luna trecută, oficialii americani au dezvăluit că Iranul s-a oferit să furnizeze Rusiei dronele sale de supraveghere pentru a ajuta Kremlinul în războiul său contra Ucrainei. Moscova se confruntă cu o presiune economică intensă din cauza sancțiunilor internaționale și a embargourilor impuse de lumea civilizată asupra tehnologiei sensibile din punct de vedere militar.

Satelitul Khayyam va fi lansat de o rachetă rusă Soyuz de pe stația spațială Baikonur din Kazahstan. Un comunicat Roscosmos a confirmat că lansarea de marți va pune "echipamentele de teledetecție pe orbită, la cererea Republicii Islamice Iran".

Washington Post scria anul trecut despre acordul Rusiei, negociat în secret cu oficiali din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, de a construi și lansa un satelit de teledetecție care să ofere Iranului capacități largi de supraveghere în scopuri militare și civile. Camera satelitului are o rezoluție de 1,2 metri, au spus oficialii de securitate occidentali. Aceasta este cu mult sub calitatea obținută de sateliții-spion americani sau de furnizorii comerciali de imagini prin satelit, dar e o îmbunătățire substanțială față de capacitățile actuale ale Iranului.

Potențial cel mai semnificativ beneficiu, au spus oficialii, va fi capacitatea Iranului de a întrebuința noul satelit în a efectua o supraveghere continuă în locațiile alese de acesta, inclusiv asupra facilităților militare din Israel, rafinăriilor de petrol și asupra altor infrastructuri vitale din statele vecine din Golf.

Încercările Iranului de a lansa pe orbită un satelit militar de recunoaștere au fost parțial eșuate: deși a lansat cu succes în 2020 un satelit militar numit Noor-1, au existat probleme tehnice. În iunie, Iranul a anunțat a doua lansare de succes a unei noi rachete, numită Zuljanah, despre care spune că este concepută pentru a pune viitorii sateliți pe orbită.

Perspectiva unui satelit iranian mai performant a exacerbat anxietatea vecinilor și adversarilor Iranului, precum și în rândul oficialilor militari și de intelligence din Statele Unite. Pe lângă supravegherea militară în scopuri proprii, spun experții, Iranul ar putea împărtăși imaginile cu grupurile de miliție pro-iraniană din regiune. Printre aceștia se numără rebelii Houthi care luptă cu forțele guvernamentale susținute de Arabia Saudită în Yemen, luptătorii Hezbollah din sudul Libanului și milițiile șiite din Irak și Siria. Milițiile pro-iraniene au avut legături cu atacurile repetate cu rachete și drone asupra bazelor militare irakiene care găzduiesc trupe și instructori militari americani.

Iranul se află de multă vreme sub o supraveghere continuă exercitată de SUA și Israel prin camere de înaltă rezoluție. 

"Acesta este evident un pericol clar și prezent pentru Statele Unite și aliații noștri din Orientul Mijlociu și din străinătate. Pe măsură ce Iranul își perfecționează arsenalul de rachete – de la rachete cu rază scurtă, medie, respectiv o rază mai lungă, respectiv dispune de o capacitate UAV în creștere în Orientul Mijlociu – capacitatea de a sincroniza acele capabilități cu capabilitățile și supravegherea conferite de satelit nu va face decât să crească letalitatea amenințării iraniene", a zis Richard Goldberg, un analist de top pe subiectele ce țin de Iran și care și-a desfășurat activitatea în Consiliul de Securitate Națională pe vremea administrației Trump, iar acum e consilier principal al Fundației pentru Apărarea Democrației, un think tank de la Washington.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.