Deși Beijingul e la cuțite cu Washingtonul, cea mai mare companie petrolieră de stat chineză a ajuns la achiziții record de țiței american, timp în care a scăzut abrupt achiziționarea de petrol rusesc


  • ACP
  • Aug 17, 2022 16:47
  • 930
Deși Beijingul e la cuțite cu Washingtonul, cea mai mare companie petrolieră de stat chineză a ajuns la achiziții record de țiței american, timp în care a scăzut abrupt achiziționarea de petrol rusesc

O schimbare absolut neașteptată pe piața internațională a petrolului a apărut în luna iulie, după frenezia cumpărării petrolului rusesc, din primăvara, de către China, ceea ce a oferit o susținere financiară extraordinar de binevenită pentru Rusia, al cărei buget are de făcut față atât cheltuielilor de război cât și sancțiunilor economice occidentale. Luna trecută China și-a crescut masiv achizițiile de petrol american, la un nivel maxim pentru ultimele 18 luni, potrivit companiei de analiza Vortexa, timp în care și-a scăzut masiv volumul de petrol achiziționat din Rusia.  

Dacă în lunile mai și iunie petrolierele au adus din Statele Unite în China aproximativ 60.000 de barili de petrol pe zi, în iulie au venit 330.000 de barili de petrol american pe zi și se așteaptă ca în toamnă să crească în continuare cererea de petrol a rafinăriilor chinezești care aparțin gigantului petrolier de stat Sinopec.  

Tot în iulie China si-a redus importurile din Rusia, compania Sinopec preluând doar trei încărcături din Orientul îndepărtat al Rusiei, după ce a primit aproximativ 14 încărcături în mai, respectiv alte 14 în iunie.

Petrolul american (WTI) se tranzacționează cu o reducere semnificativă față de țițeiul Brent, care este reperul internațional, ceea ce a contribuit la creșterea exporturilor americane la un nivel record în iulie. Analiștii Vortexa au arătat într-un raport publicat luni că "programele de transport naval al petrolului indică faptul că apetitul chinez pentru țițeiul american a rămas puternic în această lună", deși există temerea că economia mondială a intrat în recesiune, ceea ce înseamnă că și consumul de combustibil ar trebui să scadă în lunile următoare.(sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.