Finlanda limitează drastic numărul de vize pentru cetățenii ruși. Sanna Marin explică decizia: "Rușii de rând nu au început războiul, dar, în același timp, trebuie să realizăm că ei susțin războiul"


Finlanda limitează drastic numărul de vize pentru cetățenii ruși. Sanna Marin explică decizia: "Rușii de rând nu au început războiul, dar, în același timp, trebuie să realizăm că ei susțin războiul"

Începând cu 1 septembrie, Finlanda îi va limita pe cetățenii ruși la 500 de întâlniri pe zi pentru solicitarea vizei, au declarat autoritățile din țara nordică. Numărul de vize acordate era deja mult mai mic decât înainte de pandemie și de război. În iulie, Finlanda a acordat doar 16.000 de vize rușilor, față de 92.100 în aceeași lună din 2019, au arătat statisticile Ministerului de Externe.

Mișcarea este menită să pedepsească Moscova pentru decizia de a continua războiul contra Ucrainei. Guvernul finlandez redusese deja la 1.000 numărul de programări pe zi pentru cetățenii ruși. 

Din cele 500 de programări pe zi, autoritățile finlandeze vor permite doar utilizarea a 100 pentru vizele turistice, potrivit lui Jussi Tanner, directorul general pentru servicii consulare al Ministerului finlandez al Afacerilor Externe.

Finlanda a fost pentru multă vreme o destinație de călătorie populară pentru ruși. În 2013, înainte ca Rusia să invadeze și, ulterior, să anexeze Crimeea, rușii reprezentau 75% din cele 13 milioane de treceri pe la granița de est a Finlandei, potrivit lui Tanner.

Numărul cererilor de viză respinse în cazul rușilor a crescut de zece ori din 2019 și a ajuns acum la aproximativ 15%, a spus Tanner.

Sanna Marin, premierul finlandez, a spus că, deși recunoaște că problema nu este "alb-negru" și sunt mulți ruși care nu susțin invazia, un număr semnificativ de cetățeni din Europa sunt frustrați când văd "rușii călătorind ca și cum nimic nu s-a întâmplat".

"Rușii de rând nu au început războiul, dar, în același timp, trebuie să realizăm că ei susțin războiul", a precizat luni Sanna Marin, pe parcursul unei conferințe de presă susținute la Oslo. 

"Cred că nu este corect ca cetățenii ruși să poată călători, să intre în Europa, să intre în spațiul Schengen, să fie turiști, să vadă obiectivele turistice în timp ce Rusia ucide oameni în Ucraina. Este greșit!", a mai zis aceasta. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.