Atacurile ucrainene seamănă panica printre ocupanții ruși din Crimeea: noi explozii la bazele militare ale invadatorilor


Atacurile ucrainene seamănă panica printre ocupanții ruși din Crimeea: noi explozii la bazele militare ale invadatorilor

Mai multe explozii au zguduit, marți, un depozit de muniții și au perturbat circulația trenurilor în Crimeea anexată Rusiei, acesta fiind cel mai recent incident de acest fel într-o regiune pe care Moscova o folosește ca linie de aprovizionare pentru războiul din Ucraina.

Kievul a sugerat, din nou în mod batjocoritor, o implicare proprie care, dacă se va dovedi adevărată, nu va face altceva decât să demonstreze, fără doar și poate, creșterea capacității sale de a lovi și mai adânc în teritoriul Rusiei, schimbând potențial dinamica conflictului vechi de șase luni.

Numind incidentul „sabotaj”, Moscova a confirmat faptul că două persoane au fost rănite iar traficul feroviar a fost oprit și aproximativ 2.000 de persoane dintr-un sat din apropiere au fost evacuate.

Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, pe care Rusia a confiscat-o Ucrainei în 2014 într-o mișcare nerecunoscută de majoritatea țărilor, este baza flotei Rusiei de la Marea Neagră și o locație extrem de populară vara, ca stațiune de vacanță.

Săptămâna trecută, o altă serie de explozii a afectat o altă bază aeriană militară de pe coasta de vest a Crimeei, provocând pagube mari și distrugând mai multe avioane de război rusești.

În incidentul de marți, o substație de electricitate a luat foc în apropierea orașului Dzhankoi din nordul Crimeei, potrivit imaginilor difuzate la televiziunea de stat rusă, care a arătat explozii la orizont, despre care autoritățile au spus că au fost provocate de detonarea depozitelor de muniție. 

Agenția rusă de presă RIA Novostny a anunțat că șapte trenuri de pasageri au fost întârziate și că traficul feroviar pe o parte a liniei din nordul Crimeei a fost suspendat, fapt care i-ar putea perturba Rusiei capacitatea de a-și sprijini trupele din Ucraina cu hardware militar.

Ucraina nu a confirmat sau negat oficial responsabilitatea pentru exploziile din Crimeea, deși oficialii săi au aplaudat în mod deschis incidentele de pe teritoriul care, până săptămâna trecută, părea în siguranță în stăpînirea Moscovei, dincolo de raza de atac a armelor ucrainene.

După noile explozii de marți, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak și șeful personalului, Andriy Yermak, s-au bucurat amândoi pe rețelele de socializare, numind acțiunea o ”operațiune de demilitarizare”, o ironie evidentă strâns legată de cuvântul pe care Rusia îl folosește pentru a-și justifica invazia.

„Crimeea normală înseamnă Marea Neagră, munți, recreere și turism, iar Crimeea ocupată de ruși înseamnă explozii de depozite și risc mare de moarte pentru invadatori și hoți. Demilitarizarea în acțiune”, a scris Podolyak pe Twitter.

„Operațiunea de „demilitarizare” în stilul precis al Forțelor Armate ale Ucrainei va continua până la eliberarea completă a teritoriilor Ucrainei. Soldații noștri sunt cei mai buni sponsori ai bunei dispoziții”, a scris și Yermak pe Telegram.

După exploziile recente, de marți, coloane de fum au fost văzute ridicîndu-se de la o bază aeriană militară rusă din apropierea localității Hvardiyske din centrul Crimeei. 

Kievul urmărește să perturbe liniile de aprovizionare rusești înainte de un contraatac ucrainean planificat. Bazele Rusiei din Crimeea se află în principal în afara razei principalelor rachete pe care țările occidentale recunosc că le-au oferit spre folosință Ucrainei, dând de înțeles că armata Kievului a dobândit o nouă capacitate de luptă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.