Un jurnalist din Donețk aruncă în aer toată construcția FSB privind uciderea Dariei Dughina: soțul „spioanei-asasine” este unul dintre separatiștii pro-ruși care au organizat controversatul referendum din mai 2014 / În urma acestuia, așa-zisa Republică Populară Donețk și-a declarat independența


Un jurnalist din Donețk aruncă în aer toată construcția FSB privind uciderea Dariei Dughina: soțul „spioanei-asasine” este unul dintre separatiștii pro-ruși care au organizat controversatul referendum din mai 2014 / În urma acestuia, așa-zisa Republică Populară Donețk și-a declarat independența

Într-o postare pe contul său de Telegram, jurnalistul ucrainean Denis Kazansky (Денис Казанський/Telegram, originar din Donețk) dezvăluie că soțul celei despre care Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) spune că ar fi amplasat și detonat bomba din mașina Dariei Dughina (Natallia Vovk, trimisă chipurile în „misiune” de serviciile secrete ucrainene în Rusia împreună cu copilul său) este un binecunoscut separatist pro-rus din regiunea Donețk. 

Mai mult, Andrej Sergeevich Vovk, soțul, ar fi fost implicat chiar în organziarea referendumului separatist din Donețk în mai 2014, arată Kazansky care publică și o fotografie a soților Vovk. Dezvăluirea aruncă practic în aer toată construcția FSB care acuzase serviciile secrete ucrainene de implicare în asasinarea Dariei Dughina. 

„Ahahahaha, soțul Natalliei Vovk, pe care Rusia a acuzat-o că a ucis-o pe Daria Dughina, este organizatorul "referendumului DPR" (așa-zisa Republică Populară Donețk) din 2014 de la Mariupol. El apare pe site-ul Peacemaker. Stirlitz nu a fost niciodată atât de aproape de eșec. Iată ce înseamnă să faci în grabă atâtea falsuri în doar două zile. Puteai să aștepți cel puțin o săptămână și să te pregătești mai bine. Nu-i spuneți lui Dughin, că va face un atac de cord”, scrie  Denis Kazansky pe canalul său de Telegram. 

Referendumul controversat la care face referire jurnalistul a fost organizat pe 11 mai 2014 iar în urma acestuia „Republica Populară Donețk” și-a declarat unilateral independența.

 

 

Suspiciunile privind o posibilă implicare a FSB (sau a altor servicii secrete ruse) în atentatul de sâmbătă seară, care l-ar fi vizat, de fapt, pe tatăl Dariei, așa-zisul ideolog al Kremlinului, Aleksandr Dughin, devin astfel tot mai întemeiate. O altă ipoteză vehiculată în spațiul public se referă la o reglare de conturi, din rațiuni financiare, în interiorul grupului (politico-mafiot) din care făceau parte Daria și tatăl său.

„Interpretarea terestră şi plauzibilă e că s-au luat de la bani: Dughin şi fiică-sa au fost implicaţi în vehicularea de fonduri ruseşti către partenerii extremişti din Europa, din care doar o parte au ajuns la destinaţie. Ştiind şerpăria de interese şi rivalităţi înăuntru şi în afara FSB, în mafia destul de vag organizată care e statul rus, unde atâţia actori statali şi para-statali se luptă să ajungă la ciolan, iar vreunul s-o fi simţit ţepuit la un moment dat, probabilitatea mare e ca vinovatul să fie în zona asta.

În tot cazul, ultimii interesaţi de eliminarea unei ilustre necunoscute, de care n-a auzit nimeni în Ucraina, ar fi chiar ucrainenii, care n-au de ce să rişte oameni pentru o ţintă absolut nesemnificativă. Desigur, dacă atentatul tot s-a întâmplat, Kremlinul va încerca să-l deturneze în interes propriu, blamând pe cine îi vine mai bine. Acuma, că agenţii ruşi tocmai au fost prinşi atacând soldaţi NATO, pe teritoriul NATO (în Albania), au tot interesul să acopere cu gargară una-alta. Ca şi la precedentele atentate, e slabă nădejde să se facă o anchetă corectă şi să se afle adevărul”, arăta analistul Sorin Ioniță într-un comentariu pe pagina sa de Facebook,

Reamintim că, luni, într-un comunicat postat pe canalul său oficial de Telegram, FSB - Serviciul Federal de Securitate, serviciul secret al Federației Ruse, succesor al KGB-ului,  înființat în 1995 – a acuzat, în mod oficial, serviciile secrete ucrainene de organizarea atentatului cu bombă artizanală în care și-a pierdut viața Daria Dughina, fiica celui considerat ideologul Kremlinului și artizanul din umbră al invaziei din Ucraina, Aleksander Dughin. Sâmbătă seară, Dughina, aflată la volanul mașinii în care ar fi trebuit să urce și Dughin senior, dar din motive necunoscute nu a mai făcut-o, a sărit în aer într-o suburbie a Moscovei, murind pe loc, la întoarcere de la un festival la care participase alături de tatăl său. 

Potrivit comunicatului FSB, bomba a fost amplasată în mașină de ucraineanca Natallia Vovk, în vârstă de 42 de ani, aflată în vizită la Moscova împreună cu fiica sa. Cele două ar fi fost prezente la același eveniment ca și familia Dughin, respectiv festivalul „Tradiții”, organizat sâmbătă în apropiere de Moscova.

 

CITEȘTE ȘI: News Alert! Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) acuză, oficial, serviciile secrete ucrainene de implicare în uciderea Dariei Dughina / Bomba ar fi fost amplasată de o spioană din Ucraina care a venit la Moscova însoțită de un copil

Teologul Andrei Kuraev, aflat în conflict deschis cu Biserica Ortodoxă Rusă, pentru BBC: Serviciile secrete ale Kremlinului au ucis-o pe Daria Dughina, temându-se că ar fi putut deveni o „Marine Le Pen a Rusiei” / Kremlinul are numeroase motive să se teamă mai tare de „patrioții radicali" decât de liberali

Presupusa spioană-asasină din Ucraina ar fi fost membră a Regimentului Azov. Jurnaliștii independenți de limbă rusă ironizează viteza cu care FSB a rezolvat „cazul Dughina”, în condițiile în care alte asasinate celebre nu au fost elucidate nici în ani de zile

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.