Sociologul rus Igor Eidman îl acuză pe Dughin că și-a sacrificat fiica pentru imposibila victorie a „sectanților nebuni” / „Secta totalitară de stat avea nevoie de un martir, de un sfânt, de un obiect de cult, al cărui martiriu să unească turma și să reaprindă ura față de dușmani” / „FSB a executat ordinul!”


Sociologul rus Igor Eidman îl acuză pe Dughin că și-a sacrificat fiica pentru imposibila victorie a „sectanților nebuni” / „Secta totalitară de stat avea nevoie de un martir, de un sfânt, de un obiect de cult, al cărui martiriu să unească turma și să  reaprindă ura față de dușmani” / „FSB a executat ordinul!”

Într-o postare dură, lipsită de eufemisme, pe pagina sa de Facebook, sociologul rus aflat în exil Igor Eidman (foto sus) arată că ultranaționalistul Aleksandr Dughin și-a sacrificat propriul copil pentru nebunia în care crede cu atâta convingere, oferind-o drept ofrandă actualei conduceri a Rusiei (Vladimir Putin și serviciile secrete) care avea nevoie de un „martir”, un „obiect de cult” care „să unească turma” împotriva „dușmanilor”.

„La priveghiul Dariei Dugin, Prilepin (Zahar Pripelin, politician, membru al Partidului Național-Bolșevic, n.red.) a numit moartea acesteia un sacrificiu. Iar „papa” Dugin însuși a spus că ea „și-a pus viața pe altarul Victoriei". Ei înșiși au ucis-o (unii direct, alții indirect). Secta totalitară de stat a învingătorilor avea nevoie de un martir, de un sfânt, de un obiect de cult, al cărui martiriu să unească turma și să le reaprindă ura față de dușmanii sectei.

FSB a executat ordinul care arătă că este nevoie de relicve proaspete. Nu prea existau opțiuni de sacrificiu sacru. Asasinarea vreunui general, ministru sau oligarh nu ar fi trezit nicio simpatie din partea publicului pentru victimă. Era nevoie de o femeie tânără și drăguță, o fascistă convinsă, un Horst Wessel în fustă.

Conștient sau nu, Dughin și-a sacrificat fiica pe altarul războiului, a pus viața acesteia pe altarul "victoriei" sectanților nebuni asupra civilizațiilor și progresului, care nu se va întâmpla niciodată”, scrie Eidman

Și istoricul american de origine rusă Iuri Felshtinski a opinat că Dughina a fost ucisă de serviciile secrete ale Kremlinului. Însă, istoricul crede că totuși ținta era Dughin cel bătrân. 

„Pentru absolut toți oamenii care gândesc cât de cât, nu numai în Ucraina, în timpul războiului pe care Rusia îl duce deja cu întreaga lume civilizată, și nu numai cu Ucraina, moartea unui ideolog și propagandist care susține regimul Putin este benefică. Dar nu cred că în spatele acestui atentat s-a aflat Ucraina și că ucrainenii au făcut din Dughin o țintă. Cred că, din motive care poate nu sunt vizibile pentru noi acum și care nu sunt cunoscute, în spatele acestei tentative de asasinat se află serviciile speciale rusești", a precizat el.

Potrivit acestuia, Dugin ar putea fi implicat în ceva foarte „murdar”.

„El are legături internaționale foarte serioase. Sunt sigur că există o cale spre bani mulți. Sincer, nu știu cu ce se ocupa fiica lui", a mai spus Iuri Felshtinski.

Daria Dughina a fost condusă, marți, la Moscova, pe ultimul drum. La priveghi au participat oligarhi cunoscuți pentru fanatismul cu care-l susține pe Vladimir Putin și politiceni naționaliști cu discursuri cel puțin bizare. Părinții victimei au avut, la rândul lor, o bizară atitudine destinsă, după cum au remarcat utilizatorii rețelelor sociale analizând imaginile de la eveniment. PODUL a scris despre asta AICI: 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.